Jedna z variací na můj nejoblíbenější korpus a můj nejoblíbenější krém.
Korpus je klasikou, kterou tu mnohokrát najdete, ale zopakuji to – recept je ze staré socialistické kuchařky od Libuše Vlachové a je opravdu velmi snadný.
Krém je kombinace mojí dětské lásky a improvizace – pudingový krém, který se dělal do bebe dortíku se míchal s máslem. Já jsem si ho zkusila kdysi dávno smíchat s našlehanou smetanou a zjistila jsem, že je to dokonalá nadýchaná kombinace. V čokoládové verzi je navíc hodně čokolády není tak ani potřeba tolik cukru, aby to fungovalo.
Dohromady touhle kombinací korpusu a krému vytvoříte velmi lehký a nadýchaný dort, nepřeslazený. V kombinaci s ovocem je ještě o level lepší a kousek čokolády pak křupavější.
Suroviny
aneb co je potřeba na jeden klasický dort (běžná velikost – vyjde na jeden průřez korpusem, forma 24 cm):
Korpus
- 80 g hladké mouky
- 20 g hrubé mouky
- 50 g teplého oleje (ne horkého, ne studeného)
- 4 vejce – oddělit bílky a žloutky
- 150 g krystalového cukru
- 30 g holandského kakaa
Krém
- balíček čokoládového pudingu
- 250 ml mléka
- lžíce cukru
- smetana
- hořká vysokoprocentní čokoláda
- 2 lžíce holandského kakaa
Na ozdobu a dovnitř dortu
- ovoce (jahody, maliny, banán – cokoli co máte rádi a hodí se k čokoládě)
- vždy dávám kousky čokolády nebo polévám aby na krému bylo něco „na křupnutí“
Postup jak na to:
Korpus
- Vyšlehejte si tuhý sníh a do něj postupně zašlehejte cukr.
- Vyšlehejte žloutky do pěny a postupně k nim dokapávejte za stálého šlehání teplý olej.
- Jemně promíchejte stěrkou sníh a žloutkový krém.
- Odvážené mouky a kakao prosejte k vyšlehaným vejcím a stěrkou opatrně vmíchávejte a podebírejte dokud nebude kompaktní směs.
- Takovou nalijte do formy vyložené pečicím papírem a na 180 stupňů pečte na klasicko oboustranně v troubě 40 minut. Pak opatrně zkontrolujte špejlí a pokud je suchá a čistá, můžete vytáhnout a nechat ve formě vychladnout.
Krém
Zatímco korpus si chladne, je už čas přichystat si krém…
- Do rendlíčku si odměřte 250 ml mléka, přisypte celý sáček pudingu (ano, je správně, že dáváte o polovinu mléka méně, než je na obalu 🙂) a lžíci cukru.
- Uvařte klasicky puding, ve chvíli, kdy probublává, tak stáhněte z plotny, přidejte na drobno nalámanou hořkou čokoládu (cca půl tabulky nebo hrst čoček, podle toho co používáte raději). Ta se během míchání rozpustí.
- Stěrkou si vymíchávejte důkladně až do úplného vychladnutí. Nenechávejte nikde stát a čekat, poctivě míchejte, aby neztuhlo a zůstalo krémové.
- Smetanu vyšlehejte do tuha a pak do ní ještě zašlehejte dvě vrchovaté lžíce holandského kakaa.
- Po menších částech ji postupně vmíchávejte stěrkou do vychladlého a vymíchaného pudingu s čokoládou. Vznikne nadýchaný krém.
Poskládáme dort
- Prokrojte si korpus (případně srovnejte (ideální je nechat si spodní část na přiklopení, bude mít nejlepší tvar).
- Natřete prokorojení mírnou vrstvu krému a pokud pracujete s ovocem, tak naskládejte ovoce a zatřete dalším krémem aby dort uvnitř neměl mezírky.
- Přiložte vršek korpusu a na něj natřete zbytek krému (můžete po celé ploše i do stran nebo nechat po stranách nahý. Krém se vám bude zdát tekutější, ale po odpočinku v lednici se zatáhne a zpevní.
- Vršek dozdobte – ovocem, čokoládou, jak se vám bude líbit.
- Nechte v lednici alespoň 2-3 hodinky sedat. Krém se zatáhne do korpusu a celý dort bude pevnější.
Není to úplně typ dortu vhodný na převoz, je měkkoučký. Pokud děláte dort, který musí vydržet nějaký převoz, dá se krém vyztužit želatinou, ale není to ono. 🙂
Další recepty na dorty?
📌 Pokud máte čas a chcete si hrát, můžu doporučit i další recepty na dorty tady…
z čokoládových třeba tenhle ➡️ 🍫 Čokoládovo čokoládový dort nebo se najde i stejný recept jako je tenhle výše jen s pár vychytávkami a druhým krémem navíc ➡️ Jahodový čokoládový dort 🍓
Mohu se zeptat, prosím,Vy nedáváte kypřící prášek?dort jsem teď dělala a nemám ten korpus tak vysoký jako je ten Váš na fotce🤔až pak mi došlo,že v receptu nebyl.Mozna je chyba u mě.
Dobrý den, kdepak, kypřící prášek tam nepatří. Celé to drží sníh. Vsadila bych na širší formu? Ta 24, ze které tu mám fotku je vlastně celkem malá, takž je to vysoké a třeba na 27 si už dopočítávám větší várku těsta nebo korpus neprokrojím, ale peču dokonce 2 a dávám na sebe.
Taky mám 24 cm a prcek :-/
To je teda mrzutý. :/ Tak ještě může být chyba v málo ušlehaném sněhu nebo v tom, že si sníh při spojení s dalšími surovinami sednete. Nesmí se vmíchat tvrdě nebo metlou. Sníh tam dělá celý ten objem, bez něj to nebude fungovat. Tak je potřeba opatrně, neshodit si ho.
Moc děkuji za skvělý recept, dortík se povedl na jedničku. Krém bomba, určitě ho zkusím příště znovu. Korpus krásně vyskočil, vskutku je potřeba poctivě vyšlehat sníh a pak jemně vmíchat zbylé ingredience, zlehka přes sítko a vše jen obracet stěrkou, aby sníh neklesl. Díky a přeji šťastné pečení :).