Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Bramborový salát 🥔

Zveřejněno v 20.12.202221.12.2022 od teedacz

Ne, tenhle není podle babičky, tenhle je podle dědečka. Nikdy jsem nikde nejedla lepší. Vyprosila jsem si recept a jiné saláty se můžou jít bodnout, nesahají téhle verzi ani po kotníky. Mirek říkal, že je prý jak od jeho maminky. Má pravdu. Každý si řekne „domov“, jakmile ho ochutná. Takže tak. Letos už mám Štědrý den za sebou. Slavili jsme dřív, snědli obří mísu salátu a jako vždycky ještě zbylo. Pokud je vás málo, radši udělejte poloviční množství. 😁

Tajemství správné chuti není jen v základních surovinách, ale také v “zálivce”, která to celé dobře ochutí. Salát by neměl by být úplně na kaši a měla by v něm být příjemně na kousnutí cítit struktura nakrájených surovin.

Letité ladění, dokonalý rodinný recept – tady je:

Co je potřeba do základu na pořádně velkou mísu salátu

  • 6-8 velkých brambor (cca kilo)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 2 kousky celeru (cca množství stejně jako 2 mrkve)
  • Mražený hrášek
  • Nakládané okurky
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 100-150 g šunky v celku

Co je potřeba na ochucení

  • plnotučná hořčice
  • lák z okurek
  • sůl a pepř
  • cukr
  • majonéza
  • tatarská omáčka

Jak na to

Brambory uvařte ve slupce do měkka, ale pozor, abyste je nerozvařili. Oloupejte slupku a nakrájejte na malé kostičky nebo použijte starou dobrou prokrajovací mřížku. Kostičky brambor si dejte do velké mísy a postupně přidávejte níže popsané.

Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a dejte na krátko vařit, aby byla na zkus měkká. Šunku a okurku pokrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte úplně na jemno. Měla by salát ochutit, ale nikde by neměla být na kousnutí vůbec cítit.

Vejce prokrojte kráječem na vejce dvakrát proti, aby vznikly také kostičky.

Celou salátovou směs promíchejte. Připravte si půl hrnečku čistého láku z okurek, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky cukru. Vidličkou důkladně rozmíchejte a nalijte do salátu. Salát podle chuti osolte a opepřete, znovu důkladně promíchejte a podle potřeby vyvažujte chuť (trochu víc láku z okurek? soli? hořčice?). Jakmile máte ochuceno, přidejte hrášek.

Ten předtím nasypte do vroucí vody jen na chvilku, aby byl měkký uvnitř, ale stále pevný a hezký. Propláchněte ho ihned po dovaření ledovou vodou aby si zachoval zářivě zelenou barvu.

Proč ho dáváte na konec? Je měkkoučký a čím méně ho v salátu mícháte, tím méně ho rozmačkáte. 🙂

Nakonec přidejte 3 velké lžíce majonézy a 3 velké lžíce tatarské omáčky. Celá salát důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. (Nebo ne? Mrknětě na odstavec ke skladování salátu níže.)

U nás se štědrovečerní mísa se salátem zdobí. Plátky šunky, proužky ementálu, rajčátky, vejcem, různě prokrájenou okurkou, někdy bylinkami co jinde zbydou a také kousky citronu, který si pak bereme na pokapání k rybě. I když se celá mísa salátu během večeře nesní, tak celovečerní oďobávání všech těchhle zdobítek je taková další milá tradice, kterou mohu doporučit.

Jak k tomu salátu doručit toho nej nej nej kapra, kterého bude jíst i ten, kdo kapra normálně nejí, o tom zase jindy. 🙂

Skladování salátu

Většinou mají všichni velké oči, udělá se obří množství a jí se potom ještě pár dní. Aby vám vydržel déle, je dobré ho nemíchat s majonézou a tatarkou hned. Skladovat ho „suchý“ a smíchat vždy jen tu část, kterou podáváte. V lednici ho samozřejmě uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

Jakkoli to zní šíleně, zkoušeli jsme omylem salát i zamrazit. Překvapivě nám to fungovalo. Krabičku salátu jsme po rozmražení teprve smíchali s majonézou a tatarkou a použili na chlebíčky. Přijde mi to zvláštní a jen tak bych to nedělala, ale kdybyste se ptali, tak vyzkoušeno za vás. Zamrazili jsme ho a nic dramatického se nestalo.

Summary
recipe image
Recipe Name
Recept na nejlepší klasický bramborový salát
Author Name
Teeda
Published On
2022-12-20
Preparation Time
40M
Cook Time
30M
Total Time
1H10M

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme