Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • Nauč se ztracené vejce 🥚
  • Dorty 🍰
Menu
jidášky velikonoční pletýnky

Velikonoční jidášky

Zveřejněno v 3.4.20154.12.2021 od teedacz

Bylo to právě na Zelený čtvrtek. Ve čtvrtek před Velikonocemi zradil Jidáš Iškariotský Ježíše, a pak se oběsil. A v tento den by se také jidášky měly péct a na Velký pátek jíst. Sladké, kynuté, s medem, symbolicky ve tvaru provazu. V mých představách to bývalo zbožné tajemné jídlo. Až minulý rok jsem narazila na recept s fotkou a nestačila jsem se divit.

jidášky velikonoční pletýnky

Jidášky jsou vlastně takové sladké kynuté buchtičky ve stočených tvarech. Tenhle recept je od Kateřiny Winterové, nebo abych byla přesnější, uvádí ho jako recept své babičky.

Co je potřeba:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 žloutky + vejce na potření
  • jemně nastrouhanou citronovou kůru
  • špetka soli
  • kostka droždí (42 g)
  • 250 ml mléka

Jak na to:

Nejdřív si zaděláme kvásek – trocha mouky, cukru, vlažného mléka a do toho rozdrobit droždí. Promícháme a dáme na teplé místo vyběhnout.

Máslo, cukr a žloutky utřeme a přidáme spolu s vykynutým kváskem k ostatním surovinám. Než dáme těsto kynout, důkladně ho na válu uhněteme. Dáme ho zpět do mísy, poprášíme moukou a na teplém místě necháme dvě hodiny kynout.

Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme si z něj asi jako prst silné válečky. Ty pak podle svého stáčíme na plech vyložený pečícím papírem. Než dáme do trouby, potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka. Potřeme i v průběhu pečení, aby byly jidášky celé zlaté, i když na plechu vykynou. Proto je také dobré mezi nimi nechávat rozestupy.

Tradičně se jidášky baští s medem. Nevím, jestli to má také nějakou symboliku, ale ať je to jak chce, jsou s medem naprosto skvělé. Budete sladcí, ulepení a bude vás to bavit. 🙂

Jen tak mimochodem, těm bystrým jistě došlo, proč je recept na jidášky přidán k tématu „I ty, Brute?“ .)

Summary
recipe image
Recipe Name
Jidášky - velikonoční pletýnky
Published On
2015-04-03
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

11 komentářů u „Velikonoční jidášky“

  1. Bloud. Well Bloud napsal:
    3.4.2015 (11:47)

    Ta Winterová z The Ecstasy Of Saint Theresa? Multifunkční to žena!:) Vypadají nebezpečně sexy…

    Odpovědět
  2. Teeda napsal:
    3.4.2015 (12:46)

    [1]: To je přesně ona! 🙂

    Odpovědět
  3. Magdaléna napsal:
    3.4.2015 (13:24)

    Ach jo 😀 Jsem ve skluzu – letos plánuju s babičkou nafotit mazance, ale strašně si drbu hlavu za to, že jsem nestihla Irish Soda Bread na St. Partick's Day a že už nestíhám Hot Cross Buns… A to mám recepty přímo od Ira.

    Odpovědět
  4. Magdaléna napsal:
    3.4.2015 (13:25)

    Btw: A skvělý prkýnko! 🙂

    Odpovědět
  5. stuprum napsal:
    3.4.2015 (13:37)

    Jidáš měl svědomí. Ostatní zrádci ho nemají. 😀

    Odpovědět
  6. Čerf napsal:
    3.4.2015 (20:42)

    Jidášky sice nedělám, ale občas jsem je ochutnal. Hlupák, bez medu! Poučení pro příště! 🙂

    Odpovědět
  7. Charlotte napsal:
    6.4.2015 (13:46)

    Vypadají vážně chutně 🙂

    Odpovědět
  8. terezka66 napsal:
    7.4.2015 (12:20)

    děkuji za úžasný recept, dlouho jsem se k nim odhodlávala 🙂

    Odpovědět
  9. Teeda napsal:
    8.4.2015 (21:43)

    [4]: To mám po babičce. Taky se mi líbí. Je správně starý a jetý. 🙂

    Odpovědět
  10. Cleo napsal:
    8.7.2015 (9:12)

    Vypadají naprosto fantasticky!

    Odpovědět
  11. Cleo napsal:
    8.7.2015 (9:12)

    [9]: Je to pravda, hlavně na těch fotkách vypadá moc pěkně!

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

banány brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao karamel kokos koláč kuře květák kynuté těsto listové těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky ovoce papriky pistácie polévky pomeranče rajčata rýže sladké pečení snídaně sníh svatba tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce vánoční cukroví zelenina čokoláda Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2022 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme