Tak jo, přiznávám se, mám toho plný kecky. A taky se přiznávám, že mám teď období, kdy dost nesnáším rybíz… ale ono mě to do Vánoc přejde…
Letos jsem zavařila do podoby džemů a marmelád asi 30 kg ovoce. Poslední příchuť, o kterou se s vámi dnes podělím, bude rybízová. Rybízovou u nás mají všichni nejradši (a taky je s tím prokletým rybízem nejvíc práce…). Rybízová je nejlepší na promazávání cukroví a klasické brusinky u nás nikdo nechce, všem chutnají víc ty rybízové. A proto dělám kuchtičku. Aby mi doma všichni nefňukali, že nemají co hodit do svíčkové, která je právě bez brusinek nemyslitelná.
Rybízová marmeláda
Co je potřeba:
– 2 kg rybízu
(ideálně půl na půl černý a červený, já dávám i třetinu bílého a rostu – černý rybíz zkřížený s angreštem)
– 1 kg cukru
– gelfix 2:1
Jak to umíchat:
Očištěný, odstopkovaný a umytý rybíz je nejprve potřeba prohnat odšťavňovacím mlýnkem. Vždycky to beru naněkolikrát. Letos se jako na potvoru můj mlýnek rozbil a tak jsem prostě rybíz přepasírovala přes cedník ručně. Doporučuji sehnat si ten mlýnek, jinak budete ještě dlouho nepříjemní a nerudní. Někdo ho třeba ani neodstopkuje a projede to rovnou mlýnkem, je to na vás.
Do většího hrnce nasypete rybíz a přidáte gelfix se dvěma lžícemi cukru. Když se začne vařit, mícháte minutu a pak dosypete zbývající cukr. Vaří se ještě pět minut. Není potřeba vůbec nic dodávat, ani kyselinu citronovou, protože rybíz má dostatek pektinů sám o sobě.
Hotové plníme do důkladně umytých, suchých a čistých sklenic. Víčko a hrdlo otírám ubrouskem namočeným ve vodce a po uzavření obracím dnem vzhůru, aby se do sklenic nemohl dostat vzduch.
Rybíz jako brusinky
Co je potřeba
– 1 kg červeného rybízu
– asi 750 g cukru
Jak na to:
Na rybíz jako brusinky není potřeba skoro nic, vše se udělá samo. Důležité ale je, v tomto případě, mít rybíz důkladně čistý a bez stopek. Pozor – ne semletý, ale kuličky. V takové podobě ho nasypeme do hrnce a zasypeme cukrem. Mícháme opatrně a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut a pak plníme rovnou do připravených čistých skleniček, nic víc se s tím nedělá, není potřeba. Je to jednoduchost sama. .)
Jenom pro připomínku – kdyby se někdo chtěl zabývat třešňovým nebo meruňkovým džemem, najdete je tady, stačí kliknout na obrázek 🙂 :
Já obdivuju takovou práci, já bych to prostě nezvládla. I když píšeš, že to není nic složitého, já bych na tvoření marmelády určitě něco pokazila a pak by to nebylo ono. 😀
A taky to máš moc krásně skleničkované, to jsou opravdu dárková balení. Ten rybíz jako brusinky zkusím, pořád ještě nějaký zbývá. Už jsem sice dělala jednu verzi, ale pod kilo rybízu přišlo čtvrt litru vody a pak se tam přidala i skořice, rum a vanilka a samozřejmě cukr. Výsledná chuť je úžasná, ale je to hodně řídké. Toto je podstatně jednodušší. 🙂
[1]: Taky jsem v začátcích sem tam něco pokazila, ale chybama se člověk učí. Já postupovala víc intuitivně a výhodou těch, co čtou moje řádky je, že už tu mají vyzkoušenou správnou verzi postupu. 🙂 Myslím, že bys to zvládla, ale je s tím práce a patlání… 🙂
Mňam mňam. Třeba se někdy odhodlám. Jsi šikovná. Kvůli mně by určitě bouchla kuchyně 😀
Ríbezle, alebo po vašom ribíz, mám veľmi rada a tiež mám najradšej marmeládu práve z nich. Potom samozrejme milujem marhule a broskyne a marmelády z nich, tiež milujem rebarborový lekvár.
Tolik kg ovoce, no to sis mákla. Ale víš co já si pamatuji z domova? Naši měli mlýnek, takový větší a dávali do něj rybíz i se stopkami, na jedné straně lezly stopky a na druhé rybíz – tedy spíš šťáva. Ale ty stopky byly takové suché. Nevím, jestli to ještě existuje, ale tobě by se to opravdu vyplatilo. A přeji dobrou chuť celé rodině a gratuluji jí k takové šikovné kuchtičce.
Obdivuji každého, kdo marmeláduje. Já zkoušela jahodový džem a dopadlo to dost katastrofálně. Prostě jsem si upravila jednu ingredienci od Dity P. a už to celé zgumovatělo… 🙂 No nic, jahody až zase za rok :). Rybíz je u nás taky oblíbený, jen ho máme maloučko.
Taky jsme dělali marmeládu z rybízu a je výborná. 🙂
Mňam, mňam, skutečně není nad linecké s rybízovou marmeládou. Každoročně zavařujeme jako divné a na jaře stejně čumíme, kam se ty skleničky poděly, vždyť to nikdo nejedl. 😀
[4]: No u mě to ve vrcholné fázi tak vypadá jak po výbuchu, ale to se poddá. 😀
Ježíš, kdybych měla rybíz, hned bych něco zkusila zavařit. 😀 Jenže u nás jin neroste, jenom jablka u silnice. -.- Mimochodem krásné skleničky. :3