Teeda

Jednoduchý dort s kakaovým základem a lehkým krémem z mascarpone

No. Já vůbec neměla v plánu sem ten recept psát. Je to vlastně dost jednoduchý a říkala jsem si, co bych na tom asi tam mohla rozepisovat, že. Ale fakt je, že i když tuhle kombinaci občas dělám, tak se vždycky koukám do notýsku, jak že to vlastně bylo. Takže sepsat to, možná není úplně tak špatný nápad. 🙂

V první řadě je tu korpus. Kakaový, nadýchaný a bez vážení. Takže jedna dvě. Pár věcí se tam zkazit dá (ověřeno línou částí mého já), takže než suroviny bezhlavě naházíte do mísy a smícháte, raději čtěte dál…

Co je potřeba na těsto:

(množství na jednu vrstvu formy, pokud chcete korpus prořezávat, potřebujete vyšší a tedy násobte suroviny dvěma +  a totéž platí o krému – uvedené množství je na jednu nátěrku)

Co je potřeba na krém:

+ něco nahoru: borůvky, jahody, kousky čokolády… co máte rádi

Postup – aneb co s tím:

Začneme korpusem. Žloutky je potřeba vyšlehat s cukrem, pak pomaličku přikapávat teplý (ne horký!) olej (dělám ručním šlehačem).

Kakao, mouku a prášek do pečiva si smíchejte vedle a prosejte dohromady k vyšlehaným žloutkům.

Zašleháte sypké a vytvoří se hodně a hodně a hodně husté těsto… spíš taková táhlá kakaová pasta.

Do bílků přidejte špetku soli a pomalu je vyšlehávejte na nejnižší rychlost šlehače do tuha… musí to být pěkně a precizně, jinak vám to nebude držet těsto nadýchané.

Sníh postupně přidávejte ke kakaovému těsto, ale opravdu po kouskách. Nejprve tak lžíci dvě a stěrkou (ne metlou!) opatrně vmíchejte. Těsto bude s každou částí sněhu postupně povolovat svojí hustotu až bude jak peřinka.

Takovou vymíchanou směs už můžete nalít do formy (na pečící papír nebo vymazanou a vysypanou) a péct tak nějak středně dokud špejle po vpichu nebude čistá bez drobečků.

Na krém je potřeba do tuha vyšlehat šlehačku, pokud chcete docukřit, přidejte před šleháním.

Vedle v míse si rozmíchejte mascarpone s vanilkou. Pokud byste to kydli rovnou do našlehané smetany, máte po koncertu, takže opravdu dobře rozmíchat stranou.

Existuje hodně fíglů, jak krém dále upravovat – můžete do mascarpone přidat také rozmixované jahody, marmeládu, udělat žíhání hustou čokoládou, sirupem, dost dobrý je malinový krém i karamelová náplň do laskonek a nebo nechat základ takhle čistý.

Pak postupně lehce přimíchávejte (zase po částech) vyšlehanou tuhou šlehačku až se dostanete k nadýchanému krému. Ochutnejte a když ho budete chtít sníst, máte hotovo.

Na vychladlý korpus přijde krém. Měl by být dostatečně pevný na to, abyste ho buď vyhladili a on držel tvar nebo ho rustikálně načeřili. Bude maličko pouštět vodu, ale jen tak lehce. Z toho si hlavu nedělejte a dejte do chladu odpočinout. Korpus ji natáhne a pěkně zvlhne.

A to je celý. Není to žádná věda, vlastně je to celkem rychlovka. 🙂 Sama mám raději pudingové krémy, ale tenhle čas od času dělám. Všem kolem mě děsně chutná – rodinka, práce, kamarádi… a tak to zkuste taky. Třeba se to taky do vašich chutí trefí. Jestli máte rádi mascarpone, tak určitě. .)

Fotky:  nahoře fancy dort ku příležitosti narozenin s čistým krémem s mátou & dole obyčejný kousek jen tak doma místo koláče, kde je krém s vanilkou (a ukrojila jsem ihned aniž bych nechala uležet, proto krém, kvůli šlehačce pouští vodu. Když necháte odležet i třeba jen dvě hodiny, korpus ji nasaje, zvlhne a bude vláčný a krém perfektní.

Variace:

A pokud byste rádi malinovou variantu krému se světlým piškotem tak tady: Malinový dort s krémem z mascarpone >>>

Summary
Recipe Name
Jednoduchý dort s kakaovým základem a lehkým krémem z mascarpone
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Exit mobile version