Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Perník

Zveřejněno v 14.8.20134.12.2021 od teedacz

Klasika. Nemůže doma jednou za čas chybět. Jakmile má někdo mlsnou, tak to naházíte do misky a za chvilku je to upečený. A pak si jen lebedíte spolu se sklenicí mléka. Co je ale zajímavé, neznám snad nikoho, kdo by ho dělal stejně. Zřejmě máme každý doma ten svůj vlastní nejlepší recept. 🙂

Co je potřeba:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g cukru
  • prášek do perníku
  • kypřící prášek do pečiva
  • asi 3 lžíce kakaa
  • perníkové koření
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • lžíce medu
  • asi 350-400 ml mléka (dolévám tak, aby těsto bylo tekuté)

Jak to umíchat:

Nejdříve smíchám všechny suché suroviny a proseju si je přes síto, aby tam nemohly být hrudky. Nevím proč, ale mám pocit, že perník je na to zvlášť náchylný. Pak vmíchám máslo, vejce a dolévám postupně mléko, dokud konzistence není tekutá (ale ne řídká!).

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný trochu vyšší plech a dáme do trouby na 200˚C. Pečeme asi 30 minut.

Co s ním potom? Někdy ho promažu rybízovou marmeládou. Občas dělám čokoládovou polevu a sypu jí kokosem. Jindy je to zase citronová, která je u nás hodně oblíbená.

Úplně klidně ho ale můžete baštit jako já, jen tak samotný. 🙂

 

P.S.: Ano, mám na obrázku na ukrojeném kousnu dírky… je to z toho důvodu, že mám doma kočku a nevěřili byste, jak jí perník chutná. Stačí na pět minut odejít z místnosti a nechat na lince chladnout… 🤷🏼‍♀️😁
Summary
recipe image
Recipe Name
Perník - vláčný a nadýchaný, rychlý a jednoduchý recept
Author Name
Teeda
Published On
2013-08-14
Preparation Time
10M
Cook Time
30M
Total Time
40M

13 komentářů u „Perník“

  1. ruthi. napsal:
    14.8.2013 (20:52)

    Jo domácí perníko-buchta! Jelikož samotné mléko nepiju, tak si jej dávám s čajem a  taky je to dobrý, ba ještě víc, je to výborný! 🙂

    Odpovědět
  2. Magdaléna napsal:
    14.8.2013 (22:11)

    Tak máš pravdu, my děláme perník úplně jinak – s olejem a marmeládou… 🙂 a samozřejmě si taky lebedíme. To je vlastně asi krása celého perníku, že si ho každá rodina dělá po svém. A ještě… – já ho taky nejradši samotný bez polevy 🙂

    Odpovědět
  3. Čerf napsal:
    15.8.2013 (0:08)

    Co mám říct? Sliním, jak pavlovský pes :-).

    Odpovědět
  4. Teeda napsal:
    15.8.2013 (3:17)

    [1]: Perníko-buchta je velmi trefné. 🙂 A s čajíkem je fajn. PPo večerech i lepší, ale když je horký den, tak já na studené mléko nedám dopustit. 🙂

    Odpovědět
  5. PaPája napsal:
    15.8.2013 (10:54)

    Když potřebujeme něco rychle k odpolednímu kafi, perník je první po čem šáhneme. Je to takový "šup do trouby" recept :D.

    Odpovědět
  6. Ježurka napsal:
    15.8.2013 (17:11)

    Mňam! Hned bych si dala. Dělám také pomazaný džemem nebo marmeládou a s čokoládovou polevou nejraději. Teď jsi mne nalákala a asi ho brzy udělám. Ale tento týden už je plánovaný štrúdl z jogurtu. Taky jednoduchý a výborný recept, tak snad příště.

    Odpovědět
  7. naty-dreams napsal:
    15.8.2013 (21:34)

    http://naty-dreams.blog.cz/1308/soutez-o-nejlepsi-fotku   sory za spam : ale na blogu mám soutěž tak kdo by chtěl 🙂

    Odpovědět
  8. Bev napsal:
    16.8.2013 (8:18)

    Perník dělám podle receptu na prášku do perníku, ale tenhle osvědčený recept je jen na některém druhu pečicího prášku. Jsou tam psané i mleté ořechy a med, ale když je nemám, je dobrý i bez nich. Dřív jsem taky promazávala a polévala čokoládou. Teď mi kdosi poradil dát marmeládu přímo do těsta, prý je pak perník vláčnější, ale ještě jsem to nezkoušela. 🙂

    Odpovědět
  9. Teeda napsal:
    17.8.2013 (7:41)

    [5]: Tak rozinky, to je jedna z mála surovin, kterou si v perníku vůbec nedokážu představit. Ale zato do těsta někdy sypu kokos. Je to legrační. Vážně je to deset lidí, deset receptů na perník. 🙂

    Odpovědět
  10. Joina napsal:
    22.8.2013 (14:15)

    Jé perník mňam 🙂 Hned bych si ho taky udělala.

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    29.8.2013 (11:24)

    [10]: Každému stejně nejvíc chutná ten jeho, domácí. 🙂

    Odpovědět
  12. osobnivesmir napsal:
    13.12.2013 (20:24)

    Právě jsem našla tvůj blog. Koukám na fotky jídel. Krása. Mám chuť si podle toho něco udělat. 🙂

    Odpovědět
  13. Teeda napsal:
    13.12.2013 (21:11)

    [12]: To mě těší ze všeho nejvíc. Ať už se pustíš do čehokoli, určitě dej vědět, až pak budeš (doufám) spokojeně mlsat. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme