Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu
blumový koláč

Podzimní mandlový blumový koláč

Zveřejněno v 26.10.20144.12.2021 od teedacz
Ono tak vlastně vůbec být nemělo. Původně to měly být tartaletky. Ale než já bych ty formičky sehnala, tak by byl podzim fuč. A s podzimem i tenhle koláč nasáklý hustou blumovou vypečenou šťávou, křupavý po mandlích a jemný po másle, a že tam toho všeho je…
Recept mám z Apetitu 9/2014 a původně byl psán na čtyři tartaletkové formičky o průměru asi 12 cm. Já jsem si vystačila s malou koláčovou formou velikosti A4 a víte co? Šlo to jako nic. .)

Co je potřeba:

Na těsto

  • 110 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 115 g másla na kousky, vychlazeného
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na náplň

  • 100 g změklého másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 100 g mandlí
  • 10 – 12 velkých blum
  • plátky mandlí na posypání

Drobenka

  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce mletých mandlí (když nezbude, může být i hrubá mouka, ale víte co…)
  • 3 lžíce krupicového cukru

Jak to umíchat, aby to bylo dobrý:

Největší problém mi dělalo těsto. Víte, jedna věc je napsat „promixujte mouku, cukr, sůl a přidejte máslo“ a druhá věc je, co z toho teda bude. Vy to samo sebou udělejte. Všechny zmíněné suroviny umixujte, ale pak pozor. Přidejte dvě lžíce ledové vody a vanilku a nemixujte, ale prohněťte na pomoučeném válu (kdybyste dál mixovali, řešili byste stejné potíže jako já, ale o tom zase jindy … ). Z těstíčka udělejte kuličku, zabalte do fóĺie a šup s ní na půl hodiny do lednice.
Mandle kupuji celé se slupkou, takže je nejdříve spařím a sloupnu slupičku, pak je důkladně osuším a rozmixuji. Pokud se vám tohle absolvovat nechce, prodávají se i namleté. Do vejce, másla a cukru zašleháme mleté mandle. Náplň je připravená. Blumy umyji, rozkrojím na plky a vyloupnu pecky. A jde se na plech…
Z lednice vyndám těsto a vyválím ho na tenoučkou placičku, kterou rozprostřu do formy vyložené pečícím papírem. Na těsto rozetřu náplň a na ní vysázím celé půlky blum, na těsno, jednu vedle druhé. Z másla, mletých mandlí a cukru prsty uhňoucám drobenku a podrobím s ní celý koláč. Nakonec pěkně posypu celou plochu plátky mandliček.
Peču zvolna. Keramická forma v plynové formě je atypická záležitost, takže jsem na velmi velmi zvolna pekla dobrou hodinku, možná i víc. V klasické troubě a normální formě to máte za dvacet minut. Náplň vystoupá a slije povrch těsta a blum a koláč by měl být celý zlatavý. Šťávy i máslo by se měly spojit a vybulat. Pak je hotovo.
Summary
recipe image
Recipe Name
Blumový koláč s mandlemi - podzimní šťavnatý recept
Published On
2014-10-26

12 komentářů u „Podzimní mandlový blumový koláč“

  1. Danielle napsal:
    26.10.2014 (19:01)

    Vypadá to nádherně a nepochybuji, že to i nádherně chutnalo 🙂 Kdo ví, třeba to taky zkusím 🙂

    Odpovědět
  2. Yasminn napsal:
    26.10.2014 (19:10)

    Tak to vypadá krásně 🙂

    Odpovědět
  3. Kika napsal:
    26.10.2014 (19:56)

    Páni, to se musí rozpadat na jazyku! Opravdu, nejraději bych snědla monitor i s tou fotkou 🙂

    Odpovědět
  4. Infinity napsal:
    26.10.2014 (20:15)

    Vypadá to prostě božsky!

    Odpovědět
  5. Bloud. Well Bloud. napsal:
    26.10.2014 (20:48)

    :-slint, to by teda šlo!

    Odpovědět
  6. Magdaléna napsal:
    27.10.2014 (8:38)

    🙂 mňam! Nepřidávala jsi něco podobnýho už loni? Pamatuju si, že jsem ti tenkrát něco záviděla a něco mi říká, že to byla zásoba švestek 🙂

    Odpovědět
  7. Inalyn napsal:
    27.10.2014 (17:29)

    Vyzerá naozaj chutne, raz musím vyskúšať. Vyskúšala by som aj teraz, ale nemáme rúru 😀 Takže odpisujem recept 🙂

    Odpovědět
  8. Čerf napsal:
    27.10.2014 (18:08)

    Vynikající dobrota pro blumové oligarchy, podle kterých by nejspíš Anton Pavlovič napsal Švestkový sad :-).

    Odpovědět
  9. Teeda napsal:
    29.10.2014 (13:30)

    [6]: Ano! 🙂 Byl to švestkový se zakysanou smetanou. Ten jsem měla z Albert magazínu. Ale musím říct, že tenhle byl zatraceně větší fuška. Ale zase, uf uf, stálo to za to. 🙂

    Odpovědět
  10. Lenin napsal:
    31.10.2014 (10:49)

    A to mi děláš pár dní před glukózovym testem?! Už jen z fotek mám těhotenskou cukrovku! 😀

    Odpovědět
  11. Michelle napsal:
    2.11.2014 (15:22)

    to vypadá tak děsivě dobře, až mám sto chutí si to upéct! ale neupeču. nemám kdy a ani ovoce není. třeba se zadaří příští podzim. nebo jaro s jiným ovocem… 🙂

    Odpovědět
  12. Bev napsal:
    3.11.2014 (6:21)

    Píšeš o pečení a vaření s takovou láskou a poezií, že je to radost číst. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme