Tak. Chtěla bych vám povědět o tom, jak jsem na podzim pekla dort na narozeninovou oslavu ve stylu „Pána prstenů“. Nechtěla jsem, aby to byl jen tak ledajaký dort, a tak jsem vsadila na banány a čokoládu v hobitím stylu. A musím vám říct, všichni se olizovali až za ušima. 🙂
Co je potřeba a jak to umíchat:
Šlehačkovo-banánový krém
- 2x smetana (33%)
- 2x banánový puding
- 2x smetafix
- 0,5 l mléka
- 2 lžíce cukru
- dvě čokolády na vaření
Z půl litru mléka a cukru uděláme oba pudingy. Šlehačku a smetafix vyšleháme do tuha. Ztuhlý puding projedeme tyčovým mixérem, aby z něj byl hladký krém bez hrudek a opatrně smícháme s ušlehanou šlehačkou a čokoládou, kterou jsme pokrájeli na drobné kostičky. Než s ním budeme pracovat, dáme do chladu.
Korpus
Najdete tady. Napište si ale suroviny dvakrát, neboť korpusy jsou potřeba dva. .)
Fondán z marshmalow
Obrňte se nekonečnou trpělivostí.
Na 180 g marshmalow potřebujete
- 600 g práškového cukru
- dvě lžíce vody
- troška kyseliny citronové (rozmíchaná v trošce vody)
- proužek tuku (Omega)
- barvivo podle vašich představ
Všechno tohle hoďte do misky a dejte do mikrovlnky. Vždycky zapněte, napočítejte si do deseti, a pak misku vyndejte a zamíchejte s hmotou. Když jsou všechny bonbony rozpuštěné, přimícháme dvě třetiny cukru. Po důkladném smíchání si hmotu vyndáme na zbytek cukru a ručně tak dlouho propracováváme, dokud nevznikne hladký a tvárný fondán.
– připravíme si banány nakrájené na kolečka
Co dál:
Oba korpusy prokrojíme na půl. Vzniknou nám tedy 4 pláty. Na první natřeme vrstvu krému a poklademe kolečky banánů. Potřeme ještě trochou krému a přiklopíme. Totéž zopakujeme ještě jednou. Poslední plát rozkrojíme na půl a promažeme krémem a proložíme banány jen na jedné půlce dortu, zopakujeme a přiklopíme poslední polovinou.
Na kulatém dortu nám tedy na vrcholku vznikne schod přesně v půli dortu. Nožem vyřežeme dort do požadované podoby a odřezky smícháme s trochou krému a použijeme jako modelovací materiál k dotvoření tvaru.
Fondánem potáhněte připravený vytvarovaný dort. Spodní část dortu jsem nechala a pak polila čokoládou, aby vypadala jako vyříznutá z hlíny.
Na zdobení:
Půlku tabulky čokolády zapravte do vytvarovaného důlku jako dveře. Ze zbylého fondánu vyrobte ozdoby. Já jsem chtěla dort barevnější, tak jsem ještě s trochou vodky rozdělala potravinářské barvy a dort pomalovala, aby měl lesk a jas. Nakonec jsem posypala cestičku čokoládovou rýží a do zeleně vsadila pár květin z jedlého papíru.
A je to. Tak co, dali byste si kousek? 🙂
Vypadá krásně a smlsl bych ji i s tou slečnou.
[1]: jsem 🙂
I když žena, konstatuji: hmm, obojí stojí za to – to jako že se Pavlovi nedivím 😀
Určite nevyzerá na zahodenie…:D
Řeknu ti, to je ale pěkně složitý dort! Strašně ráda bych to někdy zkusila utéct, ale už se vidím jak by to dopadlo totální katastrofou a výbuchem v kuchyni. Pečení není moje parketa. 😀 Souhlasím ale už s komentáři nedamnou, že ti to moc sluší s že se dort opravdu povedl. 🙂 Možná ho přece jen zkusím utéct abych ochutnala 😀
Že já sem lezu… Jsme prostě nepoučitelná a brzy si budu muset pořídit vodotěsnou klávesnici, jinak zlikviduju notebook… Opět nádherné, jdi moc talentovaná!!! Jo a ještě ke všemu jsi krásná… Ok, odcházím naprosto závistivě s pusou plnou slin… (obcházet další dobroty, cos vyrobila) :F
Super, jde vidět, že kreativitě se meze opravdu nekladou. Kolik hodin trvá výroba takové nory? 🙂
Není to tak složité jak to vypadá. Akorát člověk musí počítat s tím, že jeho představa se postupně mění podle toho, co je možné uskutečnit a to většinou zjistí uprostřed pečení. 😀
Ten dort je perfektní a originální 🙂
Tak to vypadá opravdu výborně!
Tak tohle vypadá dobře 😀
Tak se tu tak potuluju tvým blogem, cestou necestou – a najednou, než se naděju, ocitnu se před hobití norou :)…