Teeda

Jemný velikonoční beránek

Jemný piškotový beránek

Moc mi nejede biskupský beránek, který se často peče a kupuje. Nemám ráda, když je beránek tvrdý a lámavý, nesedí mi v něm kandované ovoce. Mým favoritem je jemný piškotový beránek, který je lehoučký a můžete ho sníst k snídani půlku a ani nebudete vědět jak. Toho mám nejraději a peču ho tak už překvapivě víc jak deset let.

Forma na beránka – keramická, kovová nebo silikonová?

S beránkem je jedna taková potíž. Aby byl fakt pěkný, je potřeba vybrat dobře už formu. Zkusila jsem leccos, ale nejlepší fotma, kterou mám, je malá a tak dělám prostě beránky malé, ale dva. Pokud máte plynovou starou troubu jako já, zapomeňte na silikon a stejně tak nejrůznější kovy.

Kouzlo mé formy je, že je keramická a to má hned několik výhod. Skvěle vede teplo, úplně jinak než ostatní formy. Pečete o chvíli déle, ale forma peče sama rovnoměrně. Nemáte z jedné strany upečeno a z druhé beránka bílého. Keramika natáhne teplo a to pak postupně uvolňuje. Z keramické glazované formy jde také beránek vyklopit jedna báseň. Ušetříte si hodně nervů.

Pokud už máte vybranou formu ze skvělého materiálu a s krásným tvarem zvířete, můžeme se do toho dát.

Suroviny:

A.

Pokud je vaše forma veliká cca 27 cm:

5 bílků
180 g másla
240 g cukru
1 vanilkový cukr
5 žloutků
260 ml vlažného mléka
350 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva

B.

Pokud je vaše forma asi 20 cm

(já mám pidi formu a z tohohle množství dělám dva malé):

3 bílky
120 g másla
150 g cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
170 ml mléka
230 g polohrubé mouky
10 g kypřícího prášku

Jak na to, aby to bylo dobré:

Postup

Suroviny si vyndejte hodinu před pečením z lednice, aby vše fungovalo.

1. Z bílku ušlehejte pevný sníh.

2. Změklé máslo, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte ručním šlehačem do pěny a po jednom zašlehávejte žloutky. Přidávejte mléko, asi polovinu mouky smíchané s kypřícím práškem.

3. Po částech, už bez šlehání, přidávejte sníh a postupně ho zaparacujte všechen, nakonec přidejte a dobře vmíchejte zbytek mouky.

4. Základ úspěchu je dobře vymazat formu na beránka. Vymazávám ji máslem a vysypávám hrubou moukou. Těsto nalejte do formy asi do dvou třetin, protože těsto během pečení vyběhne. Přiklopte druhou polovinou beránka.

5. Vkládejte do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Peče se přibližně 45 minut.

Po upečení odklopte víko a nechte malinko odpočinout. Pak ho vyklopte. Pokud by přece jen nešel, pomáhá položit na formu mńamočenou a vyždímanou utěrku. 

Hotového beránka polévám dobrou čokoládou. Používám hořkou 75 %. Rozpustím jí, beránka posadím na pečící papír a podložím špejlema, aby se nepřilepil. Pak lžící důkladně polévám. Když čokoláda napůl ztuhne, tak z cukrových kuliček udělám očička a z cukrových srdíček přilepím čumáček. 

Veselé Velikonoce.

Struktura piškotového beránka na zakrojení

Velikonoce se neobejdou bez kynutého mazance >>>

Summary
Recipe Name
Jemný piškotový beránek
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Exit mobile version