Nikdy se u nás tahle luxusní věc nedělala, ale jezdila jsem v létě a na víkendy k tetě do Lhoty a jestli měla něco výborný, tak právě tyhle řezy. Dělala jich celý plech a na vrch dávala čokoládovou polevu, která opravdu ztuhla a při krájení se lámala. Ty čokoládové střepy, které se daly ulomit a vzít do pusy i samotné, to bylo největší pokušení. Tenhle recept už nevím, jestli mám od tety nebo jsem ho někde našla, ale je mnou už léty ověřený a vychytaný. Navíc je bez vážení, takže rychlovka. 🙂
Co je potřeba
Na těsto:
- 6 vajec (oddělit)
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 6 lžic cukru
Na krém:
- 1 kostka másla
- rum
- 500 měkkého tvarohu (2 vaničky)
- 5 lžic cukru
- čokoláda na polití
Jak na to:
Žloutky utřít s cukrem do pěny, přidat olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Prošlehat v hladkou hmotu.
Vyšlehat bílky do tuhého sněhu a po malých částech postupně vmíchat do těsta.
Vliju do formy vyložené pečícím papírem. Peču dokud není vyběhlé, špejle po vpichu musí zůstat bez drobečků. Nátěrku je dobré na to dávat až po vychladnutí – ideálně nechat kolem pečící papír, aby rovnou držel i krém, který tam později přijde.
Na krém je potřeba máslo úplně změklé – ideálně nakrájet na malé kostičky a nechat třeba hodinku v pokojové teplotě. Pak ho prošlehat, a pak teprve k němu přidat cukr, tvaroh a rum a vymíchat do hladka.
Celé rozetřít na vychladlý korpus a nechat zachladit, aby to ztuhlo. Teprve potom polévat čokoládou.
Na vršek je nejlepší udělat klasickou čokoládovou polevu z čoko čoček, případně s trochou másla nebo tuku rozpustit čokoládu na vaření a tím to polít/rozetřít. Po zachladnutí bude křupavá. 🙂
Pokud vám dělá starost, jak ukrojit křupavou čokoládu, tak nuž opláchněte horkou vodou, osušte a krájejte. Já to dělám i tak, že vroubkovaným nožem udělám v čokoládě rýhu a při krájení mi to pak v takovém místě praskne.
Míša dort
To výše je verze je na plech, na malou formu (já dělám do dortové 24 cm) je to celé děleno dvěma, tedy:
Na těsto:
- 3 vejce (oddělit)
- 1 lžíce oleje
- 3 lžic polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžíce kakaa
- 3 lžíce cukru
Na krém:
- 1/2 kostky másla (125 g)
- rum
- 250 g měkkého tvarohu (1 vanička)
- 2,5 lžíce cukru
Tip
Já do krému nedávám jen rum, ale svůj vanilkový extrakt, který je napůl vodka a po jedné čvrtině rum a jedné amaretto a v tom jsou naložené vanilkové lusky. Toho stačí přidat pár kapek a celé to pak úplně opojně voní. 🙂