Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Zapečené bylinkové brambory s cibulkou

Zveřejněno v 20.10.2013 od teedacz
Brambory jsou nesmrtelná věc a dá se z nich vykouzlit mnoho delikátních pochoutek. O mé lásce k bramborám svědčí i to, že moje absolutně neoblíbenější jídlo na světě jsou nejúžasnější smetanové Placaté brambory 🙂. To mi ale nebrání baštit je i na jiné způsoby. Tak třeba tenhle. Kombinace původních 3 receptů, ze kterých vyšel můj. Křupavý, měkký, bylinkový. A pokaždé v nedostatečném množství… 🙂

Co je potřeba:
(neoznačuji množství – odhad by měl sedět na nádobu, ve které budete zapékat – u mě odhad nikdy nesedí, takže kromě klasické zapékací mísy strkám do trouby ještě tyhle roztomilé malé jednoporcové, které jsou nakonec nejoblíbenější)

– brambory
– cibule
– troška slaniny
– sýr na strouhání nebo plátky
– olivový olej
– máslo
– cukr
– sůl, pepř
– čerstvé bylinky – oregano, bazalka, tymián
Jak to vyrobit:
Brambory nakrájím na silnější kolečka a dám do osolené vody vařit. Cibuli nakrájím na tenoučká kolečka a hodím na pánev, kde jsem rozpustila lžíci másla a zakapala olivovým olejem (aby se máslo nepřepalovalo). Cibulku smažím na mírném ohni do měkka a pak zasypu lžičkou cukru, promíchám a nechám karamelizovat. Hotovou si ji odložím stranou. Na troše olivového oleje osmahnu na maličké kostičky nakrájenou slaninu, a když je zlatavá, také ji odsypu na misku stranou.
Hotové brambory sliji a hodím na pánev s máslem a olivovým olejem a z obou stran jim nechám udělat vypečenou kůrčičku.
Do zapékací místy vrstvím všechny ingredience – nejprve plátky brambor, osolím, opepřím, posypu nasekanými bylinkami. Pokladu sýrem a nanesu vrstvu cibulky a slaniny. Takhle pokračuji, dokud mám místo (většinou to udělám prostě jen dvakrát, v malé misce dokonce jen jednou). Na závěr přijdou samozřejmě brambory a poházím drobky sýra.
Hotové misky strčím do trouby a nechám zapékat. Po vytažení ještě posypu bylinkami. A dlabu. 🙂

10 komentářů u „Zapečené bylinkové brambory s cibulkou“

  1. Magdaléna napsal:
    20.10.2013 (14:51)

    To zní jednoduše a přitom tak dobře… O prázdninách určitě vyzkouším 🙂

    Odpovědět
  2. Teeda napsal:
    20.10.2013 (16:39)

    [1]: Nanu Nana v Praze. 🙂

    Odpovědět
  3. Sentencia napsal:
    20.10.2013 (19:31)

    taky mám ráda zapékané brambory na různé způsoby. Miluju třeba ty s česnekem, cibulí a zalité smetanou… není to nejdietnější, ale je to mňamka 🙂 tvůj recept vypadá taky dobře. Líbí se mi tam ta karamelizovaná cibulka 🙂

    Odpovědět
  4. Magdaléna napsal:
    20.10.2013 (20:13)

    [2]: Děkuju 🙂

    Odpovědět
  5. Ježurka napsal:
    21.10.2013 (14:15)

    Tak vidíš, škoda, že jsem si to sem nepřišla přečíst dřív. Dnes jsem dělala k obědu zapékané brambory, taky byly dobré. Uvařila jsem normálně brambory ve slupce, pak oloupala a projela sítkem na kostičky, osolila, opepřila. Salám nebo párky, já měla párky, jsem nahrubo nastrouhala zrovna jako eidam, vše smíchala dohromady, přidala i kousek cibulky a pak zalila rozšlehanými vejci se smetanou (té ale jen trošku). Bylo to taky dobrý, ale tu tvoji obměnu bych zkusit mohla. Příště.

    Odpovědět
  6. eazi napsal:
    21.10.2013 (22:40)

    Ty ,,bábovičky" jsou vážně parádní. 🙂

    Odpovědět
  7. The Wall napsal:
    24.10.2013 (10:31)

    Nesmrtelné brambory útočí…! 😀 :D.

    Odpovědět
  8. signorina Lily napsal:
    28.10.2013 (16:56)

    Vypadá to naprosto úžasně! Miluju brambory, dají se udělat na tisíce způsobů, jednoduše i složitě, ale vždycky jsou výborné. A oblibu jednoporcových zapékacích mističek chápu, je to.. jak říkáš, roztomilé 😀

    Odpovědět
  9. Teeda napsal:
    29.10.2013 (8:46)

    [3]: Já mám taky nejradši smetanové, ale bez česneku, ty co na ně odkazuji v úvodu. ňam! 🙂

    Odpovědět
  10. tardis-blue napsal:
    29.10.2013 (10:43)

    Konečně koukám na tenhle článek najedená, takže ho můžu i otevřít 😀 Mňááám, stejně bych si je ale dala… Tu slaninu budu muset doma už zavést, bez ní by to určitě nebylo tak dobré :)) Och a ty bylinky na tom? Neděláš i donáškovou službu do Prahy? 😀

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme