Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Vánoční punč s vůní skořice a vanilky

Zveřejněno v 11.12.20134.12.2021 od teedacz

Dneska jsme se se spolubydlící na bytě rozhodly napéct perníčky a pro tu pravou atmosféru jsme si k tomu pustily koledy, zažehly svíčky a já v rámci příprav nachystala punč, abychom při pečení a zdobení měly veselou náladu. Zkuste ho. Všichni mě za něj zbožňují a skoro se vsadím, že vy budete také. Ten, co se venku obyčejně prodává, vám už ale asi tolik chutnat nebude. Váš jazýček bude velmi zmlsaný.

Pokud chcete potešit někoho, kdo třeba zrovna nemusí vaječňák, můžete punč vyrobit a nalít do lahve a darovat jako jedlý dárek s návodem na ohřátí. Kde komu to přidá na vánoční atmosféře pod stromečkem. 🎄


Co je potřeba

/malá dávka asi na litr punče, v případě větší žízně násobte :)/

  • 250 ml červeného vína
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 350 ml vody
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 100 ml rumu  

Jak to umíchat, aby to bylo dobré

Do hrnce nalijeme víno, vodu, šťávu z citrónu a pomeranče (někdo pomeranč jen vymačkává, já ho mixuji a pasíruji přes jemný cedník, aby v punči bylo trošku dužiny – záleží na chuti / v nouzi si můžete pomoci i džusem). Přidáme cukr a koření a nedáme dojít k varu.

V ten moment, kdy se směs začne vařit, tak ji ihned stáhneme a přilijeme rum. Dochutíme (pokud je potřeba) citronem, cukrem, případně ještě rumem. Pamatujte, že rum je nakonec a nesmí už přejít do varu jinak budete mít punč nealko. .)

Dáváme do sklenic z varného skla, jejichž hrany omočím v rumu a obalím cukrem. Pomeranč nakrájím na poloviční plátky, které vložím do sklenic a pak je zaliju horkým punčem.    

39 komentářů u „Vánoční punč s vůní skořice a vanilky“

  1. Lauralex napsal:
    11.12.2013 (23:40)

    Punč sice nepiju, ale na fotkách to vypadá dobře. 🙂

    Odpovědět
  2. Bev napsal:
    12.12.2013 (5:43)

    Chuťovka, jako vždy. Velmi lákavé. Rum mám koupený na pečení, dokoupím víno a jdu punčovat. Ale pochopitelně až večer. 😀

    Odpovědět
  3. Joina napsal:
    12.12.2013 (5:56)

    Tak ten vypadá užasně. O víkendu jsme punč tak vyzkoušeli, ale nechutnal tak jak měl. Bohužel jsme doma neměli  badyan. Jak se koukám, ingeriencích máš více než v našem. S vanilkou to budu muset taky vyzkoušet 🙂

    Odpovědět
  4. PaPája napsal:
    12.12.2013 (10:59)

    Punč jsem ještě nikdy neměla, ale úžasně voní, jen co je pravda. 🙂

    Odpovědět
  5. Magdaléna napsal:
    13.12.2013 (19:44)

    Přijela jsem právě z Vídně, kdy v dilematu punč vs. klobása vyhrálo maso 😀 Myslím, že je nejvyšší čas to napravit 🙂 To abych  připravila tak dva litry a pozvala celou třídu 🙂

    Odpovědět
  6. Michelle napsal:
    14.12.2013 (17:02)

    zkusím ho hned jak přijedu domů. vypadá moooooc dobře! 🙂

    Odpovědět
  7. Susane S. napsal:
    16.12.2013 (16:54)

    mňam to musí být dobré:)

    Odpovědět
  8. Sentencia napsal:
    17.12.2013 (9:09)

    tak to vypadá opravdu moooc lákavě 🙂 asi si ho o víkendu udělám. Já měla nedávno punč v Drážďanech, kde byla taková zima, že mi chutnal i punč bez cukru a to je co říct 🙂

    Odpovědět
  9. sarush ef napsal:
    18.12.2013 (11:31)

    Jé, něco podobného bych taky mohla vyzkoušet 🙂

    Odpovědět
  10. Lucy napsal:
    19.12.2013 (12:20)

    Až se mi sbíhají sliny ! Kdybych doma měla  nějaké potřebné ingredience, jdu nato, bohužel tu je vymeteno 🙁 😀

    Odpovědět
  11. Bonnie Galactic napsal:
    20.12.2013 (13:14)

    Díky, zrovna jsem chtěla jít hledat recept a ani nemusím, už ho mám! Akorát co myslíš, když ho budu dělat v pomalém hrnci a bude celé odpoledne na stole, aby si mohl každý, kdo má chuť nalít, tak si nalil. Ohřev je u něj pod bodem varu, takže by to mohlo fungovat jen mám strach, aby některé suroviny nezhořkly 🙁

    Odpovědět
  12. Teeda napsal:
    20.12.2013 (13:18)

    [11]: Když ho dělám víc, nechávám tam koření i do druhého dne a znovu ho přihřeju, i když to není ono, takže zhořknout by to nemělo. Nějak více ti s tím ale asi neporadím. Já ho dělám do termosek, aby vydržel horký a pak ho rozléváme. .)

    Odpovědět
  13. Angie napsal:
    20.12.2013 (14:55)

    Vypadá to velice lahodně. Recept jsem si zkopírovala a budu doma prosazovat jeho vyzkoušení:)

    Odpovědět
  14. Blondie*M* napsal:
    20.12.2013 (15:42)

    Vypadá to dobře! 😉 Přeju krásné Vánoce 🙂

    Odpovědět
  15. gladen napsal:
    20.12.2013 (16:46)

    Bože, mňáám. Vánoční punč já naprosto miluju a určitě si to doma vyzkouším.

