Schovává v sobě kakaovou část, vanilkovou část, růžový střed a lehoučký krém. Navíc je načechraně roztomilý. Je to velký dort, takže je ideální pro více lidí a korpus ani krém nejsou složité na přípravu. Základní recept mám z jednoho starého Gurmetu z roku 2017, něco jsem si ale zjednodušila nebo přidala.
Dort je ideální jako narozeninový. 🎂 Pokud děláte holčičí variantu, tak je růžová s jahodovým džemem ideál. Pokud byste chtěli v klučičí barvě, můžete použít borůvkový nebo ostružinový a barvit střed třeba do modra nebo šeda. 🙂
Dort jsem pekla na formu o průměru 24 cm, v původním receptu doporučovali na 20 cm, volba je tedy na vás.
Budeme celkem tvořit dvě těsta na tři korpusy a jeden krém.
1. První těsto na korpus je v základu stejné. Jen jedno ochutíme vanilkou a jedno ovocem a obarvíme. Pokud máte dvě formy, můžete si základ těsta udělat najednou, a pak ho jen rozdělit. V tom případě, nezapomeňte sečíst suroviny na základ těsta. Vznikne nám tedy jeden vanilkový a jeden růžový korpus. Níže suroviny pro jistotu rozepíšu na každá zvlášť a pokud budete tvořit najednou, tak sečtěte.
2. Další těsto bude kakaové a suroviny postup na něj jsem sepsala zvlášť tady: Recept na kakaový korpus.
3. Nakonec si umícháme krém, který pak budeme zase rozdělovat a různě ochucovat.
Co je potřeba:
Vanilkový korpus
- 180 g hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 113 g změklého másla (v pokojové teplotě)
- 125 ml plnotučného mléka
- 4 bílky
- vanilkový extrakt (já jsem navíc použila polovinu vydlabaného lusku a druhou půlku dala do vanilkové části krému)
Růžový korpus
- 180 g hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 113 g změklého másla (v pokojové teplotě)
- 125 ml plnotučného mléka
- 4 bílky
- 4 lžíce jahodového džemu
- gelové barvivo (doporučuji Wilton Red)
Kakaový korpus:
Nezapomeňte si nakoupit i na něj. Ingredience zase tady >>>
Dortový krém
- 2x 500 g mascarpone
- 500 g smetany ke šlehání
- 100 g cukru moučka
- + 50 g holandského kakaa
- + gelové barvivo
- + vanilka
Jak na to
Korpusy
Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Máslo vyšlehejte do světlé pěny a postupně do něj zašlehávejte cukr. Prosejte si mouku, sodu a prášek do pečiva. Do mírně teplého mléka přidejte vanilkový extrakt (lusk). Zvolna přisypávejte sypkou směs k máslu a dolívejte mlékem, míchejte a střídavě dosypávejte a dolívejte dokud nebudete mít těsto.
Pro vanilkový korpus můžete začít přidávat sníh, na růžový korpus v tuhle chvíli přidejte 4 lžíce džemu a barvivo a promíchejte.
Pak začněte přidávat po částech sníh. Jakmile vmícháte všechen sníh základy na kopus máte hotové a zbývá jen upéct.
Do papírem vyložené formy nalijte těsto a pečte na 180 stupňů. V receptu stálo 35-40 minut, než jsem měla těsto upečené a pevné já, trvalo mi to tedy 60-70 minut.
Teď přichází čas se vrhnout na třetí těsto a tím je kakaové. Jak jsem výše zmiňovala, postup najdete tady >> Kakaový korpus << a oproti předchozímu těstu je mnohem jednodušší, není ani třeba nic šlehat.
Krém a jeho variace
Nakonec si umíchejte krém.
Mascarpone vidličkou rozmačkejte a vymíchete. Postupně k němu přidávejte cukr. Pak ušlehejte smetanu do tuha a po částech přidávejte do mascarpone.
Trochu krému v této podobě umístěte na podložku aby na ní korpus dobře držel. Pak na máznutí položte vychladlý kakaový korpus. Potřete ho krémem v základní podobě, položte růžový korpus, potřete vrstvou krému a nakonec položte vanilkový. Pomocí něčeho pravoúhlého doporučují zkontrolovat, že máte korpusy navršené v hezké rovině a dort se vám nenaklání na žádnou stranu. V Pise to sice bylo zajímavé, ale věřím, že u dortu byste takové umění neocenili. 🙂
Celý dort potřete krémem, uhlaďte stěrkou a dejte do chladu.
Zbytek krému si rozdělte na tři části:
Do jedné jsem já přidala a zamíchala zbytek semínek z vanilkového lusku. Pokud nemáte klidně ho nechte čistý jak je.
Do druhé části jsem přidala trošku gelového barviva.
Do třetí jsem rozmíchala kakao.
Dejte si mističky s krémy do lednice a nachystejte si zdobičku nebo klidně jen pevný sáček s ustřiženým růžkem. Po ruce budete potřebovat příborový nůž s oblým koncem a odkládací talířek.
Jakmile máte nachystané pomůcky, vytáhněte dort a první krém z lednice a dejte se do zdobení. Vytvořte tři puntíky, a pak je nožem z poloviny jedním pohybem rozetřete. Vím, že to podle obrázku vypadá zdlouhavě, ale je to klidná a pohodová činnost a z celého procesu dortu mě bavila nejvíc. Takový mindfulness moment. 🧘🏻♀️😁 Mě zbylo dost krému, a tak jsem pokračovala v rozmazávání i na vršku dortu, abych ho spotřebovala, ale kreativitě se meze nekladou, je to na vás. 🙂
Nazdobený dort nechte zachladit a natáhnout krém. Bude nadýchaný a měkkoučký. Hlavní plus tohohle dortu je, že na něm každý najde oblíbenou chuť a v kombinaci je to výborné. Zároveň to není žádný těžký máslový krém, dort je opravdu lehoučký. 🍰