Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Studentský baretík – Dort plněný bílou čokoládou

Zveřejněno v 25.2.20134.12.2021 od teedacz

Řeknu to na rovinu. Bílou čokoládu moc nemusím. Je na mě moc sladká a mám radši hořkou. Ale! Jsou lidé, jako moje mamča, kteří se po téhle sněhově-smetanově-krémové lahůdce mohou utlouct. A přesně pro takové lidi je tenhle elegantní dortík. Já ho výročně pekla k velkému životnímu datu, ale jak s ním tvarově či záměrově naložíte vy, to je jen na vás a vašich fantaziích. .)

Co je potřeba mít a jak se to musí umíchat, aby vzniknul dort:

Sachrův korpus z dvojité dávky

  • 300 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 40 g hrubé mouky
  • 8 velkých vajec
  • 100 g oleje
  • 60 g kakaa

Těsto umíchejte podle návodu, který popisuji zde.

Na sníh buďte opatrní. Když si ho shodíte, nic vám nevyběhne a budete mít místo nadýchlého křehkého těsta hutnou placku.

Těsto rozdělte ne tři díly a upečte tři stejně vysoké korpusy. Pokud děláte malý dort, můžete udělat jeden velký a prořezat ho. Pokud ale děláte větší dort, budou vám zvlášť upečené korpusy lépe držet váhu a stabilitu.

Ganache z bílé čokolády

  • 300 ml smetany (33%)
  • 350 g bílé čokolády
  • 60 g másla

Rozehřejeme v rendlíčku smetanu a rozpustíme v ní čokoládu a máslo. Vymícháme do zchladnutí a pak uložíme DO DRUHÉHO DNE do lednice.

Další den pak vyšleháme tu tuhého nadýchaného krému.

Co jsem s tím dělala navíc – Baretík:

Povrch jsem pokryla tmavou a bílou čokoládou. Na vrchní desku baretu jsem na pečící papír nalila rozehřátou čokoládu a stěrkou jsem ji rozetřela. Po vychladnutí jsem pokračovala vždy v další vrstvě a střídala jsem bílou a hořkou čokoládu. Nakonec jsem si připravila misku s horkou vodou a s pravidelným nahříváním nože jsem opatrně vykrojila čtverec. Ten jsem na dort připevnila rozehřátou čokoládou. Pak už jen zbývalo dodělat střapeček z bílé čokolády. Část jsem namalovala čokoládou na baret. Druhou část jsem si odlila z čokolády, nechala zatuhnout a pak opatrně přilepila.

Co vám na to mám říct, no.. jen se po něm zaprášilo. 🙂

10 komentářů u „Studentský baretík – Dort plněný bílou čokoládou“

  1. mengano napsal:
    25.2.2013 (23:55)

    Tak to musela být vážně dobrota, i když já bílou čokoládu taky nemusím. A musel dát dost práce. Jsi šikula.:)

    Odpovědět
  2. pavel napsal:
    26.2.2013 (0:57)

    To je přímo umělecký dílo. 🙂

    Odpovědět
  3. Ježurka napsal:
    26.2.2013 (14:03)

    Teda, pracné to bylo, ale ten výsledek jak je vidět stál zato! Opravdu je to umělecké dílo, jak říkal Pavel!

    Odpovědět
  4. Teeda napsal:
    26.2.2013 (14:12)

    [2]: [3]:

    Odpovědět
  5. Pukína napsal:
    26.2.2013 (15:04)

    Hmm, mňamka, mlask,…k tomu fakt není co dodat:)

    Odpovědět
  6. Lenin napsal:
    26.2.2013 (18:45)

    Je/byl překrásný! A určitě byl i hrozně moc dobrý! 🙂 Já bílou čokoládu můžu, naopak moc nemusím hořkou.

    Odpovědět
  7. Joina napsal:
    27.2.2013 (5:55)

    Já čokoládu mohu, jakoukoliv, ale nesmí být zase jí hodně. Dort vypadá lákavě 🙂

    Odpovědět
  8. dadulka napsal:
    27.2.2013 (8:01)

    MŇAM 🙂 Ani já nepatřím  mezi milovníky bílé čokolády, ale při pohledu na toto skvostné dílo si snad půjdu nějakou koupit… pak mne taky zaujal mrkvový dort – pro farmáře ideální 🙂

    Odpovědět
  9. Nat napsal:
    27.2.2013 (9:26)

    Páni je moc povedený, hned si vytisknu recept 🙂 ….

    Odpovědět
  10. Síma napsal:
    1.4.2016 (9:28)

    Ty jo! Ten vypadá luxusně!! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme