No. Já vůbec neměla v plánu sem ten recept psát. Je to vlastně dost jednoduchý a říkala jsem si, co bych na tom asi tam mohla rozepisovat, že. Ale fakt je, že i když tuhle kombinaci občas dělám, tak se vždycky koukám do notýsku, jak že to vlastně bylo. Takže sepsat to, možná není úplně tak špatný nápad. 🙂
V první řadě je tu korpus. Kakaový, nadýchaný a bez vážení. Takže jedna dvě. Pár věcí se tam zkazit dá (ověřeno línou částí mého já), takže než suroviny bezhlavě naházíte do mísy a smícháte, raději čtěte dál…
Co je potřeba na těsto:
(množství na jednu vrstvu formy, pokud chcete korpus prořezávat, potřebujete vyšší a tedy násobte suroviny dvěma + a totéž platí o krému – uvedené množství je na jednu nátěrku)
- 3 vejce
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakao
- 3 lžíce cukru
Co je potřeba na krém:
- 1 kelímek mascarpone
- 1 smetana ke šlehání (33%)
- vanilka (vydlabaný lusk nebo co rádi používáte…)
- Cukr jen tak maličko… funguje i troška medu
+ něco nahoru: borůvky, jahody, kousky čokolády… co máte rádi
Postup – aneb co s tím:
Začneme korpusem. Žloutky je potřeba vyšlehat s cukrem, pak pomaličku přikapávat teplý (ne horký!) olej (dělám ručním šlehačem).
Kakao, mouku a prášek do pečiva si smíchejte vedle a prosejte dohromady k vyšlehaným žloutkům.
Zašleháte sypké a vytvoří se hodně a hodně a hodně husté těsto… spíš taková táhlá kakaová pasta.
Do bílků přidejte špetku soli a pomalu je vyšlehávejte na nejnižší rychlost šlehače do tuha… musí to být pěkně a precizně, jinak vám to nebude držet těsto nadýchané.
Sníh postupně přidávejte ke kakaovému těsto, ale opravdu po kouskách. Nejprve tak lžíci dvě a stěrkou (ne metlou!) opatrně vmíchejte. Těsto bude s každou částí sněhu postupně povolovat svojí hustotu až bude jak peřinka.
Takovou vymíchanou směs už můžete nalít do formy (na pečící papír nebo vymazanou a vysypanou) a péct tak nějak středně dokud špejle po vpichu nebude čistá bez drobečků.
Na krém je potřeba do tuha vyšlehat šlehačku, pokud chcete docukřit, přidejte před šleháním.
Vedle v míse si rozmíchejte mascarpone s vanilkou. Pokud byste to kydli rovnou do našlehané smetany, máte po koncertu, takže opravdu dobře rozmíchat stranou.
Existuje hodně fíglů, jak krém dále upravovat – můžete do mascarpone přidat také rozmixované jahody, marmeládu, udělat žíhání hustou čokoládou, sirupem, dost dobrý je malinový krém i karamelová náplň do laskonek a nebo nechat základ takhle čistý.
Pak postupně lehce přimíchávejte (zase po částech) vyšlehanou tuhou šlehačku až se dostanete k nadýchanému krému. Ochutnejte a když ho budete chtít sníst, máte hotovo.
Na vychladlý korpus přijde krém. Měl by být dostatečně pevný na to, abyste ho buď vyhladili a on držel tvar nebo ho rustikálně načeřili. Bude maličko pouštět vodu, ale jen tak lehce. Z toho si hlavu nedělejte a dejte do chladu odpočinout. Korpus ji natáhne a pěkně zvlhne.
A to je celý. Není to žádná věda, vlastně je to celkem rychlovka. 🙂 Sama mám raději pudingové krémy, ale tenhle čas od času dělám. Všem kolem mě děsně chutná – rodinka, práce, kamarádi… a tak to zkuste taky. Třeba se to taky do vašich chutí trefí. Jestli máte rádi mascarpone, tak určitě. .)

Fotky: ⬆️nahoře fancy dort ku příležitosti narozenin s čistým krémem s mátou & ⬇️dole obyčejný kousek jen tak doma místo koláče, kde je krém s vanilkou (a ukrojila jsem ihned aniž bych nechala uležet, proto krém, kvůli šlehačce pouští vodu. Když necháte odležet i třeba jen dvě hodiny, korpus ji nasaje, zvlhne a bude vláčný a krém perfektní.

Variace:
A pokud byste rádi malinovou variantu krému se světlým piškotem tak tady: Malinový dort s krémem z mascarpone >>>







Díky, díky, mascarpone už se chladí!:)
Jak to dopadlo? 🙂
No vypadá výborně! 🙂 Určitě vyzkoušíme.
B&M&P
Chybí jedna zásadní věc a to čas stupně pečení,
Omlouvám se, ale používám velmi starou plynovou troubu, na které žádné stupně nemám. Proto píšu vyhřátou „středně“ a „dokud špejle po vpichu nebude čistá“. 🙂