Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
medvědí pracny

Křehké pracny neboli medvědí tlapky

Zveřejněno v 3.12.20223.12.2022 od teedacz

Vánoční cukroví, které je známé i jako sušenky medvědí tlapky. Někdy se dokonce říká medvědí pracny. Celá léta jsem je nepekla, nikde mi moc nechutnali. Ale pak jsem někde v časopise před pár roky našla tenhle recept. A protože jsou krásně měkké a křehoučké, tak recept rozdávám na všechny strany. Stala se z nich naše vánoční klasika.

Co je potřeba na jednu krabičku cukroví:

  • 250 g hladké mouky
  • 225 g měkké máslo
  • 70 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 3 hřebíčky (rozdrcené, namleté)
  • malá lžička mleté skořice
  • kakao na polovinu těsta
  • moučkový cukr na obalení

Jak na to:

Smíchejte sypké suroviny -mouku, cukr, skořici, nezapomeňte podrtit hřebíček a klidně ho pak přihoďte do robota až bude mlít ořechy. Sypkou směs promíchejte a přidejte do ní změklé máslo (ne rozehřáté, ale při pokojové teplotě). Zpracujte hladké těsto, rozdělte ho na dvě poloviny a do jedné přidete ještě plátek másla a přidejte velkou lžíci kakaa. Znovu kakaovou část zpracujte. Obě těsta zabalte do folie a nechte uležet v lednici.

Pak jen zbývá natlačit těsto do máslem vymazaných formiček. Nepěchujte formičky moc plné, naopak nechte vtlačené těsto spíš do ďolíčku, při pečení se totiž nafouknou a předtím by vám ještě přeplněné těsto přeteklo přes okraj formičky a spálilo se.

Pečte podle jejich velikosti 8-10 minut na 180 stupňů nebo dokud ty světlejší nemají narůžovělé okraje. Plech při pečení si vždy namíchte z obou barev, aby se vám dobře sledovalo, jak jsou upečené.

Jak vyklopit pracny?

Otázka, která trápí všechny, kdo si to poprvé zkusili a narazili. Je to tak jednoduché. Dostat pracnu ze špatně vymazané formičky v celku prostě nejde. Základ je tedy je dokonale vymazat. Rozpouštím máslo a formičky protírám štětečkem. Pak už je stačí jen dobře vyklepnout, aby se nezlomily.
Viděla jsem hodně návodů. Například položit mokrou utěrku na horké formičky a podobné. Nic z toho mi nefungovalo. Ale přišla jsem na to. Nevyklápějte je úplně horké, počkejte chvilku, až je dokážete vzít dobře do ruky, ale pořád budou dost teplé. Pak vezměte formičku za kraje mezi prsty, tak aby vám vypadla do dlaně nebo do připraveného cukru. Vezměte si příborový nůž (lepší delší a těžší) a po celé délce formičky je proťukejte. Jedním prudším ťuknutím jí pak najednou vyklepnete. Pokud jí neklepete do dlaně, mějte blízko povrch kam dopadne. Jinak se vám pádem zlomí. A to je celé. Dobrá teplota, příborový nůž a odborná práce, kterou jsme se všichni naučili jako děti na pískovišti. 🙂

Hotové pracny je potřeba ještě teplé obalit v moučkovém cukru. Pak je uzavřete do těsnící nádoby a nechte v chladu uležet.

Formičky na pracny

Které jsou ty pravé, aby to byly opravdu pracny? Existuje spousta tvarů, žádný není jediný ten pravý. Od babiček můžete pamatovat kapříky, rohlíčkové tvary nebo tvary ořechů. U nás se dělají čtyři betlémské postavičky nebo jsou překrásné tvary kvítků.

Proti tomu existuje forma, ve které se pečou sušenky madlenky. A to je právě formička, která vypadá jako medvědí tlapička neboli pracka. Najdete jí třeba jako „formička pracička„. Možná právě pro to se říká tomu cukroví někdy medvědí pracny nebo tlapky.

Která je ta správná, je na vás. Všechny tvary platí stejně. Jen pokud jde o materiál, sama za sebe mám radši ty kovové, ale existují i silikonové varianty.

Summary
recipe image
Recipe Name
Recept na medvědí pracny
Author Name
Teeda
Published On
2022-12-03
Preparation Time
40M
Cook Time
20M
Total Time
1H

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme