Velké narozeniny vyžadují velký dort. Moje sestřenka Lucie má focení tůze ráda, a tak mě napadlo jí narozeniny zpestřit dortem, který by naznačil, že focení je momentálně celý její svět. Když už budu dělat dort k významnému číslu nebude obyčejný, rozhodla jsem se.
A vymyslela kombinaci, ze které své dílko stvořím.
Na spodní část dortu korpus z těsta zvaného Red velvet / Červený samet. Na horní malé části sachrův korpus. Krém z mascarpone a šlehačky. Nakreslila jsem si na list papíru plán a finální podobu. Tak, a jde se na to. 🙂
Spodní kulatý korpus Red velvet
Co je potřeba:
- 120 g změklého másla
- 140 g cukru krupice
- 2 velká vejce
- 240 ml podmáslí
- 1 lžíce potravinářského barviva (já požívám Christmas Red gelové od Wilton)
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 15 g holandského kakaa
- 1 lžička octa
- 1 lžička jedlé sody
- něco na vymazání formy pokud nemáte teflonovou
Postup, co s tím:
Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme a zašleháme vejce.
V další misce prošleháme podmáslí spolu s barvivem.
Ve třetí větší míse smícháme kakao, mouku a sůl. Po částech přidáváme našlehané podmáslí a pěnu. Zašleháváme velmi pečlivě až do sametové hebkosti.
Do sklenice nalijeme ocet, přidáme sodu a pěnící směs přelijeme do těsta. Důkladně vmícháme.
Těsto přemístím do dortové formy a peču v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme dokud zapíchnutá špejle není čistá. Mě to zabralo kolem 40 minut.
Korpus dáme před krájením vychladnout.
Sachrův korpus podle naší staré domácí receptury
- 150 g krupicového cukru
- 80 g hladké mouky
- 20 g hrubé mouky
- 4 velká vejce
- 50 g oleje
- 30 g kakaa
- něco na vymazání a vysypání formy pokud nemáte teflonovou
Postup, co s tím:
Žloutky rozšleháme v misce za postupného přikapávání oleje, který nesmí být chladný ani horký.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého pak postupně přidáváme cukr, zašleháme ho opět do husta.
Lehce vmícháme směs žloutků a oleje. Vmícháváme co nejopatrněji, aby sníh nespadl. Vyvarujte se metly, doporučuji spíš měchačku. Přídáme a vmícháváme postupně prosátou směs mouky a kakaa. Lehce promícháme a nadýchanou směs nalijeme do dortové formy, v tomto případě já nalévám do dvou menších, abych si usnadnila vykrajování tvarů. Jinak je tato dávka ideální pro formu 23 / 24 cm.
Pečeme na 180°C, asi 40 minut.
Hotový korpus necháme vychladnout.
Krém z mascarpone
(na tak velký dort dvojitá várka)
- 500 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání (minimálně 33%)
- moučkový cukr
- 2x smetafix
Co dál:
Smetanu spolu se smetafixem vyšleháme do tuhé šlehačky. Do rozmíchaného mascarpone přidáme šlehačku a cukr podle chuti. Já dávám dvě lžíce. Hladkým lehkým krémem po vychladnutí promazáváme dort.
Co se u tohoto dortu dělo navíc oproti dortům klasickým
Hotový Red velvet korpus jsem prořízla a promazala. Sakr jsem vyřezalo do žádaných tvarů. Jeden do podoby fotoaparátu, druhý do podoby koule. Obojí jsem promazala. Všechny tři takto připravené části jsem začala potahovat fondánem (použila jsem bílý fondán od Wiltona).
Na potahování korpusů je dobré je pomazat máslovým krémem, aby lépe držel povrch, šlehačkový krém má pod fondánem tendenci pouštět vodu a fondán se vám bude rozmáčet, klouzat a trhat. Pokryjeme nejdříve každou část zvlášť.
Spodní korpus jsem potáhla čistě bíle. Kouli obalím do bílé, popráším tmavomodrým jedlým práškem a přilepím vodou vykrojené světadíly poprášené tmavě zelenkavým jedlým práškem. Pokud nevíte, kde takové potravinové barvy sehnat v kamenném obchodě, doporučuji internetový obchod Malátkových, najdete tam snad úplně vše.
Obalenou planetu posadím na spodní potažený korpus a zapíchnutou špejlí středem zajistím.
Pak zapracujeme do kusu fondánu černé potravinářské barvivo a potáhneme vytvarovaný fotoaparát. Položíme ho na zeměkouli a zajistíme třemi protilehlými špejlemi, aby měl co největší stabilitu. Potravinářskou gelovou barvou domaluji obrysy fotoaparátu. z bílého vykrojeného korpusu pak přilepím nápis značky foťáku, pro větší věrohodnost.ze zbytku fondánu jsem vytvarovala stuhu, kterou jsem obtočila kolem spodního spoje planety. Gelovou potravinářskou barvou jsem jí zpestřila do červena. Spodek dortu jsem obtáhla černou páskou z fondánu, která mi zbyla z foťáku.
Nakonec jsem grafickou černou jedlou barvou napsala nápisy na dortu.
Podotýkám, že dort v této podobě zvládl 15 km cestu po vesnických děravých cestách a během převozu nám na něj dokonce spadlo utržené zrcátko v autě. Přesto všechno se dostal až k oslavenkyni tak, jak je od ní na fotce. A měla opravdu radost! Pak už jen hurá a mňam! 🙂