Dělám je na Velikonoce ve tvarech zajíčků a oveček. Říkáme jim proto zaječí sušenky. 🐰 Jdou ale samozřejmě vykrájet v jakýkoli tvar, ať už vánoční, valentýnský, haloweenský nebo nějaký neutrální. 🙂 Záleží na jen na vaší formičce. Jsou trochu nezvyklé tím, že jsou měkké a vláčné. Není to ten typ suchých a drobivých sušenek. Což je taky důvod, proč nám chutnají a vždycky velmi rychle zmizí.
Co je potřeba
- 400 g hladké prosáté mouky
- 75 g krystalového cukru s 1 vanilkovým cukrem
- 1 a půl sáčku kypřicího prášku
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 ml slunečnicového oleje
- Trochu mléka, cca 40 ml
- 1 vejce
- + moučkový cukr na posypání hotových sušenek
- + máslo na potření než je dáte do trouby
Jak na to
Mouku rozmíchejte s kypřicím práškem a krystalovým cukrem. Přidejte mokré přísady – tvaroh, vejce, olej a mléko. Vypracujte ručně hladké těsto.
Pomoučete si plochu a vyválejte těsto na tlouštku mezi cca 0,5 – 1 cm. Vykrajujte tvary sušenek formičkou, opatrně podeberte a pokládejte na plech s pečícím papírem. Než dáte do trouby, potřete je rozpuštěným máslem.
Pečte na 180°C dokud se nezačnou zabarvovat. Nechcete je mít tmavé. Mně to trvá cca 10-15 minut. Hned po upečení je sítkem a moučkovým cukrem, klidně vanilkovým, zasypte. Skladujte v uzavřené nádobě, aby se odležely a nevysychaly.
Veselé Velikonoce! 🐣









No, asi už je nestihnu udělat „k Velikonocům“, ale hned příští týden koupím chybějící suroviny a udělám je! (Jen teda nemám formičky, tak to nebudou roztomilí králičci, ale asi nějaké hroudy :-D).
Vlasta
Vždycky to jde vykrájet alespoň do kulata skleničkou. 😄 Tak dej vědět, jak se povedly. A jak rychle byly fuč. 😁