Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu
povidlové šátečky

Povidlové šátečky

Zveřejněno v 10.6.20235.7.2023 od teedacz

Existují dvě sladkosti, které mám spojené s tetou Ivankou a kouskem krásného dětství. Tou první jsou míša řezy, které teta vždycky dělala na plech a pro mě to bylo něco úchvatného, protože to bylo strašně dobré a u nás doma se to vůbec nedělalo.

Druhou věcí, které teta vždycky pekla a u nás doma se dřív moc nevyskytovala, byly tyhle povidlové šátečky z kynutého těsta. Když jsem byla malá nikdy mě tolik nelákalo si vzít, protože vypadaly dost obyčejně. Ale jakmile už jsem si jeden vzala, tak se nedalo jen tak přestat. Oblíbila jsem si je i do dospělosti a dneska už je peču sama. Je s nimi trochu motání, ale stojí to za to a nejlepší jsou druhý den, když se uleží a zvlhnou. Pokud tou dobou ještě jsou.

Co je potřeba

  • 1,5 kostky droždí = 60 g
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 10 lžic vlažného mléka
  • špetka soli
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g změklého másla
  • 1 vejce
  • povidla (já mám domácí švestková)

Jak na to:

Rozdrobte droždí, posypte ho cukrem, přidejte mléko a špetku soli a nechce chvilku vzejít kvásek.

Do mouky přidejte měkké máslo, vejce a kvásek a vypracujte hladké těsto. Takto zpracované těsto jdete rovnou rozválet, už ho kynout nedáváte.

Celé těsto si rozdělte na přibližně stejných 7 částí a z každé pak vyválejte těsto tence jako na fotce níže a do kruhového tvaru. Takto vyválené těsto pak prokrojte na 8 dílů, které budou mít tvar podlouhlého trojúhelníku (zase je to vidět dole na fotce.

Jak krájet těsto na povidlové šátečky

Na připravené trojúhleníčky dávejte lžičkou povidla na jejich širší stranu. Nepřehánějte to s množstvím, jinak vytečou. Vždycky mi jich část vyteče, protože na to sama nemám dobrý odhad.

Šátečky motejte od širší strany k užší a klaďte je na nevymazaný plech, můžete na pečící papír.

Šátečky se ničím nepotírají, pečou se takhle jak jsou a „do růžova“, což nikdy nevím kdy přesně je, takže jakmile mi ztmavnou růžky, honem je vyndavám. Na 200 °C vám to bude trvat přibližně 20 minut.

Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

Jsou výborné i čerstvé, ale pokud je necháte rozležet ve vzduchotěsné krabičce, tak ještě provlhnou a změknou.

Summary
recipe image
Recipe Name
Povidlové šátečky
Author Name
Teeda
Published On
2023-06-10
Preparation Time
40M
Cook Time
20M
Total Time
1H

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme