Měkké perníčky

Měkké perníčky

Než jsem na tuhle záhadu přišla, musela jsem si projít sérií let, kdy jsem perníčky mohla nechat před plánovaným pozřením leda tak hodinu namočené nebo jsem s nima mohla lehkým hodem klidně vysklít okno. Nic jiného se nedalo dělat. Byly totiž jako kámen. A to i v případě, že se po upečení tvářily měkce. Jenže ztvrdly potom. Ať už byly tvrdé hned nebo později, nepotěšilo mě to nikdy. Kupodivu jsem odhalila, v čem je to tajemství. A protože nejsem hamoun, tak vám to řeknu taky.

Pokud chcete perníčky měkké hned a vláčné hodinu i 14 dní po vytažení z trouby, musíte přesně dodržet postup. Poměry tu totiž hrají zásadnější roli než tušíte. A ještě jedna věc. Musíte dodržet čas pečení. Také naprosto přesně. A to i přes to, že se vám to nebude zdát. Pokud je v receptu jedna lžíce medu, nedávejte nikdy dvě. Pokud se mají perníčky vykrajovat na výšku cca 0,5 cm a péct 8 minut na 180 stupňů, udělejte to tak. I když se vám budou zdát málo upečený. Věřte mi.

Problém perníčků je ten, že působí jako jednoduché vykrajované cukroví a člověka to svádí k improvizaci. Tadyhle dám víc koření, tady víc kakaa ať jsou tmavší, místo cukru přidám víc medu… nedělejte to. Neexperimentujte. Pokud dodržíte to, co tu píšu, tak budou měkké, vláčné, dobré a budete úspěšní.

Ingredience

(na jednu malou krabičku perníčků – vyjde mi na cca 30 vloček na obrázku)

  • 200 g hladké prosáté mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 25 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • malá plochá lžička jedlé sody
  • malá plochá lžička perníkového koření
  • velká lžíce hořkého kakaa
  • žloutek na potírání perníčků (na uvedené množství někdy až dva)

Postup

Smíchejte všechny suché přísady a teprve pak přidejte ostatní. Pečlivě vypracujte těsto, zabalte do folie a nechte zachladit.

Na pomoučené ploše pak znovu propracované těsto rozválejte a vykrajujte tvary. Ideální výška těsta je 0,5 cm a je lepší mít všechny stejně vysoké. Na to pomáhá položit kolem nějaké dvě destičky ve správné výšce a válet přes ně, abyste válečkem v koncích nezklouzli k tenčímu vyválení. 🙂 Jinak tlusté perníčky znamenají jinou dobu pečení podle tloušťky – a to fakt nechcete…

Protože při vykrajování několikrát zbytek těsta stlučete zpět do kuličky a budete znovu válet a tak dokola, dokud bude z čeho vykrajovat, může se vám stát, že těsto bude trochu vysychat. Na to stačí vzít tenký plátek másla a zapracovat ho do těsta. Bude znovu vláčné a bez prasklinek.

Připravené vykrájené perníčky postupně sázejte do trouby. Pečou se na 180, celkem 8 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že se nafouknou. Ihned jak se na fouknou, jsou k vytažení. Nenechávejte je dopéct déle, i kdyby se vám zdálo, že to ještě není ono. Necháte-li je déle, budou tvrdé.

Ještě horké perníčky potírejte navrchu rozšlehaným žloutkem. Já tradičně každý rok přidávám červenou barvu. Když už, tak používejte kvalitní cukrářskou, doporučuji svou oblíbenou – vánočně červenou gelovou od Wilton, seženete ji ve speciálních cukrářských potřebách. Já ji pravidelně kupuju přes eshop u Malátků. 🙂 Perníčky pak vypadají ještě slavnostněji a kontrast s bílým zdobením je lepší.

Hned jak perníčky vytáhnete z trouby a potřete, tak je také stáhněte s papírem z plechu, aby víc nedocházely.

No a nakonec, i když je skladování v plechových krabičkách nádherné, doporučuji uzavřít vzduchotěsněji, abyste měli jistotu, že vám nebudou tvrdnout. 🙂  A to je celé.

I když – měla jsem celkem dlouho boje i s polevou na perníčky a vyzkoušela kde jaké babské rady. Výsledek je taky docela zajímavej. Takže pokud vás zajímá bílková poleva, recept jsem sepsala tady:

BÍLKOVÁ POLEVA NA PERNÍČKY >>>

 

 

4 Replies to “Měkké perníčky”

  1. Jsou moc dobrý! Máme u nás teď velký spor, jestli uděláme víc těch Egopedových nebo tady těch. Ale s Otylem jsme v přesilovce 🙂 Jen je tedy náročný vychytat ten správný čas – nafoukly se mi, 8. minuta padla, ale uvnitř vypadaly nedopečeně…Jeden plech jsem nějakým zázrakem nakonec trefila (a ten je boží :), ale druhý mám tvrdý 🙂

    1. Jak říkám, i když se ti bude zdát, že se mají ještě péct, nemají. Strašně dlouho mi trvalo, než jsem na to přišla. 😀 Ale přesně tě chápu, taky jsem dřív měla pocit, že to přece nemůže ještě být. 😀 Takže nafouknou se a ven s nima.
      A jak je dělá Egoped? Má je měkký? Lépe kořeněný? Našel nějakou vychytávku, co já ne? 🙂 Chci znát jeho argumenty! 😀

  2. Odkážu ho sem, ať si je obhájí sám 🙂 Takže nevadí když jsou na řezu na prostředku ještě trochu “mokrý”?

    1. Hmmm, to tedy nevím, já je nikdy horký nerozřízla. :/ . Po vychladnutí jsou prostě vláčný, ale jaký jsou ještě horký uvnitř, to nevím. Ale tak dobrý tip na zkoušku, na příští roz zkusím testovat i na řezu abych to tu mohla napsat. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *