Pro někoho je to jen energetický nápoj. Pro jiné životní styl. Jasné je, že vyznavači tohoto stylu nemůžou mít k narozeninám nic jiného, než patřičně stylový dort. A někde tady začíná příběh o tom, jak jsem pekla Monster dort…
Zadání znělo: Monster energy, nějaké ovoce, aby byl lehký. Tak tady to je. 🙂
Jemný piškotový korpus
Co je potřeba:
– 5 vajec
– 140 g hladké mouky
– 120 g moučkového cukru
– lžíce vařící vody
– vanilkový cukr nebo esence
Jak to umíchat:
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a zašleháme polovinu cukru. Žloutky s druhou polovinou cukru šleháme, přidáme vařící vodu a pak šleháme do nadýchané pěny. Opatrně promícháme a přidáme prosátou mouku s vanilkou. Pokud chcete těsto barevní jako já, už do šlehání sněhu i žloutků přidejte potravinářskou barvu. Hladké těsto nalijeme do formy a pečeme na 180˚C, kolem 40 minut.
Na tenhle dort jsem pekla dva červené obdélníkové korpusy a jeden zelený v srnčím hřbetě, ze kterého jsem pak vyřezávala plechovku. Celkem tedy tři várky korpusu. 🙂
* Pokud chcete dort potahovat fondánem, marcipánem nebo jinou hmotou, je potřeba mít na povrchu máslový krém. Ty šlehačkové pouští vodu, fondán by se vám rozpouštěl, klouzal a praskal. Dort by nebyl pevný. Proto do dortu dávám lehký krém a na povrch máslový.
Francouzský máslový krém
Co je potřeba:
– 200 g moučkového cukru
– 4 vejce
– 500g másla
– vanilková esence
Jak to umíchat:
Dopředu si rozkrájíme másla na plátky, aby byla měkká a necháme stranou. Vejce je potřeba asi 2 minuty šlehat a pak přidat a zašlehat cukr. Poté misku dáme nad páru a šleháme dalších minimálně 5 minut. Hmota bude horká a bude mít krémovou konzistenci. Odstavíme a pak přichází další dlouhé otrocké šlehání až do úplného vyhladnutí krému. Vyšleháme máslo a přidáme a zašleháme připravený krém a vanilku. Je potřeba, aby obě části měly stejnou teplotu. Jinak by se krém srazil a zpuckovatěl. Kdyby se vám to stalo, je potřeba směs nad pár zahřát a znovu vyšlehat do chladna dokud nebude krémová.
Obyčejný pudingový máslový krém je jednodušší, ale zase na chuť poznáte rozdíl. Tohle je práce, která stojí za to. .)
Lehký smetanový krém
Co je potřeba:
– smetanový puding
– 250 ml mléka
– 250 ml šlehačky
– dvě lžíce cukru
– želatina v plátcích
Jak to umíchat:
Pokud nestavíte mnohakilový dort, ale děláte jen jednoduchý, můžete vypustit želatinu. Já jí v tomto případě používám jako jištění, kdyby krém selhal a nebyl dostatečně pevný.
Uvaříme smetanový puding jen z 250 ml mléka a dvou lžic cukru. Jakmile se začne vařit a ztuhne do pevných žmolků (je potřeba míchat jako o život), tak ho stáhneme a mícháme do vychladnutí (pro líné lenochy ho lze nechat ztuhnout a pak našlehat tyčovým mixérem, ale není to tedy vončo).
Šlehačku vyšleháme do tuha a opatrně smícháme s pudingem. Pak připravíme želatinu. Necháme plátky 10 minut nabobtnat v asi 5 lžících vody. Pak je zahřejeme a hned jak se rozpustí, přidáme lžíci krému. Rozmícháme a směs nalijeme do připraveného krému a ihned důkladně smícháme.
Jak to skládám:
Na korpus si dělám nejdříve malou hráz z máslového krému, aby se přes něj ten smetanový nedostal k fondánu a nemohl ho rozpustit. Na zbytek vnitřku korpusu pak roztírám smetanový krém. Nakladu na něj celé jahody a pokryju další vrstvou krému. Překryju korpusem a z venku celé potřu máslovým krémem. Nechám důkladně zachladit.
Rozválím fondán na moučkovém cukru do tenka a pak pokrývám dort. Je dobré rychle uhlazovat. Pokrytý připravený dort potírám štětcem vodkou, abych fondán zbavila cukru a leskl se. V případě tohoto dortu jsem ještě na dort připevnila plechovku s máslovým krémem, pokrytou fondánem, na kterou jsem bílou čokoládou napsala „Monster“ a z fondánu vyřezala a nabarvila logo značky. Vytékající tekutinu jsem udělala z obyčejné cukrové polevy (bílek, cukr, citronová šťáva), kterou jsem také obarvila. 🙂
Dort jsem jen upekla a předala, a tak se musím spoléhat na fotky těch, kteří se oslavy účastnili. Nemám tedy svoje, ale jen tuhle mobilní kvalitu. Tak zase lepší něco, než nic. 🙂
Vím přesně komu bych ho upekla! (Ale taky vím, že na patrový dort si netroufnu ještě pěkných pár let 😀 )
Páni, to je skvělý! Už jenom při pohledu se mi sbíhají sliny, a to jsem odpůrce všech těch Redbullů, Monsterů, Big Shocků a jiných energetických blafů.
Já jen zírám! To muselo dát ale práce! Doufám, že to udělalo i takovou radost. Jsi opravdu moc šikovná!
Jéžiš, to je nádhera! Žasnu a slintám. 😀
Teda klobouk dolů. Tohle je super. Škoda, že nemůžu ochutnat…
Vypadá to fantasticky. A i když to vypadá velmi složitě, popsala jsi postup tak pěkně, že to bude možná můj první dort, co zkusím upéci.
Teda ten "sliz" po okrajích je fakt žůžo :). Já jsem asi před týdnem dělala obyčejný dort a musím říct, že už jenom to mi dalo zabrat :D.
Takový dort by se určitě líbil mému příteli…vypadá lákavě, akorát se bojím, že mi k tomu chybí šikovnost 😀
Není to ani tak na šikovnost, jako na trpělivost. A taky to není tak složitý, jak to vypadá. Jen to zabere trochu čas. 🙂
Ty jsi vážně drsná, škoda, že se neznáme, mohl jsem dostat k narozeninám dort ve tvaru lněnky, to by byla výzva 😀
[10]: Koumala jsem co to je a zdá se mi, že je to zatracená výzva. 😀