Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
Kynuté lívance k snídani

Kynuté lívance

Zveřejněno v 13.6.20164.12.2021 od teedacz

Pomalu začíná léto a já ráno co ráno snídám na balkoně. Popíjím kafe a dívám se do zahrad. Balkon má tu výhodu, že přede mnou není automaticky počítač a já se hned nezavrtám na internet. Místo toho se dívám, poslouchám ráno a vychutnávám. Mažu si topinky pestem, vařím krupicovou kaši nebo rozklepávám vejce na křupavou slaninu. Pak venku dlouho jím a teprve potom pospíchám. Jedno z takových ranních snídaňových potěšení jsou i lívanečky…

Kynuté lívance k snídani

Lívance se dají i trochu ošulit a udělat s kypřícím práškem. Je to sice ihned, ale má to jednu nevýhodu. Nejsou tak nadýchané, jak by měly být a je to na jazyku cítit. Pokud tedy člověk trochu času má, je to prostě na droždí. I to se dá maličko urychlit, pokud použijete droždí sušené místo čerstvého. Když to tak sečtu – skoro hodinku to zabere. Deset minut než to umícháte, půl hodiny to kyne a pět až deset minut než je všechny osmažíte. Na rovinu říkám, že ráno na takové věci nejsem způsobilá, čili lívanečky jedině večer a ráno přijít již k hotovému, maximálně si v cedníčku nad párou některé ohřát.

Co je potřeba:

(cca 10 lívanečků velikosti jakou má pánvička lívanečník)
    • 350 ml vlažného mléka
    • 200 g polohrubé mouky
    • 10 g droždí (to je půl pytlíčku toho sušeného)
    • 20 g cukru
    • 1 vejce
  • špetka soli
// + to co máte rádi – cukr se skořicí – horké ovoce – javorový sirup – marmeládu a šlehačku//

Co s tím:

S klasickým droždím se připravuje kvásek a ten se po vykynutí přidá k ostatnímu. Se sušeným se to prostě jen všechno poctivě zamíchá, aby to bylo hladké a bez hrudek. Na teplé místo dáme na půlhodinku vykynout. Těsto znásobí objem a to je znamení, že je všechno správně.

Pokud máte teflonovou pánvičku, nemusíte dávat nic a smažit jen tak. Já smahnu na maličkém množství tuku omega. Je bez chuti i bez vůně a jinak ho používám třeba i do čokoládových polev.

Naběračkou nabírám vždy na jeden lívaneček a opeču z obou stran do zlatova.

Nejklasičtěji baštím jako za dětských let s marmeládou a na to přidávám maličko šlehačky posypané kakaem.:)

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Kynuté lívanečky
Published On
2016-06-13

8 komentářů u „Kynuté lívance“

  1. Bloud. Well Bloud. napsal:
    13.6.2016 (17:32)

    Lívanečky jedině k večeři!:)

    Odpovědět
  2. Terez napsal:
    13.6.2016 (17:49)

    Ahoooj, pěkný článek :). Pokud tě zajímá zdravé stravování, mrkni na můj blog. Mám tam také recept na lívance, ale bez mouky.  

    Odpovědět
  3. Lenin napsal:
    13.6.2016 (17:55)

    Pro lidi na dietě vyloženě provokace! 😀

    Odpovědět
  4. Čerf napsal:
    13.6.2016 (18:23)

    Souhlasím, že nejlepší je přijít k hotovému. A umím si představit, že bych takovou snídani i pro někoho uspořádal, jenže to bych asi musel vynechat spánek! 🙂 Nicméně k večeři rád vyzkouším.

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    13.6.2016 (19:46)

    [1]: a pak taky s svačině a obědu a svačině a předvečeři… 🙂

    Odpovědět
  6. Joina napsal:
    13.6.2016 (20:15)

    Jeéé to vypadá mňamozně:)

    Odpovědět
  7. Magdaléna napsal:
    19.6.2016 (19:28)

    Tuze se mi líbí ten tvůj džbánek 🙂

    Odpovědět
  8. Ter. napsal:
    26.7.2016 (17:33)

    Po dlouhé době si uvědomuji, jakým nedostatkem je neumět žádného slintacího smajlíka jen pomocí symbolů – v tuhle chvíli by perfektně seděl.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme