Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
piškotový beránek

Jemný velikonoční beránek

Zveřejněno v 13.4.20204.12.2021 od teedacz

Moc mi nejede biskupský beránek, který se často peče a kupuje. Nemám ráda, když je beránek tvrdý a lámavý, nesedí mi v něm kandované ovoce. Mým favoritem je jemný piškotový beránek, který je lehoučký a můžete ho sníst k snídani půlku a ani nebudete vědět jak. Toho mám nejraději a peču ho tak už překvapivě víc jak deset let.

Forma na beránka – keramická, kovová nebo silikonová?

S beránkem je jedna taková potíž. Aby byl fakt pěkný, je potřeba vybrat dobře už formu. Zkusila jsem leccos, ale nejlepší fotma, kterou mám, je malá a tak dělám prostě beránky malé, ale dva. Pokud máte plynovou starou troubu jako já, zapomeňte na silikon a stejně tak nejrůznější kovy.

Kouzlo mé formy je, že je keramická a to má hned několik výhod. Skvěle vede teplo, úplně jinak než ostatní formy. Pečete o chvíli déle, ale forma peče sama rovnoměrně. Nemáte z jedné strany upečeno a z druhé beránka bílého. Keramika natáhne teplo a to pak postupně uvolňuje. Z keramické glazované formy jde také beránek vyklopit jedna báseň. Ušetříte si hodně nervů.

Pokud už máte vybranou formu ze skvělého materiálu a s krásným tvarem zvířete, můžeme se do toho dát.

Suroviny:

A.

Pokud je vaše forma veliká cca 27 cm:

5 bílků
180 g másla
240 g cukru
1 vanilkový cukr
5 žloutků
260 ml vlažného mléka
350 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva

B.

Pokud je vaše forma asi 20 cm

(já mám pidi formu a z tohohle množství dělám dva malé):

3 bílky
120 g másla
150 g cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
170 ml mléka
230 g polohrubé mouky
10 g kypřícího prášku

Jak na to, aby to bylo dobré:

Postup

Suroviny si vyndejte hodinu před pečením z lednice, aby vše fungovalo.

1. Z bílku ušlehejte pevný sníh.

2. Změklé máslo, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte ručním šlehačem do pěny a po jednom zašlehávejte žloutky. Přidávejte mléko, asi polovinu mouky smíchané s kypřícím práškem.

3. Po částech, už bez šlehání, přidávejte sníh a postupně ho zaparacujte všechen, nakonec přidejte a dobře vmíchejte zbytek mouky.

4. Základ úspěchu je dobře vymazat formu na beránka. Vymazávám ji máslem a vysypávám hrubou moukou. Těsto nalejte do formy asi do dvou třetin, protože těsto během pečení vyběhne. Přiklopte druhou polovinou beránka.

5. Vkládejte do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Peče se přibližně 45 minut.

Po upečení odklopte víko a nechte malinko odpočinout. Pak ho vyklopte. Pokud by přece jen nešel, pomáhá položit na formu mńamočenou a vyždímanou utěrku. 

Hotového beránka polévám dobrou čokoládou. Používám hořkou 75 %. Rozpustím jí, beránka posadím na pečící papír a podložím špejlema, aby se nepřilepil. Pak lžící důkladně polévám. Když čokoláda napůl ztuhne, tak z cukrových kuliček udělám očička a z cukrových srdíček přilepím čumáček. 

Veselé Velikonoce. 🐏

Struktura piškotového beránka na zakrojení

Velikonoce se neobejdou bez kynutého mazance >>>

Summary
recipe image
Recipe Name
Jemný piškotový beránek
Author Name
Teeda
Published On
2020-04-13
Preparation Time
30M
Cook Time
45M
Total Time
1H15M

4 komentáře u „Jemný velikonoční beránek“

  1. doktorka-se-srdcem.blogspot.com napsal:
    13.4.2020 (19:04)

    Milá Teedo,
    místo bílků ti tam skočili bejci – akorát s měkkým i. 😀

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      13.4.2020 (19:13)

      Jejda… chudáci bíci. 😀
      Děkuju! 🙂

      Odpovědět
  2. Vlasta napsal:
    17.4.2020 (6:04)

    Ten je krásný! Moc se ti povedl a mám na něj děsnou chuť.
    Taky jsme doma mívali keramickou formu.

    Jinak jsem ráda, že jsem tě „znovu objevila“. Pamatuji si tě ještě z blogu.cz a to už je pěkných pár let. 🙂

    Vlasta (Vysvobozená)

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      20.4.2020 (8:31)

      Jéé, také si tě pamatuju. Akorát koukám v komentáři pod jménem není link na blog, takže počítám, že „vysvobozená“ znamená už bez blogu? 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme