Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu
Velikonoční mazanec

Mazanec

Zveřejněno v 13.4.20204.12.2021 od teedacz

Aby byl opravdu nadýchaný, těsto se musí hnětat dlouho a nesmíte ho přepéct. Nějak se mi léta dělo, že kynul nějak moc, tlačil se do všech stran, hodně a nehezky praskal a trouba mu byla malá… Ale je to všechno o času. Prostě ho nechte kynout dlouho a několikrát, myslete na to, jak těsto pracuje a funguje. Pak to bude všechno jak má být. 🙂

Tedy, co je potřeba? 

Suroviny:

250 g hladké mouky
60 g krystalového cukru
špetka soli
50 g rozměklého másla
1 lžíce sádla
20 g droždí
2 vejce (1 do těsta, jedno na potření)
125 ml vlažného mléka
rozinky namočené v rumu, vykapané
plátky mandlí na posypání

Jak na to, aby to bylo dobré?

Postup:

Jako první je potřeba zadělat kvásek. Droždí si nadrobte do mísy, posypte trochou cukru, zalijte trochou vlažného mléka (nesmí být horké, jinak zahubíte bakterie v kvásku) a přidejte 2- 3 lžíce mouky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny na teplém místě vzejít. Jakmile se hladinka zvedne a objem nafoukne, můžete pokračovat.

Máslo utřete s cukrem do pěny, pak přidejte mouku, sůl, vejce a sádlo, a nakonec přidejte vzešlý kvásek a mléko. Propracujte v hladké těsto. Ideální je nechat pracovat hnětací háčky robotu minimálně deset minut. Pokud se těsto hodně lepí, přisypte mouku. Vypracované lehce těsto pomoučete, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 – 2 hodiny. Ideální e v průběhu kynutí ještě jednou těsto propracovat.

Do vykynutého těsta zapracujte důkladně odkapané rozinky (já je vždy i trochu osuším). Vytvarujte bochánek a nechte v teple další půl hodinu odpočívat a kynout. Pokud to neuděláte, rozjede se vám při pečení a roztrhají ho velké praskliny. Pak teprve bochník potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a uprostřed bochníku nařízněte opravdu ostrým nožem křížek. Nejde tu jen o symbol utrpení, ale také by to mělo pomoct, aby se mazanec v troubě nerozjel. Takhle mazanec šoupněte do dobře vyhřáté trouby. 

Je ideální ho dělat jako vyšší bochník, protože těžké těsto se při pečení trochu pohne do strany. Bochník tedy není dobré vkládat široce formovaný, hodně by se zplacatěl. Na druhou stranu, trochu rustikálna mazanci sluší, tak se nebojte zkoušet a hledat ten správný tvar. 👩🏻‍🍳

Vkládejte ho do trouby na vyšší teplotu a po krátkém zapečení teplotu uberte a dopékejte na čistou špejli po vpichu. Pokud už má dobrou barvu a stále potřebuje střed dopéct, přikryjte ho pečícím papírem potřeným máslem.

Dobře upečený mazanec by měl mít hnědou leskolou kůrku a sladkou střídku měkkou a nadýchanou. 🙂 

Mazanec – struktura po nakrojení
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec

K Velikonocům patří i beránek, jemný, piškotový. >>>

piškotový beránek

🐣Další velikonoční recepty >>>

Summary
recipe image
Recipe Name
Mazanec
Author Name
Teeda
Published On
2020-04-13
Preparation Time
30M
Cook Time
2H
Total Time
2H30M

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme