Tohle základní cukroví jsem celá ta léta nepřidala a přitom patří do nejdůležitějšího základu a žádné Vánoce se bez něj neobejdou. 🤷🏻♀️ Tak to pojďme napravit. Recept je podle mojí babičky a děláme ho tak asi v rodině všichni. Není na tom co vymýšlet. 🙂
Co je potřeba:
- 170 g moučkového cukru
- 380 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- vanilka (lusk, extrakt, vanilkový cukr,…)
Jak na to:
Smíchejte mouku, cukr a vanilku, máslo, vejce a žloutek. Vypracujte ručně hladké těsto, zabalte do folie nebo voskovaného papíru a nechte v lednici odležet, aby se dobře vykrajovalo. Bude stačit i půl hodinka.
Těsto si rozválejte na výšku 3mm a vykrájejte tvary vždy po párech, aby vám vyšlo na slepení.
Na pečícím papíru peču na 180 C přibližně 12 minut – do růžovění. Co nechám moc dlouho, tak pak při promazávání schovám. 🙂
Tipy
Vanilkový cukr. Je naprosto zásadní pro linecké cukroví. Pokud pokud vám nejede vanilínová náhražka nebo koupený cukr a extrakt, udělejte si vlastní. Recept na domácí vanilkový cukr a extrakt >>>
Zdobení. Někdy je dělám jenom pocukrované, ale pokud je nějaký rok, kdy je vytáhnu z trouby moc tmavé a nebylo by to hezké, máčím vršky v čokoládě a sypu cukrovýma vločkama, hvězdičkama, zlatým a stříbrným zdobením… vypadá to pak krásně a nikdo nepozná, že jste je upekli jinak než do růžova. 👌🏻⭐️