Pokud ho uděláte dobře, pochutnáte si. Pokud ne, shoříte jak papír, protože zázvor umí být pěkně ostrý. Já jsem si ho zamilovala pro ten moment, kdy se napijete a cítíte horkost v každém místě, jakého se čaj dotýká. Zahřeje vás a ochrání před nachlazením. Za podzimních plískanic by se snad ani nic jiného pít nemělo. U Magdalény jsem si všimla jejího sirupu. Recept máme velmi podobný, liší se jen nepatrně. Ten můj voní po hřebíčku a skořici, pije se silný a hlavně horký. 🙂
Co je potřeba:
- 3 zarovnané lžíce čerstvého oloupaného nastrouhaného zázvoru
- 1 opravdu velký citron nebo 2 opravdu malé
- 2 lžíce medu
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- 1 a půl litru vody (trochu více ano, méně ale ne)
- celá skořice a hřebíček
- (kdo to rád ovocné, přidá vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče .) )
Jak to uvařit:
Uvaříme 1,5 litru vody a odstavíme, aby se už nevařila. Teprve pak přidáme nastrouhaný zázvor a necháme 15 minut louhovat spolu s hřebíčkem a skořicí (dneska jsem přihodila i jeden badyán). Čaj přelijeme přes sítko, aby tam nic z nastrouhaných kousků nezůstalo, ze sítka ještě vylovím skořici a hřebíček, očistím je a vrátím zpátky do čaje, a začneme ochucovat. Vymačkáme a přidáme šťávu z citronu, přidáme cukr, medem sladíme až když není čaj vařící.
Čaj by měl mít při dobrém poměru pikantní chuť, ale ne hořkou a nepříjemnou. Citron, med a cukr dohromady potlačí štiplavost, kterou zázvor umí a chutě se hezky vyrovnají. Pijte čaj horký. Tak chutná nejlépe.
Dobrému léčení zdar. 🙂
P.S.: Vojta je všude! 🙂
Summary
Recipe Name
Zázvorový čaj - přesný recept, aby byl silný, ale ne pálivý
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on
🙂 Tvůj recept je strašně príma! Už jenom pro to, že je opravdu přesný a píše, kolik se má čeho kam dát.
Jak chutnal zázvorový čaj Vojtovi? 🙂
Super ^^ čaje já můžu v období, kdy nekafařím a po zázvorovém určitě sáhnu, abych vybočil z earlgrayového a snowbundsového stereotypu ^^
Za poslední dny jsem jaksi přezázvorovaná – pila jsem ho pořád. 😀 Ale vyléčil, to se musí nechat. 😉
[1]: No protože mě ty gramy v tomhle případě moc neříkaj. Mám tady v praze tu starou komunistiskou váhu na závaží a tam třeba 30 gramů těžko navážíš. Je pro mě lepší napsat "zarovnaná lžíce". 😀 Takže je to z nouze. 🙂
Ano, zázvorový čaj, další z mých oblíbených 🙂 Výhodou toho mého je, že mi ho nikdo neupíjí, protože tam toho zázvoru nacpu tak pětkrát tolik, haha 😀
Koukám, že Vojtíšek rád kuchtí s tebou. 😀
Díky za inspiraci, až dorazí nový med, možná ho zkusím. 🙂 Škoda, že letos moc medu nemám a všichni mí oblíbení včelaři doprodávají poslední zásoby.