Je jako peříčko. Ztělesněná hebkost. Kokosový vzduch a šťavnaté tóny malin. Zamilujete si ho. Nedá vám spát. Ti, kterým ho podávám, mě zbožňují. Nemohou se ho nabažit a nikdy ho není dost. Ráda ho dělám maličký. Soukromé osobní sousto, malý dárek pro každého, kdo ochutná. A čím je ho méně, tím víc ho chcete. .)
Jemný piškotový korpus
Co je potřeba:
– 5 vejec
– 140 g hladké mouky
– 120 g moučkového cukru
– lžíce vařící vody
– vanilkový cukr
Jak to umíchat:
Nejdříve našlehám žloutky s postupným přikapáváním vařící vody. Pak ušlehám sníh. Když je pevný, tak do něj zašlehám cukr. Obojí opatrně smíchám a přidám prosátou mouku s vanilkovým cukrem. Hladkou hmotu naleju do formy (pokud nemáte teflon, tak vymazané a vysypané).
Peču na 180˚C asi 30 – 35 minut.
Kokosový krém
Co je potřeba:
– kokosový puding
– dvě lžíce cukru
– 240 ml mléka
– smetana 33% (ke šlehání)
– strouhaný kokos
Jak to umíchat:
Nejdříve z psané dávky mléka a jedné lžíce cukru uvařím kokosový puding. Ten nakonec vymíchám do chladna. Šlehačku s druhou lžící cukru vyšlehám do tuha a obojí opatrně promíchám. Do krému přisypu trochu strouhaného kokosu.
Co s tím vším dál:
– malinová marmeláda
– čerstvé maliny
– strouhaný kokos
Maličký korpus proříznu. Oba korpusy na řezu promažu marmeládou. Na první nanesu vrstvu krému, naskládám dostatek malin, potřu krémem a přiklopím. Pak dortík potři se všech stran a uhladím. Posypu důkladně (i ze stran) kokosem a na vrch ještě nakladu maliny na ozdobu. Normálně bych je navršila do středu, ale tentokrát jsem mini dortík dělala pro kamaráda k narozeninám, a tak místo uprostřed zabrala číslice, kterou jsem namalovala mléčnou čokoládou na pečící papír, nechala v lednici ztuhnout a pak položila na střed dortíku.
Je tak lehký, že ho nesníte. Prostě ho jen vdechnete a budete hrozně spokojení.
Tak dobrou chuť všem mlsálkům. 🙂
P.S. Pokud se vám nechce do malin, můžete je nahradit jahůdkama. Taky je to lahoda! 🙂
Summary
Recipe Name
Kokosový dort s lehkým krémem a jemným piškotem
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on
Přeměřila jsem svou maličkou dortovou formu… 18 cm :D…
Takový krásný mini dortík 🙂 ten kokosový krém, no prostě mňam 🙂
V poměru s malinama je fakt drobný. A povedl se ti, vypadá báječně. 🙂
Tak to se nedivím, že tě zbožňují. Mě ho stačí vidět a hned bych ti padla k nohám :D. Je roztomilý, takový křehký… závidím těm, co ho jedli :).
no safra… teď jsi mi udělala šílený chutě. Jsi moc šikovná. Já se zatím pečení korpusů a podobně vyhýbám, ale asi neodolám a brzy nějakou ňamku vyzkouším 🙂
Páni vypadá to báječně! Už teď mám na to chuť 🙂
děláš mi chutě. 😀 piškotové dorty miluju ze všeho nejvíc, i když je děláme s trochu jiným postupem… a ten lehký krém, no páni. vím, co budu zkoušet příště. 🙂
Ty jsi ale šikulka a dokážeš člověka naladit na ty tvé dobrůtky! Teď jsem vypila kávu, to by byla dobrůtka spolu!
Tak to musí být úžasná kombinace chutí. Mňam! Vypadá opravdu výborně. 😀 Píšu si, bude se hodit až budu potřebovat někoho očarovat. 🙂
Podľa tvojho popisu vyššie to musí byť naozaj niečo extra chutné! 🙂 Rada by som to vyskúšala, ešte nájsť niekoho, kto by mi takúto dobrotu spravil, pokiaľ sa neprinútim sama 🙂
🙂 Jak já bych vám ho upekla, za ta milá slova. 🙂
Tak jsem si s ním (s nimi) asi 3 hodiny hrála 😀 Krém mi teda stačil na dortíky 3 (a to jsem horlivě ulizovala), ale tak co :D. Chuťově je to skvost. Jen mi není jasný, jak jsi to udělala, že vypadá tak uhlazeně, že krém nestéká. Mně to moc pomazat nešlo, natož obsypat… 😀
[12]: Pokud to bylo málo husté, tak bylo v pudingu buď moc mléka nebo je dobré ho nechat maličko zachladit, on je pak pevnější. Jinak ale spíš doporučiji dávat třeba méně mléka a hlavně šlechačka musí být vyšlehaná do tuha. 🙂
[12]: A máš pravdu že u krému píšu várku na klasickou velikost dortu. Já nemám ráda když se balíšek s pudingem rozděluje, tak to je prostě poměr k jednomu balíšku. Co zbyde doporučuji promazat mezi piškoty a dát na den do lednice. Krásně se nasáknou a změknou a pak se to sezobe u filmu jedna dvě, ani se neohlédneš. 🙂
[14]: Asi jsem holt podcenila tu ledničku, poučení pro příště. 🙂 A děkuju za upřesnění s pečícím papírem… nevím, asi jsem už nečetla pozorně, byla už skoro noc 🙂
🙂 Tak mám v troubě obrovskou dávku čoko korpusu a teď jdu dělat tenhle krém. 🙂 Pokud vydrží nervy, zkusím i to kreslení na pečpapír 🙂
[16]: Jééé, tak pak napiš jak to dopadlo. A nezapomeň – méně mléka = hustý puding / pevný krém. 🙂