Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Králík na hořčici a smetaně

Zveřejněno v 3.12.20131.5.2021 od teedacz

Králík na smetaně se u nás dělává nejčastěji podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem.

Jenže. Na našeho králíka na smetaně je třeba spousta věcí a více práce. A já zjistila, že tenhle je o tolik jednodušší a méně náročný na suroviny, že jsem se nakonec vrhla na tenhle Ditin recept.

Ingredience i postup samo sebou najdete u Dity v kuchařce (na straně 30, v části Po babičce), ale i na internetu, mimo jiné i tady v odkazu na díl, kde můžete shlédnout Ditu osobně právě při přípravě tohoto receptu. Pro pořádek ho sem nicméně vypíšu také, ač jsem ho dělala s drobnou obměnou. Dita přidává dvě lžíce dijonské hořčice, jenže protože jsem byla vrcholně líná běžet pro to, co mi v lednici chybí, tak ho mám, jako Ditina babička, jen s tou obyčejnou plnotučnou.

Co je potřeba

  • králíka (naporcovaného a umytého)
  • půl kostky másla (125g)
  • 3 lžíce hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 smetana ke šlehání
  • sůl

Jak to ta Dita dělá:

V rozpuštěném másle smíchá hořčici, koření a papriku a vymíchanou směsí potře osoleného králíka vyskládaného do pekáčku. Zbytkem pak celého králíka zalije a nechá den v chladu odležet.

Všechno jsem udělala, jak bylo psáno, nicméně přiznám, že jsem byla trochu zmatená z konzistence nátěrky. Stále si mi totiž oddělovalo máslo od hořčičné směsky. Tak to zůstalo i v pekáčku.

Zakrytého králíka jsem pekla dlouho a dlouho na nízkou teplotu. V mém případě tedy dvě hodiny. Teprve potom jsem ho vytáhla a zalila smetanou a už odkrytého – šup, zpátky do trouby. Po další hodině, kdy jsem ho průběžně sem tam vytáhla a potřela, jsem ho zhodnotila jako připraveného ke snědení. Sama Dita v pořadu říká, že se dá péct na vyšší teplotu kratší dobu, nicméně delší doba pečení na méně stupňů vám zajistí, že bude křehký a měkký.

Králíka Dita baští s bramborovou kaší, já se na něj vrhla se šťouchanýma bramborama s rozmarýnem. A shledala jsem, že to nemá chybu.

Potřeba říci

Je to úplně něco jiného než klasický králík na smetaně, který se topí v omáčce. Je to vlastně pečeně, kde hlavní chutě přebírá hořčice. Ačkoli je všude uveden název „na smetaně“, v pořadu Dita říká „na hořčici a smetaně“ což je podle mně mnohem výstižnější. Pokud tedy budete čekat klasiku, budete zklamáni. Pokud jste otevření novým chutím, budete naopak mile překvapeni. 🙂

Další recept na králíka, tentokrát na smetaně >>>

Summary
recipe image
Recipe Name
Králík na hořčici a smetaně - recept podle Dity P. a vlastní zkušenost
Author Name
Teeda
Published On
2013-12-03
Preparation Time
30M
Cook Time
2H
Total Time
2H30M

4 komentáře u „Králík na hořčici a smetaně“

  1. Čerf napsal:
    3.12.2013 (20:20)

    Vypadá to na další dobrotu. Králíka já rád 🙂

    Odpovědět
  2. Magdaléna napsal:
    3.12.2013 (21:32)

    🙂 🙂 Kvůli tomuhle receptu už půl roku přemlouvám kamarádku, ať mi prodá králíka 😀

    Odpovědět
  3. Strange napsal:
    7.12.2013 (18:55)

    Kéž by měla Dita slovní projev tak dobrý jako její recepty…

    Odpovědět
  4. Lenka napsal:
    16.6.2023 (17:10)

    Tento recept dělám již asi dva roky je výborný manžel králíka nemá rád ale takhle s hořčicí mu chutná. Hořčice vytáhne takový čuch králičí

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme