Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
Menu

Jednoduchý dort s kakaovým základem a lehkým krémem z mascarpone

Zveřejněno v 20.5.201818.10.2020 od teedacz

No. Já vůbec neměla v plánu sem ten recept psát. Je to vlastně dost jednoduchý a říkala jsem si, co bych na tom asi tam mohla rozepisovat, že. Ale fakt je, že i když tuhle kombinaci občas dělám, tak se vždycky koukám do notýsku, jak že to vlastně bylo. Takže sepsat to, možná není úplně tak špatný nápad. 🙂

V první řadě je tu korpus. Kakaový, nadýchaný a bez vážení. Takže jedna dvě. Pár věcí se tam zkazit dá (ověřeno línou částí mého já), takže než suroviny bezhlavě naházíte do mísy a smícháte, raději čtěte dál…

Co je potřeba na těsto:

(množství na jednu vrstvu formy, pokud chcete korpus prořezávat, potřebujete vyšší a tedy násobte suroviny dvěma +  a totéž platí o krému – uvedené množství je na jednu nátěrku)

  • 3 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakao
  • 3 lžíce cukru

Co je potřeba na krém:

  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 smetana ke šlehání (33%)
  • vanilková pasta (Nemáš? přidej vydlabaný lusk…)
  • Cukr jen tak maličko… funguje i troška medu

+ něco nahoru: borůvky, jahody, kousky čokolády… co máte rádi

Postup – aneb co s tím:

  1. Začneme korpusem. Žloutky je potřeba vyšlehat s cukrem, pak pomaličku přikapávat olej (dělám ručním šlehačem).
  2. Kakao, mouku a prášek do pečiva si smíchejte vedle a prosejte dohromady k vyšlehaným žloutkům.
  3. Zašleháte sypké a vytvoří se hodně a hodně a hodně husté těsto… spíš taková táhlá kakaová pasta.
  4. Do bílků přidejte špetku soli a pomalu je vyšlehávejte na nejnižší rychlost šlehače do tuha… musí to být pěkně a precizně, jinak vám to nebude držet těsto nadýchané.
  5. Sníh postupně přidávejte ke kakaovému těsto, ale opravdu po kouskách. Nejprve tak lžíci dvě a stěrkou (ne metlou!) opatrně vmíchejte. Těsto bude s každou částí sněhu postupně povolovat svojí hustotu až bude jak peřinka.
  6. Takovou vymíchanou směs už můžete nalít do formy (na pečící papír nebo vymazanou a vysypanou) a péct tak nějak středně dokud špejle po vpichu nebude čistá bez drobečků.
  7. Na krém je potřeba do tuha vyšlehat šlehačku, pokud chcete docukřit, přidejte před šleháním.
  8. Vedle v míse si rozmíchejte mascarpone s vanilkovou pastou. Pokud byste to kydli rovnou do našlehané smetany, máte po koncertu, takže opravdu dobře rozmíchat stranou.
  9. Existuje hodně fíglů, jak krém dále upravovat – můžete do mascarpone přidat také rozmixované jahody, marmeládu, udělat žíhání hustou čokoládou, sirupem, dost dobrá je i karamelová náplň do laskonek a nebo nechat základ takhle čistý.
  10. Pak postupně lehce přimíchávejte (zase po částech) vyšlehanou tuhou šlehačku až se dostanete k nadýchanému krému. Ochutnejte a když ho budete chtít sníst, máte hotovo.
  11. Na vychladlý korpus přijde krém. Měl by být dostatečně pevný na to, abyste ho buď vyhladili a on držel tvar nebo ho rustikálně načeřili. Bude maličko pouštět vodu, ale jen tak lehce. Z toho si hlavu nedělejte a dejte do chladu odpočinout. Korpus ji natáhne a pěkně zvlhne.

A to je celý. Není to žádná věda, vlastně je to celkem rychlovka. 🙂 Sama mám raději pudingové krémy, ale tenhle čas od času dělám. Všem kolem mě děsně chutná – rodinka, práce, kamarádi… a tak to zkuste taky. Třeba se to taky do vašich chutí trefí. Jestli máte rádi mascarpone, tak určitě. .)

Fotky: fancy dort ku příležitosti narozenin s čistým sladkým krémem s mátou & obyč kousek je jen tak doma místo koláče kde je krém s vanilkou

Summary
recipe image
Recipe Name
Jednoduchý dort s kakaovým základem a lehkým krémem z mascarpone
Published On
2018-05-20
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

5 komentářů u „Jednoduchý dort s kakaovým základem a lehkým krémem z mascarpone“

  1. Bloud. Well Bloud. napsal:
    23.5.2018 (17:43)

    Díky, díky, mascarpone už se chladí!:)

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      3.6.2018 (18:22)

      Jak to dopadlo? 🙂

      Odpovědět
  2. B&M&P napsal:
    26.7.2018 (10:22)

    No vypadá výborně! 🙂 Určitě vyzkoušíme.

    B&M&P

    Odpovědět
  3. Marie napsal:
    24.10.2019 (9:27)

    Chybí jedna zásadní věc a to čas stupně pečení,

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      6.12.2019 (15:17)

      Omlouvám se, ale používám velmi starou plynovou troubu, na které žádné stupně nemám. Proto píšu vyhřátou “středně” a “dokud špejle po vpichu nebude čistá”. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Jsem i na sociálních sítích ⬇️

@Instagram    @Pinterest

@Facebook   @Twitter  @LinkedIn

Chcete mi napsat? 

✉️ schamte@email.cz

Štítky

banány brambory Co k obědu Co k večeři cuketa dort dýně jablka jahody kakao karamel kokos koláč kuře květák kynuté těsto listové těsto mascarpone maso meruňky mozzarela mrkev nápoje omáčky ovoce papriky pistácie polévky pomeranče rajčata rýže salát snídaně sníh svatba Tipy na čtení tuňák těstoviny Velikonoce vánoce vánoční cukroví zelenina Zenit čokoláda švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2021 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme
Go to mobile version