Bílková poleva na perníčky – opravdu vychytaná

Bílková poleva na perníčky – opravdu vychytaná

To byste nevěřili, jak snadno se dá podělat taková primitivní věc, jako je poleva na perníčky. Moc tekutá stéká, moc tvrdá nejde vytlačit, láme se a drolí, nedrží na perníčcích… Jo, ano, prošla jsem si tím. U nás doma se nikdy perníčky nedělaly, a tak recept na ty pravé a hned měkké jsem si musela léta objevovat (recept mimochodem tady >>). S polevou to nebylo jinak, žádná hodná babička mi neukázala jak na to.

Pročetla jsem na webech triliardu diskuzí a babských tipů. Zaručených. Žádnej mi nepomohl. Co mi pomohlo? Poctivost. Jak jinak. A technika.

Ingredience – potřebujete

  • bílek
  • moučkový cukr
  • citronovou šťávu

Postup – jak na to

Bílek nepoužiju úplně celý, protože pokud nevykrýváte velké plochy, zbytečně polevy zbývá. Odeberu si tedy cca polovinu bílku. Do něj přidám dvě – tři vrchovaté lžíce dvakrát prosátého moučkového cukru a zakapu citronovou šťávou.. jen pár kapek. A teď to hlavní. Vytáhnu šlehač, takový ten elektrický, metličkový a minimálně deset minut šlehám. Pak začnu postupně přidávat další cukr. Cukr přidávám pomalu a čekám na správnou konzistenci.

Poleva se bude táhnout, nebude se jí chtít kapat a bude působit nadýchlým dojmem. Bude hrozně lehká na to množství, jaké jí budete mít. Pokud uděláte stranou kapku, po chvilce zaschne. Hlavně ji šlehejte dostatečně dlouho. Deset minut šlehačem. Nestačí vidličkou zapracovat cukr a jen vytvořit hmotu. Cílem je udělat vlastně sníh, který bude držet jako podpěra pro cukr.

No a to je celé. Je to k naštvání, jak jednoduché to je a jak to kdysi umělo potrápit. 🙂

Ještě pár tipů..

* Na zdobení je fajn mít něco, co můžete zavřít. Já používám něco jako je tady – zdobičku v podobě tuby, která má zavírací špuntík.

* Je super mít po ruce třeba sklenici nebo hrnek, kam si zdobící sáček nebo zdobičku můžete odkládat na stojato 🙂

* Vždycky si někam bokem udělám úplně nakonec, třeba na ubrousek, tlustější čáru a na té si pak po chvilkách zkouším, jestli už je to dost zaschlé, měkké, gumové, tvrdé… abych mohla perníčky zaklidit.

* Je fajn mít po ruce ubrousek i jen tak, abyste si do něj průběžně mohli hrot otřít a měli tak linku vždy čistou

* Pokud perníček nebude potřený za horka žloutkem, poleva vám nebude dobře držet. Myslete na to i během zdobení částí, které jste třeba po pečení nanatřeli…

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *