Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu
recept na nepečené kokosové kuličky ze salka

🥥 Kokosové kuličky Raffaelo

Zveřejněno v 9.12.202210.1.2025 od teedacz

Jsou strašně jednoduché, ale jako je tomu vždycky, mají i tyhle kuličky své záludnosti. Například, jak je udělat tak, aby byly opravdu šťavnaté a nekousali jste jen lepkavý kokos? Nějaké fígle jsem odhalila a podělím se o ně.

Co je potřeba:

  • 250 – 300 g hrubě strouhaného kokosu (je lepší mít více kvůli obalování)
  • 1 plechovka slazeného salka
  • loupané celé mandle
  • mléčná čokoláda k rozpuštění na pokapání kuliček

Jak na to:

Nejdřív vám povím úskalí kokosových kuliček. Pokud jste je někdy dělali podle klasických receptů, kterých je plný internet, tak jste vzali jemně strouhaný kokos a smíchali ho s předepsaným poměrem salka, vykutáleli snadno kuličky a hotovo. Během svátků vám pak kuličky postupně vysychaly a po Vánocích už to byla spíše taková žvýkátka. Jak se tohohle vyvarovat a vyrobit kuličky opravdu šťavnaté?

Použijte o trochu hruběji strouhaný kokos. Mně se osvědčil tenhle – hrubě strouhaný kokos. A nemíchejte poměr, který se vám bude dobře kutálet, ale mnohem mokřejší. Strašně blbě se s tím bude pracovat, ale výsledek je o tolik lepší, že to za to stojí.

Takže:

Na 1 plechovku salka přidejte asi 150 g kokosu, promíchejte, a pak teprve opatrně a mírně dosypávejte kokos. Stav hmoty bude hodně mokrý, ale už z něj dokážete vyrobit hroudičku, která chvilku drží při sobě. Jakmile se k tomuhle stavu propracujete, vezměte mandli a kolem ní ukutálejte v dlani z lepkavé hmoty kuličku. Půjde to špatně a sem tam se vám rozpadne a budete jí muset uplácat znovu. Pokud vám jdou kuličky kutálet snadno a vůbec se vám na mandlích nerozpadají, tak je směs málo mokrá a kuličky budou suché. Kuličku z hodně mokré směsi nemáte šanci mít dokonale kulatou a hladkou. Vaším cílem by mělo být ji zvládnout uplácat z co nejmokřejší možné směsi.

Jakmile máte kuličku ukoulenou, ve zbylém kokosu vedle v mističce kouli zlehka obalte a odložte na pečící papír. Takhle postupujte, dokud nevypotřebujete hmotu.

Protože jste kuličky dělali z hodně mokré směsi, jsou trochu nestabilní a náchylné k rozpadnutí při přendavání do krabičky. Takže tak jak je máte na tácu, tak je pokapejte rozehřátou čokoládou. Nechte zatuhnout, pootočte a pokapejte i z druhé strany. Díky pečícímu papíru vám půjdou dobře odlepit. Čokoláda kuličky zafixuje, aby se vám nerozpadly a udrží je v celku než se zatáhnou.

Jakmile máte zatuhlou čokoládu, kuličky uschovejte do vzduchotěsné nádoby, aby dál nevysychaly. A to je celé. ⭐️

⬆️ Takhle střapaté jsou kuličky z mokré směsi.

⬇️ Krásně kulaté, ale mnohem sušší a ne tak dobré jsou na fotce dole, dřív jsem je totiž dělala taky klasicky. Rozdíl je vidět na první pohled.

Summary
recipe image
Recipe Name
Raffaelo kokosové kuličky
Author Name
Teeda
Published On
2022-12-09
Preparation Time
30M
Cook Time
0M
Total Time
30M

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme