Teeda

Mazanec

kynutý mazanec

Aby byl opravdu nadýchaný, těsto se musí hnětat dlouho a nesmíte ho přepéct. Nějak se mi léta dělo, že kynul nějak moc, tlačil se do všech stran, hodně a nehezky praskal a trouba mu byla malá… Ale je to všechno o času. Prostě ho nechte kynout dlouho a několikrát, myslete na to, jak těsto pracuje a funguje. Pak to bude všechno jak má být. 🙂

Tedy, co je potřeba? 

Suroviny:

250 g hladké mouky
60 g krystalového cukru
špetka soli
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce sádla
20 g droždí
2 vejce (1 do těsta, jedno na potření)
125 ml vlažného mléka
rozinky namočené v rumu, vykapané
plátky mandlí na posypání

Jak na to, aby to bylo dobré?

Postup:

Jako první je potřeba zadělat kvásek. Droždí si nadrobte do mísy, posypte trochou cukru, zalijte trochou vlažného mléka (nesmí být horké, jinak zahubíte bakterie v kvásku) a přidejte 2- 3 lžíce mouky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny na teplém místě vzejít. Jakmile se hladinka zvedne a objem nafoukne, můžete pokračovat.

Máslo utřete s cukrem do pěny, pak přidejte mouku, sůl, vejce a sádlo, a nakonec přidejte vzešlý kvásek a mléko. Propracujte v hladké těsto. Ideální je nechat pracovat hnětací háčky robotu minimálně deset minut. Pokud se těsto hodně lepí, přisypte mouku. Vypracované lehce těsto pomoučete, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 – 2 hodiny. Ideální e v průběhu kynutí ještě jednou těsto propracovat.

Do vykynutého těsta zapracujte důkladně odkapané rozinky. Vytvarujte bohánek a nechte v teple další půl hodinu odpočívat. Pak teprve bochník potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a uprostřed bochníku nařízněte opravdu ostrým nožem křížek. Nejde tu jen o symbol utrpení, ale také by to mělo pomoct, aby se mazanec v troubě nerozjel. Takhle mazanec šoupněte do dobře vyhřáté trouby. 

Je ideální ho dělat jako vyšší bochník, protože těžké těsto se při pečení trochu pohne do strany. Bochník tedy není dobré vkládat široce formovaný, hodně by se zplacatěl. Na druhou stranu, trochu rustikálna mazanci sluší, tak se nebojte zkoušet a hledat ten správný tvar.

Vkládejte ho do trouby na vyšší teplotu a po krátkém zapečení teplotu uberte a dopékejte na čistou špejli po vpichu. Pokud už má dobrou barvu a stále potřebuje střed dopéct, přikryjte ho pečícím papírem potřeným máslem.

Dobře upečený mazanec by měl mít hnědou leskolou kůrku a sladkou střídku měkkou a nadýchanou. 🙂 

Mazanec – struktura po nakrojení
Velikonoční mazanec

K Velikonocům patří i beránek, jemný a piškotový. >>>

Summary
Recipe Name
Mazanec
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Exit mobile version