Dárek, který je užitečný, vlastnoručně vyrobený a super rychle nachystaný. Nejlepší je k němu napsat na co ho použít, protože občas někoho ani nenapadne, na co všechno se dá upotřebit a zbytečně by mu stál nedotčený ve spíži. A to by byla škoda. 🙂
Co je potřeba:
- hrubá mořská sůl (bez jakýchkoli doplňků)
- čerstvé bylinky podle chuti nebo účelu
- vhodná těsnící sklenička
Množství
- 4 díly soli na 1 díl bylinek. Pokud bylinkami naplníte nějakou nádobku, solí jí pak naplňte čtyřikrát.
Jak na to:
Čerstvé bylinky bylinky omyjte, osušte a otrhejte si lístky, odstraňte hrubé části. Sůl i nachystané bylinky dejte do mixéru a umixujte na požadovanou hrubost. Pokud nemáte mixér, tak se dá použít moždíř.
Takto umixovaná sůl se mírně zabarví podle bylinek. Je intenzivnější, než kdybyste sůl míchali s již sušenými bylinkami. Protože čerstvé bylinky obsahují vodu, je takhle promixovaná sůl vlhká a je potřeba ji rozprostřít na plech a nechat dobře vyschnout. Teprve pak ji můžete naplnit do skleničky a hezky opentlit. Doporučuji na skleničku napsat z druhé strany z jakých bylinek se směs skládá nebo na co je určená.
Konkrétní směs koření:
Provensálská sůl: Provensálské koření se nejčastěji skládá z bazalky, rozmarýnu, tymiánu, oregana, majoránky a saturejky.
Sůl na kuře: Mezi nejlepší koření na kuře patří oregano. Může se zkombinovat s tymiánem i rozmarýnem.
Steaky: Kombinace rozmarýn, tymián a šalvěj a můžete přidat i kuličky pepře
Na brambory: Petrželka, libeček a majoránka.
Do lehkých zeleninových salátů nebo na rajčata: Bazalková sůl.