Kynuté lívance k snídani

Kynuté lívance

Pomalu začíná léto a já ráno co ráno snídám na balkoně. Popíjím kafe a dívám se do zahrad. Balkon má tu výhodu, že přede mnou není automaticky počítač a já se hned nezavrtám na internet. Místo toho se dívám, poslouchám ráno a vychutnávám. Mažu si topinky pestem, vařím krupicovou kaši nebo rozklepávám vejce na křupavou slaninu. Pak venku dlouho jím a teprve potom pospíchám. Jedno z takových ranních snídaňových potěšení jsou i lívanečky…

Lívance se dají i trochu ošulit a udělat s kypřícím práškem. Je to sice ihned, ale má to jednu nevýhodu. Nejsou tak nadýchané, jak by měly být a je to na jazyku cítit. Pokud tedy člověk trochu času má, je to prostě na droždí. I to se dá maličko urychlit, pokud použijete droždí sušené místo čerstvého. Když to tak sečtu – skoro hodinku to zabere. Deset minut než to umícháte, půl hodiny to kyne a pět až deset minut než je všechny osmažíte. Na rovinu říkám, že ráno na takové věci nejsem způsobilá, čili lívanečky jedině večer a ráno přijít již k hotovému, maximálně si v cedníčku nad párou některé ohřát.

Co je potřeba:

(cca 10 lívanečků velikosti jakou má pánvička lívanečník)
  • 350 ml vlažného mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 10 g droždí (to je půl pytlíčku toho sušeného)
  • 20 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
// + to co máte rádi – cukr se skořicí – horké ovoce – javorový sirup – marmeládu a šlehačku//

Co s tím:

S klasickým droždím se připravuje kvásek a ten se po vykynutí přidá k ostatnímu. Se sušeným se to prostě jen všechno poctivě zamíchá, aby to bylo hladké a bez hrudek. Na teplé místo dáme na půlhodinku vykynout. Těsto znásobí objem a to je znamení, že je všechno správně.

Pokud máte teflonovou pánvičku, nemusíte dávat nic a smažit jen tak. Já smahnu na maličkém množství tuku omega. Je bez chuti i bez vůně a jinak ho používám třeba i do čokoládových polev.

Naběračkou nabírám vždy na jeden lívaneček a opeču z obou stran do zlatova.

Nejklasičtěji baštím jako za dětských let s marmeládou a na to přidávám maličko šlehačky posypané kakaem.:)

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Kynuté lívanečky
Published On

About The Author

8 thoughts on “Kynuté lívance

  1. Ahoooj, pěkný článek :). Pokud tě zajímá zdravé stravování, mrkni na můj blog. Mám tam také recept na lívance, ale bez mouky.  

  2. Souhlasím, že nejlepší je přijít k hotovému. A umím si představit, že bych takovou snídani i pro někoho uspořádal, jenže to bych asi musel vynechat spánek! 🙂 Nicméně k večeři rád vyzkouším.

  3. Po dlouhé době si uvědomuji, jakým nedostatkem je neumět žádného slintacího smajlíka jen pomocí symbolů – v tuhle chvíli by perfektně seděl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *