Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Neapolský dort – měkký a lehoučký

Zveřejněno v 1.8.20214.1.2022 od teedacz

Schovává v sobě kakaovou část, vanilkovou část, růžový střed a lehoučký krém. Navíc je načechraně roztomilý. Je to velký dort, takže je ideální pro více lidí a korpus ani krém nejsou složité na přípravu. Základní recept mám z jednoho starého Gurmetu z roku 2017, něco jsem si ale zjednodušila nebo přidala.

Dort je ideální jako narozeninový. 🎂 Pokud děláte holčičí variantu, tak je růžová s jahodovým džemem ideál. Pokud byste chtěli v klučičí barvě, můžete použít borůvkový nebo ostružinový a barvit střed třeba do modra nebo šeda. 🙂

Dort jsem pekla na formu o průměru 24 cm, v původním receptu doporučovali na 20 cm, volba je tedy na vás.

Budeme celkem tvořit dvě těsta na tři korpusy a jeden krém.

1. První těsto na korpus je v základu stejné. Jen jedno ochutíme vanilkou a jedno ovocem a obarvíme. Pokud máte dvě formy, můžete si základ těsta udělat najednou, a pak ho jen rozdělit. V tom případě, nezapomeňte sečíst suroviny na základ těsta. Vznikne nám tedy jeden vanilkový a jeden růžový korpus. Níže suroviny pro jistotu rozepíšu na každá zvlášť a pokud budete tvořit najednou, tak sečtěte.

2. Další těsto bude kakaové a suroviny postup na něj jsem sepsala zvlášť tady: Recept na kakaový korpus.

3. Nakonec si umícháme krém, který pak budeme zase rozdělovat a různě ochucovat.

Co je potřeba:

Vanilkový korpus

  • 180 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 113 g změklého másla (v pokojové teplotě)
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 4 bílky
  • vanilkový extrakt (já jsem navíc použila polovinu vydlabaného lusku a druhou půlku dala do vanilkové části krému)

Růžový korpus

  • 180 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 113 g změklého másla (v pokojové teplotě)
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 4 bílky
  • 4 lžíce jahodového džemu
  • gelové barvivo (doporučuji Wilton Red)

Kakaový korpus: 

Nezapomeňte si nakoupit i na něj. Ingredience zase tady >>>

Dortový krém

  • 2x 500 g mascarpone
  • 500 g smetany ke šlehání
  • 100 g cukru moučka
  •  + 50 g holandského kakaa
  • + gelové barvivo
  • + vanilka

Jak na to

Korpusy

Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Máslo vyšlehejte do světlé pěny a postupně do něj zašlehávejte cukr. Prosejte si mouku, sodu a prášek do pečiva. Do mírně teplého mléka přidejte vanilkový extrakt (lusk).  Zvolna přisypávejte sypkou směs k máslu a dolívejte mlékem, míchejte a střídavě dosypávejte a dolívejte dokud nebudete mít těsto. 

Pro vanilkový korpus můžete začít přidávat sníh, na růžový korpus v tuhle chvíli přidejte 4 lžíce džemu a barvivo a promíchejte.

Pak začněte přidávat po částech sníh. Jakmile vmícháte všechen sníh základy na kopus máte hotové a zbývá jen upéct.

Do papírem vyložené formy nalijte těsto a pečte na 180 stupňů. V receptu stálo 35-40 minut, než jsem měla těsto upečené a pevné já, trvalo mi to tedy 60-70 minut.

Teď přichází čas se vrhnout na třetí těsto a tím je kakaové. Jak jsem výše zmiňovala, postup najdete tady >> Kakaový korpus << a oproti předchozímu těstu je mnohem jednodušší, není ani třeba nic šlehat.

Krém a jeho variace

Nakonec si umíchejte krém.

Mascarpone vidličkou rozmačkejte a vymíchete. Postupně k němu přidávejte cukr. Pak ušlehejte smetanu do tuha a po částech přidávejte do mascarpone. 

Trochu krému v této podobě umístěte na podložku aby na ní korpus dobře držel. Pak na máznutí položte vychladlý kakaový korpus. Potřete ho krémem v základní podobě, položte růžový korpus, potřete vrstvou krému a nakonec položte vanilkový. Pomocí něčeho pravoúhlého doporučují zkontrolovat, že máte korpusy navršené v hezké rovině a dort se vám nenaklání na žádnou stranu. V Pise to sice bylo zajímavé, ale věřím, že u dortu byste takové umění neocenili. 🙂 

Celý dort potřete krémem, uhlaďte stěrkou a dejte do chladu. 

Zbytek krému si rozdělte na tři části: 

Do jedné jsem já přidala a zamíchala zbytek semínek z vanilkového lusku. Pokud nemáte klidně ho nechte čistý jak je.

Do druhé části jsem přidala trošku gelového barviva.

Do třetí jsem rozmíchala kakao.

Dejte si mističky s krémy do lednice a nachystejte si zdobičku nebo klidně jen pevný sáček s ustřiženým růžkem. Po ruce budete potřebovat příborový nůž s oblým koncem a odkládací talířek.

Jakmile máte nachystané pomůcky, vytáhněte dort a první krém z lednice a dejte se do zdobení. Vytvořte tři puntíky, a pak je nožem z poloviny jedním pohybem rozetřete. Vím, že to podle obrázku vypadá zdlouhavě, ale je to klidná a pohodová činnost a z celého procesu dortu mě bavila nejvíc. Takový mindfulness moment. 🧘🏻‍♀️😁 Mě zbylo dost krému, a tak jsem pokračovala v rozmazávání i na vršku dortu, abych ho spotřebovala, ale kreativitě se meze nekladou, je to na vás. 🙂

Nazdobený dort nechte zachladit a natáhnout krém. Bude nadýchaný a měkkoučký. Hlavní plus tohohle dortu je, že na něm každý najde oblíbenou chuť a v kombinaci je to výborné. Zároveň to není žádný těžký máslový krém, dort je opravdu lehoučký. 🍰

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme