Asi neexistuje jednodušší lehčí letní koláč, který vás nezatíží ničím, než neodbytnou chutí jíst ho stále a stále, dokud úplně nezmizí. Má své klady i zápory. Máte ho hotový hned. Bohužel, stejně rychle ho i sníte…
Co je potřeba:
75 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
2 lžíce vařící vody
2 vejce
kapka vanilkového aroma
jahodová marmeláda
250 ml smetany 33%
250 g nebo více jahod
Jak to umíchat:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru za postupného přikapávání horké vody do lehoučké pěny. Žloutkovou pěnu zamícháme opatrně do bílkového sněhu spolu s kapkou vanilkové esence a s prosátou moukou. Do hladka vymícháme a nalijeme do menší kulaté formy (já požívám dortovou asi 24 cm). Pokud nemáte teflonovou, nezapomeňte vymazat a vysypat.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180˚C asi 25 minut, dokud špejle není po vytažení čistá.
Hotový a vychladlý korpus potřeme hustou jahodovou marmeládou (používám vlastní domácí, nad ty není :).
Smetanu ušleháme do pevné šlehačky (já ji nesladím, ale pokud chcete, můžete si ji dosladit, nicméně pozor – jahody i marmeláda jsou sladké dost, tak ať to není moc).
Šlehačkou potřeme namazaný korpus a nahoru naklademe omyté a nakrájené jahody.
Můžete ještě posypat hoblinkami čokolády. 🙂
My ho doma obyčejně jíme ve dvou. Každá si ukrojíme čtvrtku a za deset minut si obě přijdeme pro ten zbytek. Trvanlivost tohoto koláče je tedy bohužel velmi krátká. Nu, vyzkoušejte, uvidíte sami. 🙂
Jak na to koukám, fakt to nebude nic moc těžkého!:) Miluju jahody a jestli nám letos nějaké na zahradě vyrostou, tak bych to mohla zkusit, vypadá to totiž fakt dooobře! 🙂
Tak tenhle určitě zkusím! Jahody miluju a snad se mi podaří nějaké uchránit, aby bylo co dát na koláč :))
Vypadá to senzačně. Než jsem začala číst recept, tak jsem si ale myslela, že ty jahody jsou v tvarohovým krému. 😉 Ale i s tou šlehačkou to musí být paráááádní! Už ať jsou jahody a může začít mlsání… 🙂
Vyzera to skvelo! Pri mne je bohuzial kratka trvanlivost jahod, tie by som mala zjedene este predtym ako sa upecie kolacik 😀 Ale za pokus to stoji 🙂
Tak, právě jsem polkla a utřela si pusu. Manžel mi zrovna nese jahody na chuť, sice koupené, ale co. No, s tím koláčem by to určitě bylo mňam!
[1]: Není to těžký ani trochu. A chutná to steně jako to vypadá, takže.. 🙂
To je dobře, že jsem inspirovala. 😉 Mě jako malé chutnal i samotný tvaroh s cukrem a trochou mléka. 🙂 A ty jahody v tom musí být fajn. 🙂
Aaaa!! Jahody! Proč mě někdo tak trestá? =D Nejraději bych se hned teď zahryzla do monitoru =D
Jejda mane, až jsem z toho článku a fotek dostala "chuť".
Určite to skúsim, vyzerá to úžasne! 🙂
Máš to tak krásně nafocené, až se mi sbíhají sliny. Recept vypadá vskutku jednoduše, tak bych ho mohla o víkendu vyzkoušet. A ještě mě napadlo, že by nemuselo být špatné dát pod jahody mírně oslazenou kysanou smetanu.
Hned bych si dala! ^^
Vypadá to velice dobře. Recept mám zkopírovaný a uložený a můžeš si být jistá, že ho vyzkouším hned, jak nám na zahradě zčervenají jahody.
[8]: já už to takhle s mascarpone dělala a nechutná mi to tolik jako jednoduchá šlehačka, dokonce jí ani nesladím 🙂
Já strašně miluji jahody :3 jím je samotné nebo na koláčích či třeba jenom s cukrem, je mi jedno na jaký způsob jsou:3
Jednoduchý a pritom určite strašne chutný! Zbiehajú sa mi slinky. Keď nám dozrejú prvé jahody budem ho musieť vyskúšať. To, že má krátku trvanlivosť je len plus, aj tak je väčšinou všetko najchutnejšie čerstvé 🙂
Ach, ten bych si dala hned!