Zázvorový čaj

Zázvorový čaj

Pokud ho uděláte dobře, pochutnáte si. Pokud ne, shoříte jak papír, protože zázvor umí být pěkně ostrý. Já jsem si ho zamilovala pro ten moment, kdy se napijete a cítíte horkost v každém místě, jakého se čaj dotýká. Zahřeje vás a ochrání před nachlazením. Za podzimních plískanic by se snad ani nic jiného pít nemělo. U Magdalény jsem si všimla jejího sirupu. Recept máme velmi podobný, liší se jen nepatrně. Ten můj voní po hřebíčku a skořici, pije se silný a hlavně horký. 🙂

Co je potřeba:

  • 3 zarovnané lžíce čerstvého oloupaného nastrouhaného zázvoru
  • 1 opravdu velký citron nebo 2 opravdu malé
  • 2 lžíce medu
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • 1 a půl litru vody (trochu více ano, méně ale ne)
  • celá skořice a hřebíček
  • (kdo to rád ovocné, přidá vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče .) )

Jak to uvařit:

Uvaříme 1,5 litru vody a odstavíme, aby se už nevařila. Teprve pak přidáme nastrouhaný zázvor a necháme 15 minut louhovat spolu s hřebíčkem a skořicí (dneska jsem přihodila i jeden badyán). Čaj přelijeme přes sítko, aby tam nic z nastrouhaných kousků nezůstalo, ze sítka ještě vylovím skořici a hřebíček, očistím je a vrátím zpátky do čaje, a začneme ochucovat. Vymačkáme a přidáme šťávu z citronu, přidáme cukr, medem sladíme až když není čaj vařící.
Čaj by měl mít při dobrém poměru pikantní chuť, ale ne hořkou a nepříjemnou. Citron, med a cukr dohromady potlačí štiplavost, kterou zázvor umí a chutě se hezky vyrovnají. Pijte čaj horký. Tak chutná nejlépe.
Dobrému léčení zdar. 🙂
P.S.: Vojta je všude! 🙂
Summary
recipe image
Recipe Name
Zázvorový čaj - přesný recept, aby byl silný, ale ne pálivý
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

8 Replies to “Zázvorový čaj”

  1. [1]: No protože mě ty gramy v tomhle případě moc neříkaj. Mám tady v praze tu starou komunistiskou váhu na závaží a tam třeba 30 gramů těžko navážíš. Je pro mě lepší napsat "zarovnaná lžíce". 😀 Takže je to z nouze. 🙂

  2. Ano, zázvorový čaj, další z mých oblíbených 🙂 Výhodou toho mého je, že mi ho nikdo neupíjí, protože tam toho zázvoru nacpu tak pětkrát tolik, haha 😀

  3. Díky za inspiraci, až dorazí nový med, možná ho zkusím. 🙂 Škoda, že letos moc medu nemám a všichni mí oblíbení včelaři doprodávají poslední zásoby.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *