Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu
segedín

Segedínský guláš

Zveřejněno v 2.2.20161.3.2020 od teedacz

Už jsem asi velká holka, protože jak jednou umíte tuhle věc, můžete už cokoli. Segedín je základ. Učila jsem se ho sama a měla jsem strach, že to bude moc kyselý, málo křehký, málo smetanový, a víte co? Byla to pohodička. Troufám si říct, že tohle je začátečnickej recept u kterýho se nenadřete a i tak dojdete k labužnickému výsledku.

segedín

Není to žádný rodinný recept. Dělala jsem ho podle Dity P. z Albertu (říjen 2013) a víte co? Byl stejně super jako ten, co dělá moje teta ze Lhoty. Takže…

Co je potřeba:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na osmahnutí masa
  • velká cibule
  • 3 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička kmínu (já dala mletý, protože celý moc nemusím)
  • 200 ml vývaru (s vodou se to dá taky, i když…)
  • 1 lžíce rajčatového pyré (klidně se tam dají vrznout 3 nebo 4)
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • bobkový list
  • sůl, pepř, cukr

Co s tím, aby to bylo dobré:

Zelí si scedím a nechám vykapávat. Maso nakrájím na asi dvoucentimetrové kostky a obalím je v hladké mouce. Velmi důkladně je oklepu a na pánvičce osmahnu ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne, tak ho sundávám na připravený talíř.

Cibulku si nakrájím na drobno a hodím do hrnce na trošku oleje osmahnout. Jakmile je zlatá, přidám kmín a papriku. Promíchám a stáhnu z plamenu. Pokud byste papriku nechali dlouho, zhořkla by. Přidám osmahlé maso, rajčatové pyré a vývar. Osolím, opepřím a hodím 2 – 3 bobkové listy.

Hrnec dám znovu na střední plamen a nechám pod poklicí dusit, dokud maso není měkké. Ideálně se jeví pozvolných 30 minut. Pak vmíchám vykapané zelí a ještě kolem 20 minut nechám dusit. Maso má být křehké a jemné, musí se krásně rozpadat. Kdyžtak dusit, aby se dosáhla kýžené jemnosti. ,)

Nakonec vmíchám smetanu a dochucuji. Sůl, pepř, případně cukr, pokud se vám kyselost zdá moc palčivá. Nechám chvilku ještě pobublat, aby se dochucení pěkně spojilo, a pak už to hrnu na talíř pěkně s knedlíčkem a znáte to… boule až za ušima… 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Segedínský guláš - jednoduchý recept
Published On
2016-02-02
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

24 komentářů u „Segedínský guláš“

  1. Lenin napsal:
    2.2.2016 (22:22)

    Na segedínu jsou nejtěžší kynutý houskový knedlíky. 😀 Nevím, proč jsem se ho vždcky tak bála. 🙂

    Odpovědět
  2. Teeda napsal:
    2.2.2016 (22:58)

    [1]: Děvče, když si pořídíš dítě, myslím, že už se nemusíš bát nikdy ničeho, natož knedlíků! 😀 😀

    Odpovědět
  3. Čerf napsal:
    3.2.2016 (0:18)

    Boule za ušima mám už jenom z toho čtení! 🙂

    Odpovědět
  4. dadainka napsal:
    3.2.2016 (3:49)

    No slintám 🙂

    Odpovědět
  5. Joina napsal:
    3.2.2016 (5:37)

    Mňam, ten jsem už pěkně dlouho neměla a teď mám chuť 🙂

    Odpovědět
  6. Aya napsal:
    3.2.2016 (8:55)

    Největší vtip je, že se vaření vsihni hrozně  bojí, ale v podstatě na něm nic není a je to mnohdy rychlejší, než se na první pohled zdá.

    Odpovědět
  7. sarushef napsal:
    3.2.2016 (9:12)

    Taky se furt odhodlávám, protože tohle je pro mě bůhvíproč taky takovej symbol "dospěláctví", ale zatím jsem jej nikdy sama nedělala, ale jak říkáš, zrovna na tomhle receptu fakt nic težkýho není 🙂

    Odpovědět
  8. Lenin napsal:
    3.2.2016 (12:01)

    [2]: Upřímně, když čekám, jak a jestli mi to těsto vykyne, připadá mi celý mateřství jako jednoduchá disciplína! 😀

    Odpovědět
  9. Popelka napsal:
    3.2.2016 (16:38)

    Paní u které v bydlím mi zakázala vařit cokoli víc než podusit zeleninu nebo uvařit rýži a ty mi tady pod nos píšeš takový ňamózní inspirativní receptíčky a podkládáš to fotkama, po kterých mám chuť ještě větší! Že se nestydíš! 😉

    Odpovědět
  10. Egoped napsal:
    3.2.2016 (21:44)

    Dobrou chuť, pokud zrovna obědváte. Akorát mě překvapila na fotce ta porce (můj rodič takové množství označuje "pro rekonvalescenty"). Až po chvilce mi došlo, že to jistě bylo tak, že jsi to kilo plecka skoro celé snědla a až pak ti docvaklo, že ho máš vlastně ještě cvaknout na blog!

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    3.2.2016 (21:52)

    [10]: No já to dělám jinak. Nandám pěknou fotogenickou porcičku (ten třetí knedlík je patička, ty já nejradši)vyfotím to a s zbaštím.

    Odpovědět
  12. Bels napsal:
    4.2.2016 (15:44)

    No uf uf. Ještě potrvá, než se dohrabu k segedínu. 😀

    Odpovědět
  13. Bloud. Well Bloud. napsal:
    4.2.2016 (18:29)

    Zakysaná smetana dělá svoje! Já segedín dělala zatím jen dvakrát. Jednou byl k sežrání a podruhé na vylití do záchodu. Tak jsem zvědavá, jestli do třetice všeho dobrého nebo zlého 🙂

    Odpovědět
  14. Eli napsal:
    5.2.2016 (10:44)

    Miluju segedín. :3 Je zajímavé, že se skoro všichni trochu delšího vaření šíleně bojíme. Přitom je to krásně jednoduché. Stačí dodržovat recept a najít si své vychytávky. Nejhorší je to pokrájet a neříznout se. 😀

    Odpovědět
  15. Teeda napsal:
    5.2.2016 (10:48)

    [13]: No to bych ráda věděla, co se ti stalo v pokusu číslo dvě. 😀

    Odpovědět
  16. Bloud. Well Bloud. napsal:
    5.2.2016 (22:30)

    [15]: Jestli si to dobře pamatuju, tak jsem byla líná nechat vykapávat zelí 🙂

    Odpovědět
  17. Antea napsal:
    9.2.2016 (16:23)

    Pořád přemýšlím jestli 200ml nebude málo. Nebude to pak samé maso a zelí a žádná omáčka?

    Odpovědět
  18. Sentencia napsal:
    12.2.2016 (8:06)

    segedín jsem zatím nedělala, ale mám už několikrát vyzkoušený klasický guláš a když jsem nepokonila ten, tak tohle bych snad taky zvládla 😀 ten tvůj vypadá krásně 😉

    Odpovědět
  19. Magdaléna napsal:
    12.2.2016 (20:01)

    Segedín mám ráda asi tak 2x za rok, ale ten tvůj vypadá senzačně. 🙂 Nechápu, jak dokážeš vyfotit omáčku s knedlíkem tak hezky 🙂

    Odpovědět
  20. David napsal:
    12.2.2016 (22:37)

    Mňam, hned bych si dal. 😎

    Odpovědět
  21. Teeda napsal:
    12.2.2016 (23:00)

    [17]: Takhle to Dita píše v tom receptu, ale já jsem taky dávala víc. Hlavně jsem to vzala od oka a vůbec jsem to neměřila.

    Odpovědět
  22. Bev napsal:
    18.2.2016 (10:02)

    Segedín já moc ráda, zrovna dneska ho budeme mít k obědu. Pěkná náhodička. 😀

    Odpovědět
  23. Anie napsal:
    22.3.2016 (10:11)

    Díky za recept, určitě zkusím 🙂

    Odpovědět
  24. Ruža z Moravy napsal:
    24.3.2016 (22:54)

    Segedín dělávám v remosce a to ještě větší pohoda. Jen ten konec, dochucení na plotýnce. Ale my ho "můžeme" i s chlebem…

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme