To byste nevěřili, jak snadno se dá podělat taková primitivní věc, jako je poleva na perníčky. Moc tekutá stéká, moc tvrdá nejde vytlačit, láme se a drolí, nedrží na perníčcích… Jo, ano, prošla jsem si tím. U nás doma se nikdy perníčky nedělaly, a tak recept na ty pravé a hned měkké jsem si musela léta objevovat (recept mimochodem tady >>). S polevou to nebylo jinak, žádná hodná babička mi neukázala jak na to.
Pročetla jsem na webech triliardu diskuzí a babských tipů. Zaručených. Žádnej mi nepomohl. Co mi pomohlo? Poctivost. Jak jinak. A technika.
Ingredience – potřebujete
- bílek
- moučkový cukr
- citronovou šťávu
Postup – jak na to
Bílek nepoužiju úplně celý, protože pokud nevykrýváte velké plochy, zbytečně polevy zbývá. Odeberu si tedy cca polovinu bílku. Do něj přidám dvě – tři vrchovaté lžíce dvakrát prosátého moučkového cukru a zakapu citronovou šťávou.. jen pár kapek. A teď to hlavní. Vytáhnu šlehač, takový ten elektrický, metličkový a minimálně deset minut šlehám. Pak začnu postupně přidávat další cukr. Cukr přidávám pomalu a čekám na správnou konzistenci.
Poleva se bude táhnout, nebude se jí chtít kapat a bude působit nadýchlým dojmem. Bude hrozně lehká na to množství, jaké jí budete mít. Pokud uděláte stranou kapku, po chvilce zaschne. Pokud ne, přidejte cukr, nemáte hotovo. Hlavně ji šlehejte dostatečně dlouho. Deset minut šlehačem. Nestačí vidličkou zapracovat cukr a jen vytvořit hmotu. Cílem je udělat vlastně sníh, který bude držet jako podpěra pro cukr, ale musí to být správně husté.
No a to je celé. Je to k naštvání, jak jednoduché to je a jak to kdysi umělo potrápit. 🙂 Problém všech receptů je, že nikdo nikdy neví, jak velké máte vejce, kolik je bílku a kolik je k tomu tedy potřeba přesně cukru. Je to záludné a tak je třeba to dělat postupně.
Ještě pár tipů..
* Na zdobení je fajn mít něco, co můžete zavřít. Já používám něco jako je tady – zdobičku v podobě tuby, která má zavírací špuntík.
* Je super mít po ruce třeba sklenici nebo hrnek, kam si zdobící sáček nebo zdobičku můžete odkládat na stojato 🙂
* Vždycky si někam bokem udělám úplně nakonec, třeba na ubrousek, tlustější čáru a na té si pak po chvilkách zkouším, jestli už je to dost zaschlé, měkké, gumové, tvrdé… abych mohla perníčky zaklidit.
* Je fajn mít po ruce ubrousek i jen tak, abyste si do něj průběžně mohli hrot otřít a měli tak linku vždy čistou
* Pokud perníček nebude potřený za horka žloutkem, poleva vám nebude dobře držet. Myslete na to i během zdobení částí, které jste třeba po pečení nanatřeli…
Dělala jsem polevu přesně podle Vašeho receptu.. Ani po 7 hodinách nezatuhla. Dcera měla perníky na vánoční jarmark a nechtěla byste vidět jak je nešťastná a zklamaná….
Dobrý den. Moc mě to samozřejmě mrzí, ale myslím, že v postupu někde musela být chyba. Jak přímo píšu, při tvorbě té polevy je potřeba dopracovat se ke konkrétní konzistenci, kterou popisuji přesně takto:
„Pak začnu postupně přidávat další cukr. Cukr přidávám pomalu a čekám na správnou konzistenci. Poleva se bude táhnout, nebude se jí chtít kapat a bude působit nadýchlým dojmem. Bude hrozně lehká na to množství, jaké jí budete mít. Pokud uděláte stranou kapku, po chvilce zaschne.“
– Pokud jste v takovém momentu opravdu byla, už nebylo třeba teprve přidávat cukr a pokud vám kapka na zkoušku zaschla, nedovedu si představit, že by na perníčcích z nějakého důvodu nezaschla. To je vlastně nemožné. 🙂
Dobrý večer, chyba mohla být v cukru. Už se mi to také stalo a poleva byla na vyhození.
Polevu jsem dělala přesně podle návodu, a můžu říct, že se s ní pracovalo úžasně!!! Krásně drží a je dá se říct za chviličku krásně tuhá. Já jsem s receptem velice spokojená. Moc Vám děkuji 🙂
Ach! Děkuju moc. Mám velkou radost. 🙂
Zkousela jsem ji dnes s ditetem a uz mame polevu tuhou. Asi zatim nejlepsi recept, ktery jsem objevila!
Krása! Děkuju moc za vyzkoušení i tak krásnou referenci. 🙂
Poleva na zdobení musí mít správnou hustotu, nesmí téct !. Na plné bílé plochy o trochu řidší, ale ne moc, aby nestékala.Já přidávám ještě lžíci solamylu.Před poléváním je třeba udělat obrysy místa tužší polevou a nechat zaschnout. Jsou to takové „mantinely“.
Kolko toho dalsieho cukru sa prosim pridava, ked sa poleva uz slaha?
Jako první tam dáte tři vrchovaté lžíce cukru, a pak deset minut šlehejte. Pak teprve začněte přidávat další cukr a to podle konzistence viz:
„Poleva se bude táhnout, nebude se jí chtít kapat a bude působit nadýchlým dojmem. Bude hrozně lehká na to množství, jaké jí budete mít. Pokud uděláte stranou kapku, po chvilce zaschne.” Jakmile tohoto dosáhnete, už nemusízte cukr přidávat a máte hotovo. 🙂
Dobrý den,
stalo se mi,že z nazdobených perníčků začne opadávat zdobení.Nevím proč,to peču léta.Perníčky namazané před pečením,rozšlehaným vejcem nebo jen žloutkem,jsou krásné lesklé. Z těch poleva padá nejvíc. Už potírám jen vodou a někdy taky opadne poleva.Píšete,že natřené po upečení drží dobře.Myslím ,že mi opadla někdy i z těch.Nevím kde dělám chybu.
Děkuji za radu.Tonia
jednou se mi také stalo, že mi poleva opadávala, a řekla bych, že to bylo tím, že jsem je zdobila jen par dnů po upečení. Normálně je nechávám alespon 10 dní i déle jen tak, aby vydýchaly, ale tentokrát jsem spěchala a bylo to na nic.
Já potírám perníčky na zdobení rozšlehaným vajíčkem až těsně po vytažení z trouby, dokud jsou ještě horké. Tedy až po upečení. Pokud Zdobín perníčky jen půlkou mandle, pak je potírám před pečením a pak už ne a tyto bílkem nezdobim. Myslím, že tak to autorka receptu myslela.
Já si osobně myslím, že při šlehání šlehačem se vhání do polevy příliš vzduchu a pak je poleva nadýchaná a praská. Míchám vařečkou, trvá to sice déle, ale je to pak na jistotu, Ale každý má svůj recept.
Souhlasím. Taky poctivě míchám vařečkou a trvá to přibližně deset minut. Nedovedu si představit tuto dobu šlehat šlehačem.Poleva mi zaschne za chvíli a drží dobře.😇
Jasně, hodně lidí má něco svého, co má dobře v ruce a funguje mu. Někdo psal škrob, někdo jen vymíchá, někdo má jiné triky. Já jsem kdysi nic svého neměla a hledala co nejlepší možné řešení. Zkusila nejrůznější varianty a tahle se mi nakonec osvědčila nejlépe. Perníčky zdobím hned po upečení, jakmile je mám studené. Jsem líná je vyskládat do krabičky, a pak je zase znovu vyndavat. 🙂 Poleva neopadává, drží krásně. 😇
Veselé svátky všem a přeji krásné povedené perníčky. 🎄⭐️
Také zkouším polevu už snad milion let a vždy jsou s ní nějaké potíže. Právě jsem přečetla i jiný recept, kde se uvádí, že se nesmí použít šlehač. Tak nevím! Někdo dokonce radí přidat Maizenu. Nakonec jsem si oblíbila na zdobení Královskou glazuru ze speciálního obchodu. Prášek se rozmíchá jen s pár kapkami vody na potřebnou hustotu.