    Odpovědět
  16. Camelia napsal:
    20.12.2013 (17:27)

    Recept mě zaujal, možná někdy vezkouším… pro rodiče, samozřejmě 😀 Ještě nejsem plnoletá xD

    Odpovědět
  17. Kiss napsal:
    20.12.2013 (19:44)

    Vianočná atmosféra ako vyšitá 😉

    Odpovědět
  18. Kariol napsal:
    20.12.2013 (20:04)

    Mmm, vypadá úžasně! 🙂 Doporučím ho mamce, protože netuším, jestli mi to už dovolí. Ale snad ano, jednou jsem ho zkoušela v Regensburgeru a byl výborný! 🙂

    Odpovědět
  19. Terka napsal:
    20.12.2013 (20:48)

    Už dlouho jsem chtěla punč vyzkoušet uvařit a asi se o něj i pokusím pomocí tvého receptu o víkendu 🙂 vypadá moc dobře 🙂

    Odpovědět
  20. Kavalír napsal:
    20.12.2013 (21:25)

    Vypadá to dobře, navíc úplně stejné skleničky máme doma. 🙂 Taky se ty tvoje trochu nahýbají k jedné straně? 😉

    Odpovědět
  21. Yumi-chan15 napsal:
    21.12.2013 (0:59)

    Tvůj recept určitě vyzkouším, ale měla bych jednu otázku. Jak dlouho bych musela nechat vařit vodu, aby ten punč byl nealkoholický? Přeci jen nejsem plnoletá a chci nějak oživit těch pár dní před vánocemi.

    Odpovědět
  22. Teeda napsal:
    21.12.2013 (7:46)

    [21]: Stačí nechat přejít varem. Alkohol se vypaří. Takže vše přidej ihned, i rum a pak hřej dokud se to nezačne vařit. Nechej chvilku probublat a je to. .)

    Odpovědět
  23. Teeda napsal:
    21.12.2013 (7:47)

    [20]: Jenom jedna. 🙂

    Odpovědět
  24. Mája napsal:
    21.12.2013 (9:32)

    Mňam, už jen od pohledu to vypadá lákavě!! Určitě tvůj recept vyzkouším!;)

    Odpovědět
  25. Lucy1616 napsal:
    21.12.2013 (13:28)

    Vypadá moc krásně 🙂

    Odpovědět
  26. Vendy napsal:
    21.12.2013 (15:15)

    To vypadá báječně. Možná si to ukuchtím na Štědrý den, ale musím si pořídit citrony, možná i ten pomeranč, a hlavně, rum! (červené víno mám, aspoň doufám… :-))

    Odpovědět
  27. Alue napsal:
    21.12.2013 (16:00)

    Mít pomeranč, tak jdu rovnou vařit. Takhle se ale k receptu musím vrátit trochu později. – Děkuji 🙂

    Odpovědět
  28. Vanimaré napsal:
    21.12.2013 (17:37)

    Vypadá to dobře, možná někdy uskutečním. 🙂

    Odpovědět
  29. Renaiti napsal:
    21.12.2013 (19:48)

    Ahoj, vypadá to velmi lákavě… 🙂

    Odpovědět
  30. alfalfa napsal:
    22.12.2013 (12:20)

    To musela byť dobrota 🙂

    Odpovědět
  31. saviours napsal:
    22.12.2013 (16:34)

    Vypadá to hodně lákavě, zvlášť ty fotky 🙂

    Odpovědět
  32. An napsal:
    22.12.2013 (20:10)

    Vypadá to dobře, ten cukrový dekor je fajn nápad 🙂

    Odpovědět
  33. annox napsal:
    22.12.2013 (20:32)

    Vypadá to krásně! Už se mi sbíhají sliny 😀 Sice na takovéhle činnosti nejsme nějak extrémně šikovný, ale možná to vyzkouším 🙂

    Odpovědět
  34. Neimã napsal:
    23.12.2013 (9:50)

    Díky za recept, svým rodičům to navrhnu udělat

    Odpovědět
  35. Vanimaré napsal:
    25.12.2013 (19:12)

    Ahoj, dneska jsem zkusila Tvůj recept a celá rodina si pochutnala. Moc díky za tip. 🙂

    Odpovědět
  36. Teeda napsal:
    27.12.2013 (19:16)

    [35]: To mě opravdu těší. Ne jen, že se líbí třeba na fotkách, ale že i chutná a vše v receptu funguje. Děkuju. 🙂

    Odpovědět
  37. Alue napsal:
    31.12.2013 (18:12)

    Tak právě dneska jsem se jala dělat ten punč. Jenomže jsem zjistila, že mám ve flašce od rumu višňovku, kterou mi někdo daroval… Já na to úplně zapomněla! – Takže rum není!

    Odpovědět
  38. Teeda napsal:
    31.12.2013 (21:07)

    [37]: No zní to bezva. Aby to nakonec nebylo s višňovkou lepší než s rumem. Přesně takhle vznikají nejlepší recepty. 🙂

    Odpovědět
  39. Bonnie Galactic napsal:
    20.12.2014 (11:30)

    [12]: V loni jsem ho dělala a letos bude zas! Jen koukám, že jsem zapomněla minule napsat jak to dopadlo v pomalém hrnci. No, nic se s ním nestalo, samozřejmě 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme