Vánoční cukroví, které je známé i jako sušenky medvědí tlapky. Někdy se dokonce říká medvědí pracny. Celá léta jsem je nepekla, nikde mi moc nechutnali. Ale pak jsem někde v časopise před pár roky našla tenhle recept. A protože jsou krásně měkké a křehoučké, tak recept rozdávám na všechny strany. Stala se z nich naše vánoční klasika.
Co je potřeba na jednu krabičku cukroví:
- 250 g hladké mouky
- 225 g měkké máslo
- 70 g moučkového cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 3 hřebíčky (rozdrcené, namleté)
- malá lžička mleté skořice
- kakao na polovinu těsta
- moučkový cukr na obalení
Jak na to:
Smíchejte sypké suroviny -mouku, cukr, skořici, nezapomeňte podrtit hřebíček a klidně ho pak přihoďte do robota až bude mlít ořechy. Sypkou směs promíchejte a přidejte do ní změklé máslo (ne rozehřáté, ale při pokojové teplotě). Zpracujte hladké těsto, rozdělte ho na dvě poloviny a do jedné přidete ještě plátek másla a přidejte velkou lžíci kakaa. Znovu kakaovou část zpracujte. Obě těsta zabalte do folie a nechte uležet v lednici.
Pak jen zbývá natlačit těsto do máslem vymazaných formiček. Nepěchujte formičky moc plné, naopak nechte vtlačené těsto spíš do ďolíčku, při pečení se totiž nafouknou a předtím by vám ještě přeplněné těsto přeteklo přes okraj formičky a spálilo se.
Pečte podle jejich velikosti 8-10 minut na 180 stupňů nebo dokud ty světlejší nemají narůžovělé okraje. Plech při pečení si vždy namíchte z obou barev, aby se vám dobře sledovalo, jak jsou upečené.
Jak vyklopit pracny?
Otázka, která trápí všechny, kdo si to poprvé zkusili a narazili. Je to tak jednoduché. Dostat pracnu ze špatně vymazané formičky v celku prostě nejde. Základ je tedy je dokonale vymazat. Rozpouštím máslo a formičky protírám štětečkem. Pak už je stačí jen dobře vyklepnout, aby se nezlomily.
Viděla jsem hodně návodů. Například položit mokrou utěrku na horké formičky a podobné. Nic z toho mi nefungovalo. Ale přišla jsem na to. Nevyklápějte je úplně horké, počkejte chvilku, až je dokážete vzít dobře do ruky, ale pořád budou dost teplé. Pak vezměte formičku za kraje mezi prsty, tak aby vám vypadla do dlaně nebo do připraveného cukru. Vezměte si příborový nůž (lepší delší a těžší) a po celé délce formičky je proťukejte. Jedním prudším ťuknutím jí pak najednou vyklepnete. Pokud jí neklepete do dlaně, mějte blízko povrch kam dopadne. Jinak se vám pádem zlomí. A to je celé. Dobrá teplota, příborový nůž a odborná práce, kterou jsme se všichni naučili jako děti na pískovišti. 🙂
Hotové pracny je potřeba ještě teplé obalit v moučkovém cukru. Pak je uzavřete do těsnící nádoby a nechte v chladu uležet.
Formičky na pracny
Které jsou ty pravé, aby to byly opravdu pracny? Existuje spousta tvarů, žádný není jediný ten pravý. Od babiček můžete pamatovat kapříky, rohlíčkové tvary nebo tvary ořechů. U nás se dělají čtyři betlémské postavičky nebo jsou překrásné tvary kvítků.
Proti tomu existuje forma, ve které se pečou sušenky madlenky. A to je právě formička, která vypadá jako medvědí tlapička neboli pracka. Najdete jí třeba jako „formička pracička„. Možná právě pro to se říká tomu cukroví někdy medvědí pracny nebo tlapky.
Která je ta správná, je na vás. Všechny tvary platí stejně. Jen pokud jde o materiál, sama za sebe mám radši ty kovové, ale existují i silikonové varianty.