Vůbec nemám čas. Fakt na nic. Tedy na nic, co bych měla. A když už mám čas, tak ho špatně využívám (flákám se!). Stává se ale, že něco poetického do toho života přece jen musím vtěsnat. Třeba tenhle dortík. Narozeniny se zkrátka odložit nedají. Takže tady je moje přání. Maličké, jemné, nadýchané, s trochu alkoholu.
Co je potřeba:
Dělala jsem malý dortíček, na formu 12 cm. A protože takovou mám jen jednu, druhou půlku těsta jsem dala do zapékací mističky. Obojí vyšlo stejně dobře, takže je na vás, co využijete.
Sachr korpus, jiný snad ani nedělám:
- 75 g krupicového cukru
- 40 g hladké mouky + 10 g hrubé
- 2 vejce
- 25 g oleje
- dvě lžíce kakaa
- pečící papír nebo materiál na vymazání a vysypání
Co na to:
- smetana ke šlehání
- zakysaná smetana
- moučkový cukr
- banány
- hořká čokoláda
- Amaretto
Jak to umíchat:
Žloutky rozšlehám v misce a postupně přikapávám teplý olej. Z bílků vyšlehám pevný sníh a nakonec do něj zašlehám postupně cukr. Opatrně promícháme žloutky i sníh (metličkou ne), jen zlehla, aby nám to nespadlo. Přidávám postupně prosátou směs mouky a kakaa, a když je vše dobře vmíchané, tak naliju do formiček. Peču dokud špejle po vpichu není čistá. Necháme vychladnout a sednout.
Na krém si vyšlehám smetanu, kterou osladím podle chuti. Na takhle malé dortíčky stačí vyšlehat jen třeba 200 ml, na velký dort by ale určitě byla potřeba celá. Opatrně ho smíchám se zakysanou smetanou. Vznikne vám smetanový krém, pevný a hutný, ale nadýchaný.
Na prokrojený karpus nakapu Amaretto. Dávám jen na spodní část, ale záleží vždycky na chuti každého. Na jeden maličký korpus jsem nakapala dvě až tři kávové lžičky. Pak nanesu vrstvičku krému a naskládám na kolečka nakrájený banán. Přetřu krémem a zaplním všechny škvírky. Přiložím vrchní část korpusu a celá dortík potřu. Na závěr vyndám z lednice vychlazenou čokoládu, trochu si nastrouhám na jemném stuhadle a trochu nožem pokrájím po hraně na cosi jako hobliny. Ty pak na dortík nasypu.
Tak. Až takhle jednoduché to je. Zabere vám to chviličku. Na kolena tím dostanete každého. 🙂
To vypadá jako příbuzný mého nejoblíbenějšího kubánského dortu! Asi mám konečně důvod koupit si amaretto 🙂
Vypadá skvěle. Jinak chvíli mi trvalo, než mi došlo, že to žlutý, co z něj (na první fotce) kouká není vaječný koňak, ale banán. 😀
Ten dort vypadá naprosto luxusně, úžasně, já si vás založím do oblíbených a asi ho někfy vyzkouším, pokud to vůbec dokážu.
Ten dortík vypadá vskutku skvěle, hned jsem na něj dostala chuť! :))
Ten korpus je na mě nějakej náročnej! To množství surovin je na dva korpusy?:) A asi neumím vyšlehat bílek s cukrem…kdy se tam ten cukr prosím přidává?:)
[5]: Pokud budeš dělqat takový malý dortíky jako já tak ti to vyjde na dva korpusy a oba ještě prokrojíš, protože budou dostatečně vysoký. Pokud budeš dělat klasickou velikost dortové formy, potřebuješ naopak víc těsta. Na klasiku o nějakých tuším 27 cm tedy potřebuješ:
Je to na dva 🙂
[2]: Úplně ho tam teď vidím. 🙂
Asi jsem u toho cukru udělala chybu, že jsem ho nezašlehávala postupně 🙂 Ale i tak mi to nakonec vyběhlo 🙂
A děkuju 🙂
Konečně páka na Blouda, abychom si do kuchyně koupili amaretto! Tisíceré hořké díky 🙂
[9]: Jupí! Príma. 🙂
Tak jo. Ten bude. Pekelnik tě bude milovat stejně jako Egoped 😀
[13]: Tak to pozor, abys měla stejný cosi jako hoblinky jako Teeda!:) Jinak by mohlo být zle 🙂
[14]: Jejda. Byl problém s hoblinkama? 😀
[14]: Hoblinky budou v dohodě. 🙂 Ale můžem zkusit přesvědčit Teedu, ať udělá hoblinkové video 😉
[12]: Už se usmívá! Ale po očicháni bloudími nozdrami a použití pár kapek do dortu mi bylo jasně naznačeno, že na něj bude padat prach, dokud se nestane zázrak… 🙂
[15]: Za mě dobrý, ale Egoped je na ně nějakej outlocitnej :))
…a při tom je sám neumí 🙂
[16]: To jo teda. Úplně to vidím. Trubka TV. 😀
[19]: No já je dělám krájením. Vychlazenou čokoládu prostě krájím na tenké skrojky. 😀 Neumím to, do pytle, vysvětlit. 😀
Narozeniny jsou dobrou záminkou a takovýhle dortík skvělým přáním! Vypadá nádherně.
[21]: Tak mu zkus vysvětlit, že čokoláda chutná stejně, ať je tak nebo tak 🙂
Mňam!
Vypadá to úžasně a určitě i stejně skvěle chutná.
To musím zkusit, vypadá to naprosto úžasně.
Konečně blog,který nepíše malé dítě. Blog,kde nejsou chybi (chiby,histerycká atd) 5☆