Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu
Dýňová polévka se zázvorem

Dýňová polévka

Zveřejněno v 28.8.201414.3.2021 od teedacz

Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku kostí a sytá barva potěší v šedém pošmournu.

Co je potřeba:

  • menší dýně Hokkaido (1 – 1 a ½ kg) (může být i jiná, ale tahle se nemusí loupat)
  • máslo a troška olivového oleje
  • 1 litr (zeleninového) vývaru
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • trocha mletého chilli
  • lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • smetana (250ml)

Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Nejprve si nakrájíme cibulku na drobno a na másle s trochou olivového oleje ji osmahneme do měkka. Dýni umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, které vhodíme k cibuli a ještě tak 3 minutky smahneme spolu s cibulkou. Pak vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme 20 – 30 minut vařit, dokud dýně není měkká.

Hrnec stáhneme z plamene, vylovíme bobkový list a tyčovým mixérem důkladně a do hladka rozmixujeme. Pak vrátíme nad plamen a necháme probublávat. Přilijeme smetanu a dochutíme – zázvor, citrónová šťáva, sůl, pepř a chilli. Podle chuti přidáme čeho nám libo, já třeba dávám více zázvoru a chilli, protože to mám ráda trochu ostřejší. Necháme ještě pět minut pobublávat a pak se do ní můžeme pustit.

Na talíři jí ještě můžete zakápnout maličko smetanou a já zase přidávám drcené čilli, je to ňamka. A pak už jen ta hustá, krémová a krásně oranžová dobrota, která vám hladí bříško. Nevím jak vy, ale já tu mističku vždycky vylížu. 🙂

Může se hodit: Recept na poctivý pomalu tažený hovězí vývar >>>

Summary
recipe image
Recipe Name
Dýňová polévka - Hokkaido s chilli, zázvorem a smetanou
Author Name
Teeda
Published On
2014-08-28
Preparation Time
30M
Cook Time
30M
Total Time
1H
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

17 komentářů u „Dýňová polévka“

  1. zkusebni napsal:
    28.8.2014 (18:42)

    tu umím taky.

    Odpovědět
  2. Lokusta napsal:
    28.8.2014 (18:50)

    Variť neviem, ale jesť áno. Škoda, že sa k tomu nemôžem dostať cez ten monitor. Polievku si u sestry rozkázať tiež nemôžem, lebo mi sľúbila, že mi zajtra z hokaida urobí puding. *-*

    Odpovědět
  3. without-problem napsal:
    28.8.2014 (19:14)

    Dýňovou jsem nikdy nejedla, ale už se na ní doma strašně dlouho chystáme. A tohle zní dost dobře! 🙂

    Odpovědět
  4. Teeda napsal:
    28.8.2014 (19:30)

    [1]: A je prima, co? 🙂

    Odpovědět
  5. Magdaléna napsal:
    28.8.2014 (19:59)

    Haha, koukám,  že máme úplně stejné myšlenky. Já tuhle dýňovku v týdnu taky dělala – a úplně jako ty jsem si říkala, že podzim už je tu 🙂

    Odpovědět
  6. bludickka napsal:
    29.8.2014 (21:57)

    Vypadá nádherně! Asi použiju svou oblíbenou výmluvu, proč se nemůžu inspirovat – Nemám mixér 🙂

    Odpovědět
  7. King Rucola napsal:
    30.8.2014 (11:05)

    [4]: Z tekvice, môžeš spraviť prakticky všetko. Klasický recept, ktorý použivaš môžeš ešte nekonečne kombinovať. Napríklad aj pár zemiakov na kocky, mrkvu a tak, k tej tekvici, korenie veľmi vhodné je curry každého druhu a cayenne korenie, dobrú chuť a pekný víkend…

    Odpovědět
  8. Robka napsal:
    30.8.2014 (18:52)

    Díky za recept, syn mě na ni láká už nějakou dobu, ale ještě jsem ji nevařila. Přitom vůbec nevím proč, zeleninové krémové polévky mám ráda.

    Odpovědět
  9. lovitka napsal:
    30.8.2014 (20:14)

    Juj, dýňovou jsem vždycky milovala a nikdy neuměla! Tvoje vypadá nádherně.

    Odpovědět
  10. Teeda napsal:
    30.8.2014 (22:48)

    [5]: To je podle mě totiý haloweenská asociace. Dýně = Halowenn = podzim = zima = polévka = dýně. Smyčka. 🙂

    Odpovědět
  11. PaPája napsal:
    31.8.2014 (16:26)

    Tak přesně tuhle z hokkaida děláme doma! 🙂 Zázvor, cibuli a chilli, ale na pár dtailů je to ona. Tuhle polévku miluju, nejenom že je fakt lehká, ale i chuťově prostě eňoňuňo.♥ Ještě do toho opékáme houstičku – a pak mi to sakra připomíná rybí polévku, nevím proč. 😀

    Odpovědět
  12. PaPája napsal:
    31.8.2014 (16:29)

    [11]: *Zázvor, cibuli a chilli tam nedáváme, ale na těch pár detailů je to ona.

    Odpovědět
  13. Kiwi Zelená napsal:
    31.8.2014 (20:37)

    Dýňovou polívku už jsem letos měla několikrát, ale s chilli nikdy. Musím nutně vyzkoušet, díky za tip.. 😀

    Odpovědět
  14. Michelle napsal:
    1.9.2014 (9:33)

    Dýňová polévka jse pro takhle smutné dny jako stvořená 🙂 Loni jsem ji jedla poprvé, nevím proč ji u nás do té doby nikdo nedělal, protože je výborná. Zkusím ji udělat i podle tvého receptu, chilli jsme do ní ještě nedávali 🙂

    Odpovědět
  15. eazi napsal:
    1.9.2014 (18:46)

    Kamarádky maminka tomu říká sluníčková polévka. 🙂

    Odpovědět
  16. Joina napsal:
    15.9.2014 (5:51)

    No téda, tahle vypadá slibně 🙂 Nikdy jsem jí neměla a nelákala. Tohle složení je dobré polévky je dobré a tahle by mi i možná zachutnala.

    Odpovědět
  17. Teeda napsal:
    24.9.2014 (12:12)

    [11]: Asi tou konzistencí. 🙂 Nebo tou houstičkou. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme