Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Míša řezy na plech

Zveřejněno v 11.2.20214.12.2021 od teedacz

Nikdy se u nás tahle luxusní věc nedělala, ale jezdila jsem v létě a na víkendy k tetě do Lhoty a jestli měla něco výborný, tak právě tyhle řezy. Dělala jich celý plech a na vrch dávala čokoládovou polevu, která opravdu ztuhla a při krájení se lámala. Ty čokoládové střepy, které se daly ulomit a vzít do pusy i samotné, to bylo největší pokušení. Tenhle recept už nevím, jestli mám od tety nebo jsem ho někde našla, ale je mnou už léty ověřený a vychytaný. Navíc je bez vážení, takže rychlovka. 🙂

Co je potřeba

Na těsto:

  • 6 vajec (oddělit)
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 6 lžic cukru

Na krém:

  • 1 kostka másla
  • rum
  • 500 měkkého tvarohu (2 vaničky)
  • 5 lžic cukru
  • čokoláda na polití

Jak na to:

Žloutky utřít s cukrem do pěny, přidat olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Prošlehat v hladkou hmotu.

Vyšlehat bílky do tuhého sněhu a po malých částech postupně vmíchat do těsta.

Vliju do formy vyložené pečícím papírem. Peču dokud není vyběhlé, špejle po vpichu musí zůstat bez drobečků. Nátěrku je dobré na to dávat až po vychladnutí – ideálně nechat kolem pečící papír, aby rovnou držel i krém, který tam později přijde.

Na krém je potřeba máslo úplně změklé – ideálně nakrájet na malé kostičky a nechat třeba hodinku v pokojové teplotě. Pak ho prošlehat, a pak teprve k němu přidat cukr, tvaroh a rum a vymíchat do hladka.

Celé rozetřít na vychladlý korpus a nechat zachladit, aby to ztuhlo. Teprve potom polévat čokoládou. 

Na vršek je nejlepší udělat klasickou čokoládovou polevu z čoko čoček, případně s trochou másla nebo tuku rozpustit čokoládu na vaření a tím to polít/rozetřít. Po zachladnutí bude křupavá. 🙂

Pokud vám dělá starost, jak ukrojit křupavou čokoládu, tak nuž opláchněte horkou vodou, osušte a krájejte. Já to dělám i tak, že vroubkovaným nožem udělám v čokoládě rýhu a při krájení mi to pak v takovém místě praskne.

Míša dort

To výše je verze je na plech, na malou formu (já dělám do dortové 24 cm) je to celé děleno dvěma, tedy:

Na těsto:

  • 3 vejce (oddělit)
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžic polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 3 lžíce cukru

Na krém:

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • rum
  • 250 g měkkého tvarohu (1 vanička)
  • 2,5 lžíce cukru

Tip

Já do krému nedávám jen rum, ale svůj vanilkový extrakt, který je napůl vodka a po jedné čvrtině rum a jedné amaretto a v tom jsou naložené vanilkové lusky. Toho stačí přidat pár kapek a celé to pak úplně opojně voní. 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Míša řezy - recept bez vážení na plech i na dort
Published On
2021-02-11
Preparation Time
30M
Cook Time
30M
Total Time
1H

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme