Už je to tady. Období, kdy snídáme vánočku každý den a období, kdy pokud nevíte co mlsat, vánočka se vždycky najde a zavděčí. Během vánočního času nikdy nemáme jen jednu vánočku. Začínají se péct s předstihem alespoň dva týdny před Vánoci, a pak se pečou v průběhu svátků další. Jedna nikdy nestačí a nikdy nestačí ani dvě. 🙂
S vánočkou je to jako s mazancem, někdy to prostě nevyjde. Určitě to znáte, milá zlatá vánočka odputuje do strany, támhle se vyboulí, támhle se sesedne, někdy popraská. Stává se to. Je to kynuté těsto a to má trochu svoji hlavu, ale pokud budete trpěliví s kynutím, nemělo by se vám to stát. Pokud chcete trochu větší sázku na jistotu, jděte na to přes instantní droždí. Je spolehlivější. Pokud máte rádi vůni klasického kynutého těsta, jděte tou dobrodružnější cestou, sáhněte po čerstvém.
Co je potřeba na dvě vánočky:
- 500 g hladké mouky
- dvě špetky soli
- 200 ml mléka
- 1 vejce + 1 žloutek
- pořádnou lžíci sádla
- 100 g změklého másla
- 120 g cukr krystal
- kostka droždí
- spařené rozinky namočené do rumu nebo amaretta
- plátky mandlí
Jak na to:
První si vyrobte kvásek. Na dvě lžíce mouky nasypte lžíci cukru, rozdrobte droždí a zalijte trochou vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. (instatntní droždí = vynechat tento krok 🙃)
Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte smíchané sypké suroviny a sádlo, vejce, kvásek i větší část mléka. Dejte se do hnětení těsta. Ručně valivým způsobem velkou měchačkou, šlehačem s hnětacími háky nebo v robotu s hnětacími háky 15 minut. Než do těsta cokoli přidáte, opravu čtvrt hodinu vydržte. Těsto se stává pružným postupně a pravděpodobně zjistíte, že není potřeba vůbec nic přidat. Samo se začne odlepovat od stěn a stane se z něj pružný bochníček. Takové těsto popraště moukou a dejte vykynout. S instantním droždím hodinku, s klasickým 2-3 a pak prohnětejte a hodinu ještě nechte.
Pletení vánočky z 9
Vypadá to složitě, ale není. Nebojte se toho. Udělejte si devět kuliček těsta ➡️ 4 + 3 + 2. Nejdříve si nachystejte na plech pečící papír ať máte kam dílo položit. Pak si ze 4 kuliček vyválejte nudle a položte si je těsně vedle sebe. Postupujte podle kresbičky ⤵️
Začínejte plést od poloviny délky pramenů a jakmile jednu stranu dopletete, dílo si otočte a udělejte dopletení i z druhé strany. Důvod je prostý. Pletením si je vytáháváte a tenčí se. Aby vánočka byla hezká, měla by z obou stran klesat souměrně.
Upletenou spodní část si dejte na plech. Můžete prsty trochu nachystat na usazení dalšího patra. V tenhle moment začínám dávat také rozinky. Přidávám je do mezipater. Celá léta jsem je na poslední moment přidávala přímo do těsta, a pak teprve pletla, ale rozinky mi různě vypadávaly, proužky se mi v místech s rozinkou trhaly a nebo se mi na povrchu připékaly. Tohle je tedy jen takový můj osobní hack. Klasicky je samozřejmě spařené a naložené do rumu nebo amaretta, důkladně osušené můžete na poslední chvíli přidat do těsta, a pak teprve plést.
Další patro se plete jako klasický cop ze tří pramenů, stejně jako předchozí pleťte od poloviny a otočte. Na vrch jen dva prameny stočte. Každé patro je delší než to předchozí a zahybá se dolů pod vánočku. Takhle nachystanou vánočku doporučuji zašpejlovat. Pomůže vám to v tom, aby se patro nikam nesesunulo a zůstalo hezky na středu. ⤵️
Praskání a deformace hezkého tvaru vánočky
Nechte upletenou vánočku půl hodiny odpočinout pod utěrkou. Nakyne, hezky se zaoblí a nebude vám v troubě dělat pak takové neplechy, jakože se vyboulí a zhroutí v nějaké straně. Pokud budete netrpěliví a nenecháte ji upletenou dokynout, bude se víc trhat a praskat. Na chuti to samozřejmě nevadí, na krásu vás to bude mrzet. ⤵️
Pečení
Než dáte vánočku do trouby, potřete ji rozšlehaným vejcem.
Vánočku dejte do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů a po 5 minutách teplotu stáhněte na 180. Jakmile je dost tmavá uberte teplotu na 120. Pokud se vám vršek moc zabarví, sáhněte po alobalu a vrchní cop s ním přikryjte. Vánočka se peče cca hodinu, po prudkém startu se do zbytku dopéká při snížené teplotě.
Nesypu ji mandlemi hned, protože když to udělám (ano, občas to líně udělám), tak je pokaždé připálím. Dělám to tedy tak, že před finálem ji ještě vytáhnu, znovu malinko potřu a teprve v ten moment zasypu mandlemi. Nejčastěji dávám plátky, ale když jsem neměla, nasekala jsem celé mandle na větší kousky a taky bylo super.
Z uvedeného množství peču dvě vánočky. Dřív jsem dělala jednu, ale byla moc velká, vysoká a došlo mi, že babička asi z toho receptu pekla jednu nám a jednu sobě. Od určité doby tedy dělím těsto na dvě části a z každé upletu jednu vánočku. Dávám je na společný plech a peču dohromady. Velikostně vychází asi takto:
Cukr, marmeláda a stres
Vánočka není nijak extra přeslazená a většinou u ostatních vídám sladší těsto. Líbí se mi ale, když je vánočka pocukrovaná, takže tím se to dorovná. Také si doma rádi mažeme vánočku marmeládou, která je dost sladká. Takže nám méně sladká dost vyhovuje.
To důležité! U vánočky je fajn se s ní nestresovat. 🙂 Kynuté těsto je příjemné do ruky, budete z něj mít krásně voňavé ruce a pletení je hlavně zábava. Tak si to především užijte. I kdyby se vám vyboulela nebo si sesedla nebo třeba špatně vykynula, ono se to nezblázní, dobrá bude nejspíš i tak. Nikdy se nám doma nestalo, že by dobrá nebyla a že by se jedla víc jak dva dny. 🙂
Tak krásné Vánoce! ⭐️