Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Hobití nora – Banánový dort s kousky čokolády

Zveřejněno v 8.3.20134.12.2021 od teedacz

Tak. Chtěla bych vám povědět o tom, jak jsem na podzim pekla dort na narozeninovou oslavu ve stylu „Pána prstenů“. Nechtěla jsem, aby to byl jen tak ledajaký dort, a tak jsem vsadila na banány a čokoládu v hobitím stylu. A musím vám říct, všichni se olizovali až za ušima. 🙂

Co je potřeba a jak to umíchat:

Šlehačkovo-banánový krém

  • 2x smetana (33%)
  • 2x banánový puding
  • 2x smetafix
  • 0,5 l mléka
  • 2 lžíce cukru
  • dvě čokolády na vaření

Z půl litru mléka a cukru uděláme oba pudingy. Šlehačku a smetafix vyšleháme do tuha. Ztuhlý puding projedeme tyčovým mixérem, aby z něj byl hladký krém bez hrudek a opatrně smícháme s ušlehanou šlehačkou a čokoládou, kterou jsme pokrájeli na drobné kostičky. Než s ním budeme pracovat, dáme do chladu.

Korpus

Najdete tady. Napište si ale suroviny dvakrát, neboť korpusy jsou potřeba dva. .)

Fondán z marshmalow

Obrňte se nekonečnou trpělivostí.

Na 180 g marshmalow potřebujete

  • 600 g práškového cukru
  • dvě lžíce vody
  • troška kyseliny citronové (rozmíchaná v trošce vody)
  • proužek tuku (Omega)
  • barvivo podle vašich představ

Všechno tohle hoďte do misky a dejte do mikrovlnky. Vždycky zapněte, napočítejte si do deseti, a pak misku vyndejte a zamíchejte s hmotou. Když jsou všechny bonbony rozpuštěné, přimícháme dvě třetiny cukru. Po důkladném smíchání si hmotu vyndáme na zbytek cukru a ručně tak dlouho propracováváme, dokud nevznikne hladký a tvárný fondán.

– připravíme si banány nakrájené na kolečka

Co dál:

Oba korpusy prokrojíme na půl. Vzniknou nám tedy 4 pláty. Na první natřeme vrstvu krému a poklademe kolečky banánů. Potřeme ještě trochou krému a přiklopíme. Totéž zopakujeme ještě jednou. Poslední plát rozkrojíme na půl a promažeme krémem a proložíme banány jen na jedné půlce dortu, zopakujeme a přiklopíme poslední polovinou.

Na kulatém dortu nám tedy na vrcholku vznikne schod přesně v půli dortu. Nožem vyřežeme dort do požadované podoby a odřezky smícháme s trochou krému a použijeme jako modelovací materiál k dotvoření tvaru.

Fondánem potáhněte připravený vytvarovaný dort. Spodní část dortu jsem nechala a pak polila čokoládou, aby vypadala jako vyříznutá z hlíny.

Na zdobení:

Půlku tabulky čokolády zapravte do vytvarovaného důlku jako dveře. Ze zbylého fondánu vyrobte ozdoby. Já jsem chtěla dort barevnější, tak jsem ještě s trochou vodky rozdělala potravinářské barvy a dort pomalovala, aby měl lesk a jas. Nakonec jsem posypala cestičku čokoládovou rýží a do zeleně vsadila pár květin z jedlého papíru.

A je to. Tak co, dali byste si kousek? 🙂

12 komentářů u „Hobití nora – Banánový dort s kousky čokolády“

  1. pavel napsal:
    8.3.2013 (20:53)

    Vypadá krásně a smlsl bych ji i s tou slečnou.

    Odpovědět
  2. Teeda napsal:
    8.3.2013 (20:57)

    [1]: jsem 🙂

    Odpovědět
  3. Radka napsal:
    9.3.2013 (14:15)

    I když žena, konstatuji: hmm, obojí stojí za to – to jako že se Pavlovi nedivím 😀

    Odpovědět
  4. Sinai napsal:
    9.3.2013 (19:25)

    Určite nevyzerá na zahodenie…:D

    Odpovědět
  5. Succuba napsal:
    9.3.2013 (19:40)

    Řeknu ti, to je ale pěkně složitý dort! Strašně ráda bych to někdy zkusila utéct, ale už se vidím jak by to dopadlo totální katastrofou a výbuchem v kuchyni. Pečení není moje parketa. 😀 Souhlasím ale už s komentáři nedamnou, že ti to moc sluší s že se dort opravdu povedl. 🙂 Možná ho přece jen zkusím utéct abych ochutnala 😀

    Odpovědět
  6. Mary-Ane napsal:
    9.3.2013 (22:33)

    Že já sem lezu… Jsme prostě nepoučitelná a brzy si budu muset pořídit vodotěsnou klávesnici, jinak zlikviduju notebook… Opět nádherné, jdi moc talentovaná!!! Jo a ještě ke všemu jsi krásná… Ok, odcházím naprosto závistivě s pusou plnou slin… (obcházet další dobroty, cos vyrobila) :F

    Odpovědět
  7. vencisak napsal:
    10.3.2013 (16:26)

    Super, jde vidět, že kreativitě se meze opravdu nekladou. Kolik hodin trvá výroba takové nory? 🙂

    Odpovědět
  8. Teeda napsal:
    11.3.2013 (19:30)

    Není to tak složité jak to vypadá. Akorát člověk musí počítat s tím, že jeho představa se postupně mění podle toho, co je možné uskutečnit a to většinou zjistí uprostřed pečení. 😀

    Odpovědět
  9. karinga napsal:
    13.3.2013 (11:16)

    Ten dort je perfektní a originální 🙂

    Odpovědět
  10. Zmražená opice napsal:
    15.3.2013 (20:01)

    Tak to vypadá opravdu výborně!

    Odpovědět
  11. Nausy napsal:
    27.3.2013 (17:53)

    Tak tohle vypadá dobře 😀

    Odpovědět
  12. Magdaléna napsal:
    29.5.2013 (19:43)

    Tak se tu tak potuluju tvým blogem, cestou necestou – a najednou, než se naděju, ocitnu se před hobití norou :)…

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme