Klasika. Nemůže doma jednou za čas chybět. Jakmile má někdo mlsnou, tak to naházíte do misky a za chvilku je to upečený. A pak si jen lebedíte spolu se sklenicí mléka. Co je ale zajímavé, neznám snad nikoho, kdo by ho dělal stejně. Zřejmě máme každý doma ten svůj vlastní nejlepší recept. 🙂
Co je potřeba:
- 500 g hladké mouky
- 300 g cukru
- prášek do perníku
- kypřící prášek do pečiva
- asi 3 lžíce kakaa
- perníkové koření
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- lžíce medu
- asi 350-400 ml mléka (dolévám tak, aby těsto bylo tekuté)
Jak to umíchat:
Nejdříve smíchám všechny suché suroviny a proseju si je přes síto, aby tam nemohly být hrudky. Nevím proč, ale mám pocit, že perník je na to zvlášť náchylný. Pak vmíchám máslo, vejce a dolévám postupně mléko, dokud konzistence není tekutá (ale ne řídká!).
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný trochu vyšší plech a dáme do trouby na 200˚C. Pečeme asi 30 minut.
Co s ním potom? Někdy ho promažu rybízovou marmeládou. Občas dělám čokoládovou polevu a sypu jí kokosem. Jindy je to zase citronová, která je u nás hodně oblíbená.
Úplně klidně ho ale můžete baštit jako já, jen tak samotný. 🙂
Jo domácí perníko-buchta! Jelikož samotné mléko nepiju, tak si jej dávám s čajem a taky je to dobrý, ba ještě víc, je to výborný! 🙂
Tak máš pravdu, my děláme perník úplně jinak – s olejem a marmeládou… 🙂 a samozřejmě si taky lebedíme. To je vlastně asi krása celého perníku, že si ho každá rodina dělá po svém. A ještě… – já ho taky nejradši samotný bez polevy 🙂
Co mám říct? Sliním, jak pavlovský pes :-).
[1]: Perníko-buchta je velmi trefné. 🙂 A s čajíkem je fajn. PPo večerech i lepší, ale když je horký den, tak já na studené mléko nedám dopustit. 🙂
Když potřebujeme něco rychle k odpolednímu kafi, perník je první po čem šáhneme. Je to takový "šup do trouby" recept :D.
Mňam! Hned bych si dala. Dělám také pomazaný džemem nebo marmeládou a s čokoládovou polevou nejraději. Teď jsi mne nalákala a asi ho brzy udělám. Ale tento týden už je plánovaný štrúdl z jogurtu. Taky jednoduchý a výborný recept, tak snad příště.
http://naty-dreams.blog.cz/1308/soutez-o-nejlepsi-fotku sory za spam : ale na blogu mám soutěž tak kdo by chtěl 🙂
Perník dělám podle receptu na prášku do perníku, ale tenhle osvědčený recept je jen na některém druhu pečicího prášku. Jsou tam psané i mleté ořechy a med, ale když je nemám, je dobrý i bez nich. Dřív jsem taky promazávala a polévala čokoládou. Teď mi kdosi poradil dát marmeládu přímo do těsta, prý je pak perník vláčnější, ale ještě jsem to nezkoušela. 🙂
[5]: Tak rozinky, to je jedna z mála surovin, kterou si v perníku vůbec nedokážu představit. Ale zato do těsta někdy sypu kokos. Je to legrační. Vážně je to deset lidí, deset receptů na perník. 🙂
Jé perník mňam 🙂 Hned bych si ho taky udělala.
[10]: Každému stejně nejvíc chutná ten jeho, domácí. 🙂
Právě jsem našla tvůj blog. Koukám na fotky jídel. Krása. Mám chuť si podle toho něco udělat. 🙂
[12]: To mě těší ze všeho nejvíc. Ať už se pustíš do čehokoli, určitě dej vědět, až pak budeš (doufám) spokojeně mlsat. 🙂