Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Malinový dort s krémem z mascarpone

Zveřejněno v 15.2.20214.12.2021 od teedacz

To je jako vždycky… ani tu ten recept neměl být, ale přišlo mi na něj dokonce několik dotazů. Přitom je to variace věcí, které se tu již na blogu někde objevily. Nic nového. Klasický piškot, který já dělám pořád dokola a krém z mascarpone, který se dá dotvářet v mnoha obměnách. Dneska teda vypíšu zvlášť malinovou variantu, která je vděčná, lehoučká a příjemně sladká i kyselá zároveň. 🙂

Co je potřeba:

Na korpus

  • 5 vajec (oddělit)
  • 120 g moučkového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • vanilkový cukr

Na krém

  • 1 mascarpone (250 g)
  • 1 smetana 33 %
  • moučkový cukr (podle chuti)

Na malinový rozvar

  • krabička malin (125 g)
  • cukr krystal
  • citronová šťáva

Dále je potřeba

  • jedna krabička malin dovnitř dortu
  • mléčná čokoláda na polevu (já používám čokomléčné čočky)

Postup:

Jak na klasický piškotový korpus

Z bílků vyšleháme sníh. Až když je opravdu pevný, tak postupně zašleháme moučkový cukr.

Žloutky vyšleháme do pěny za postupného přikapávání pár lžic vroucí vody. Dělám to tak, že šlehám a sem tam cmrndnu trochu z varné konvice. Vznikne hustá žloutková pěna.

Mouku smíchám s vanilkovým cukrem, přidám k ní část sněhu a žloutkovou pěnu a opatrně vařečkou nebo stěrkou vmíchávám. Pak teprve po částech přidávám další a další část sněhu.

Jakmile je promícháno, tak naliju do dortové formy vyložené pečícím papírem a peču. Cca 180 °C a asi 30-35 minut. Zkouším špejlí, jakmile je bez drobečků, může to ven.

Na malinový rozvar

Dělám ho vlastně jako marmeládu. Maliny dám do rendlíčku, přidám skoro stejné množství vody a vrchovatou lžičku cukru. Zakapu citronovou šťávou a pomalu vařím asi deset minut. Trochu to zhoustne. Dám stranou vychladnout.

Na krém

Vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky. Ale pozor, kdo moc šlehá, tak má máslo, 🙂 jakmile dělá pevné špičky, je čas skončit. Vedle v mističce si vidličkou důkladně rozmíchám mascarpone, které osladím moučkovým cukrem podle chuti. Pak k němu postupně přimíchávám šlehačku. To je celý základ krému.

Krém si rozdělím na menší a větší část. Jedna přijde dovnitř mezi korpusy, víc krému je třeba na potření z venku.

Jak to složit dohromady

Prořízlý korpus si potřu malinovým rozvarem (oba, na straně řezu). Zbytek rozvaru naliju na krém, který přijde dovnitř dortu. Nerozmíchávám, aby mi zůstala bílo červená struktura. Lehce potřu spodní část, nakladu maliny (nechávám si nějakou i na ozdobu na vrch) a zbytek krému dám na maliny. Přiklopím a teď už druhou várkou krému, čistou, bílou, potřu celý dort a pak dám zachladit.

Čokoláda na vrch

Rozehřeju si mléčnou čokoládu a nechám chvilku odpočinout, aby nebyla úplně horká, a pak ji celou naliju na vršek dortu a nožem opatrně rozetřu tak, aby sem tam přetekla i kapička dolů z dortu. Pokud bude čokoláda ještě dost teplá, malinko porozpustí polevu a trochu se s ní může nožem míchat a dělat takový reliéf jako je tu na fotce. A doprostřed si posadím pár zbylých malin.

A ještě samozřejmě… pokud chcete krájet tak, aby se čokoláda nelámala, stačí nůž namočit do horké vody, osušit, a pak celým ostřím pomalu projedete i tu křupavou čokoládu. Já mám ráda, jak to popraská, takže já se na to vrhám bez přípravy. 🙃

Stejný krém dělám i ve vanilkové verzi, třeba tady >>>

Summary
recipe image
Recipe Name
Krém z mascarpone, piškot a maliny 🍰 Recept na lehký dort
Author Name
Teeda
Published On
2021-02-15
Preparation Time
40M
Cook Time
40M
Total Time
1H20M

2 komentáře u „Malinový dort s krémem z mascarpone“

  1. MAGDALÉNA napsal:
    15.2.2021 (23:29)

    Terez, moc dekuju za recept, hned jsem vedela kam jit. Jen jsem teda myslela ze je vevnitr tvarhovovej/mascarponovej/proste bilej, ten piskot jsem necekala. 😊 Nejvic se mi ale stejne libi ta poleva nahore a ted uz vim jak na ni, tak to mozna nejak zapracuju do jineho receptu zitra, společne s tim tvym kremem. Dekuji. 😊

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      16.2.2021 (8:28)

      Vsadila jsem na to, že tě to napadne. 😆
      Jinak já jsem sepsala, jak jsem dělala zrovna tenhle, ale já to taky různě měním a improvizuju. Hlavně že sis našla cos potřebovala, to mám radost. 😊

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme