Teeda

Kuře po baskicku s divokou rýží

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂

Co je potřeba:

/Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/
(pokud uzenou papriku nebo chorizo neseženete, ono se to nezblázní… ,) )

Jak na to:

Stehna si rozdělím mezi kostmi vždy na malé stehýnko a horní kus – po naporcování mám tedy 6 kousků. Ty si v misce osolím a opepřím, posypu paprikou sladkou, uzenou, chilli a tymiánovými lístky. Přidám trochu olivového oleje a propracuji, aby se koření všude vemnulo.

Připravím si širší zapékací mísu, do které začnu přidávat zeleninu. Šalotky oloupu a nakrájím na čtvrtky, k tomu na proužky nakrájím obě červené papriky, přidám oloupané stroužky česneku, na kousky nakrájenou chorizo a vše to promíchám s plechovkou rajčat a černými olivami. Směs trochu osolím a opepřím.

Na připravenou zeleninu nakladu nachystané maso a posypu snítkami tymiánu pokapaných olivovým olejem (aby pustily vůni, ale nespálily se).

Takhle připravenou zapékací mísu strčím do středně vyhřáté trouby a peču, dokud zelenina není měkká a maso zlatavě vypečené – tak hodinku. Během pečení sem tam povytáhnu – lžící maso přeliju vypečenou šťávou a zase šoupnu zpět do trouby. Bezpracnější verze je, že zakryju alobalem a když je hotové, tak alobal sundám a přepnu na gril a nechám na deset minut na vyšší teplotu na tmavou kůrku.

Ideální příloha je rýže. Můžete po upečení vyndat kuřecí a zamíchat ji hotovou do zeleninové směsky. Já ji radši zvlášť a líbí se mi k tomu rýže nadivoko (směs klasické a indiánské rýže). Jeden hrnek rýže osmahněte na olivovém oleji a pak zalijte dvěma hrnky horké vody a přidejte trochu soli. Vařte mírně, občas míchněte a až bude rýže správně kyprá a voda vyvařená, máte hotovo.

Pečenou zeleninu si klidně můžete doplnit i nějakou svěží pro odlehčení.

Výborný je k tomu salát z polníčku:

Listy polníčku smíchejte s jemně nastrouhanými kousky salátové okurky, pokrájenými rajčátky a nadrobno pokrájenými sušenými rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. S kuřetem je to výborná kombinace. 🙂

Užívejte podzimu a vařte a pečte, ať se zahřejete (i na duši)…

A pokud chcete zahřát ještě pikantněji, co třeba Chilli Con Carne?

Summary
Recipe Name
Kuře po baskicku - jednoduchý recept na šťavnaté kuře po italsku
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 2 Review(s)
Exit mobile version